Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Drukarki firmy 3novatica
ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 07 cze 2015, 21:14

Witam,

Cięcie za pomocą CURA

Mam niemały problem z kalibrowaniem wszystkich ustawień tak aby ze sobą współpracowały. Otóż zaprojektowałem kwadrat 80x80x5mm z wycięciem w środku o wymiarach 60x60x5mm. Czyli powstała mi kwadratowa obręcz. Na tej podstawie przystępuję zawsze do kalibracji. Pierwsze co to oczywiście ustawienia skoków silników więc doprowadziłem je do wyników typu: 80,1x80,1 59,9x59,9 (Czyli jedyne co teraz może doprowadzić wydruk do idealnego wymiaru to szerokość wylewanej ścieżki od środka i z zewnątrz. Więc bazując na parametrach:
- Średnica filamentu
- Flow (Główny parametr)
- Nozzle diameter
- G92 Z ...
- Grubość ścianki bocznej
- Grubość ścianki poziomej
- Pierwsza warstwa
- Prędkość druku

Doprowadziłem tworzenie mojej kostki do idealnych wymiarów (lepszych się nie osiągnie chyba) czyli 60,00x59,96 79,98x79,98 wysokość 5,02.


Czyli teoretycznie wszystkie ustawienia są idealne skoro tworzony wymiar jest dobry jednak Przy tak dużym flow jaki powstał albo innym parametrze o którym nie wiem, w trakcie wylewania pierwszej warstwy, linie nachodzą na siebie zamiast być idealnie obok - a nie ma parametru który to poprawia. W efekcie powstaje coś takiego jak na zdjęciu (DSC_0067)

Czy jest gdzieś ukryty parametr który można zmienić aby oddalić od siebie wylewane linie? Zmniejszenie flow ze 100% na 80% w celu uzyskania dobrej pierwszej warstwy spowoduje że zgubi się inne wymiary.

Powstała nowa opcja która jest chyba kompletnie bezużyteczna czyli First Layer Extrusion Width. Na początku myślałem że oddali od siebie linie na podstawie wartości jaką wpiszę. Ale okazało się że wpisując zamiast 100% na próbę 300% wylewa oczywiście dalej od siebie każdą linie jednak leje 3x więcej przez co są grube linie i końcowy efekt pozostaje taki sam. Zmniejszając wartość oczywiście ścieżki są cieńsze jednak dysza robi jeszcze mniejsze skoki i znowu wylewa następną linię na poprzednią po części.

Czy do kalibrowania trzeba bazować jeszcze na innych parametrach niż podałem wyżej? Ponieważ wątpię że zmiana temperatury dużo pomoże.

Jeszcze taka dziwna sprawa apropo programu. Po cięciu przy ściance bocznej 1 mm i 1.5 mm ilość linii obrysu się nie zmienia, a zamiast tego oddalają się od siebie wraz z liniami wypełnienia (Screenshot załączony) - czy tak powinien program wykonać cięcie?
Załączniki
111111.jpg
DSC_0067.JPG

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 07 cze 2015, 21:58

obawiam się, że kolega powinien przerzucić się na slic3r jeżeli chce doprowadzić do perfekcji drukowanie 3d...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 08 cze 2015, 17:13

Czy naprawdę CURA jest aż tak do d... kitu? Jest bardzo miła w obsłudze ogólnie poza kilkoma błędami

Poproszę mi wtedy podać, jeśli jest taka możliwość, gdzie w slic3rze znajdę opcję odsunięcia od siebie wylewanych ścieżek. Jak wrócę do domu to pokombinuję z nim


P.S. Dlaczego cura nie pozwoli na perfekcję? Czy perfekcja nie zależy czasem od drukarki/dyszy/mechaniki?

kacperd2808
Posty: 173
Rejestracja: 22 kwie 2014, 0:58

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: kacperd2808 » 08 cze 2015, 18:06

Czasem dobrze skalibrowany i odpowiednio ustawiony slicer + druciak (prusa i2) może wypluć naprawdę bardzo dobrej jakości wydruki, którego nie powstydziły by się drukarki z wyższej półki

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: zdzban » 08 cze 2015, 19:18

Każdy wybiera sobie inny program ja tam przyzwyczaiłem się do Cury łatwiejszy w obsłudze i mniej ustawień. Myślę ze jak jest dobrze z kalibrowana drukarka to Cura też ładnie tnie i wydruki nie są złe z niej
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

arekm
Posty: 153
Rejestracja: 12 sty 2015, 22:46

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: arekm » 08 cze 2015, 20:05

Ja bym zaczął od ustawienia % przepływu tak by mieć dobrą szerokość ścieżki (czyli od tego wychodził, a nie to dostawał "na końcu"). To i czy faktycznie wciąga tyle filamentu ile się mu każe (w repetier hoście przykładowo). Wielkość całej kostki to sprawdzić czujnikiem zegarowym przejazdy w osiach.
X3D XL

aniol310
Posty: 80
Rejestracja: 29 mar 2015, 18:33

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: aniol310 » 08 cze 2015, 20:13

przy pierwszej warstwie też to mam jak za mocno zbliżę głowice do stołu, może tu masz problem ???

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: ArkadiuszB » 08 cze 2015, 20:15

aniol310 pisze:przy pierwszej warstwie też to mam jak za mocno zbliżę głowice do stołu, może tu masz problem ???


Nie ponieważ próbowałem już na 0.2, 0.3, 0.4, 0.6 mm pierwszych wysokości i mam wrażenie że im wyżej tym też więcej po prostu wylewa i wychodzi zawsze na to samo.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: syntetyczny » 08 cze 2015, 21:18

Z cury zrezygnowałem w momencie, gdy chciałem drukować ścianki 0.6mm. Nie można było precyzyjnie ustawić parametrów co było dosyć...Czasochłonne...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Odpowiednia kalibracja i ustawienia

Postautor: Fabrykator.pl » 09 cze 2015, 8:27

Jeden i drugi slicer pracują bardzo dobrze - wszystko kwestia ustawień, aczkolwiek od dłuższego czasu pracuję tylko ze Slic3r-em, gdyż mam większą swobodę na ustawienie wszelkich parametrów i zdecydowanie lepiej zamyka przestrzenie wypełnienia przed pociągnięciem pełnych warstewek.
Sama Cura się bardzo rozwinęła od czasu wprowadzenia Ultimakera2.


Wróć do „FLEXA / GATE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość