GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r]

Drukarki firmy 3novatica
qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 28 gru 2014, 0:29

krzysztof pisze:Repetier również działa ;) Mam go w 3 drukarkach, nie notuję problemów przy pracy z wersją 0.91. Marlina nie używam od czerwca 2014.


No dobra, ale skąd te dziwne odczyty na wykresie temperatury?
Ja tam się nie znam na budowie tego firmware, ale podejrzewam, że np rozrzut parametrów termistorów + jakość przetwornika ADC w atmedze + brak kalibracji daje rezultat, że jednemu działa a drugiemu nie...

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 28 gru 2014, 1:21

Za bardzo analizujesz co jest nie tak, a nie skupiasz się na prostych czynnościach. Napisałem - wgraj 0.91, bo 0.92 może miewać problemy z odczytem temperatury.
Tablica odczytów jest ustawiona dla konkretnego modelu termistora (jaki siedzi w głowicy), więc nie ma mowy o "dużym rozrzucie" bo jest wybrany konkretny model termistora. PID i jego ustawienia w EEPROM jakie podałem pozwalają na utrzymanie temperatury zarówno na głowicy jak i na stole +/- 1 stopień C.
Brak kalibracji - co masz na myśli, bo dostajesz gotowy do wgrania firmware, ustawiony dla tej właśnie drukarki. Nic nie ustawiasz dodatkowo, nic nie kalibrujesz - plik HEX wgrywasz do elektroniki i to wszystko.
Ewentualnie robisz aktualizację jeśli pojawi się nowa wersja.
Piszesz o "marnej jakości ADC w atmedze" ale skoro na Marlinie ci to śmiga poprawnie, to wina procesora i jego przetwornika czy źle ustawionego firmware, bo coś tu się nie klei :roll: .

Czy wgrałeś HEX (pierwszy załącznik) z tego tematu? Tam nie ma podanego źródła do kompilacji w Arduino.
viewtopic.php?f=72&t=4381

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 28 gru 2014, 2:04

krzysztof pisze:Za bardzo analizujesz co jest nie tak, a nie skupiasz się na prostych czynnościach.

Szukam przyczyny po prostu :).

krzysztof pisze: Napisałem - wgraj 0.91, bo 0.92 może miewać problemy z odczytem temperatury.

0.91 nie obsługuje żadnej z kart którą posiadam, jak jest jakiś rekomendowany model to chętnie nabędę.

krzysztof pisze:Tablica odczytów jest ustawiona dla konkretnego modelu termistora (jaki siedzi w głowicy), więc nie ma mowy o "dużym rozrzucie" bo jest wybrany konkretny model termistora. PID i jego ustawienia w EEPROM jakie podałem pozwalają na utrzymanie temperatury zarówno na głowicy jak i na stole +/- 1 stopień C.

Ja tam nie wiem jaki tam jest termistor, jakie napięcie odniesienia dla ADC, itp itd, niemniej wiem, że +/- 1 stopnień to on trzyma, tyle, że 110 stopni to jest około 100. przynajmniej tak pokazuje zarówno chiński pirometr jak i termometr z termoparą. Typowe termistory NTC mają 3-5% lekko niedokładność... bez kalibracji dla konkretnego egzemplarza, to ja nie widzę możliwości utrzymania temperatury...


krzysztof pisze:Brak kalibracji - co masz na myśli, bo dostajesz gotowy do wgrania firmware, ustawiony dla tej właśnie drukarki. Nic nie ustawiasz dodatkowo, nic nie kalibrujesz - plik HEX wgrywasz do elektroniki i to wszystko.
Ewentualnie robisz aktualizację jeśli pojawi się nowa wersja.

I to jest fajne, niemniej nie maż fizycznej możliwości skalibrowania każdego termistora z osobna...

krzysztof pisze:Piszesz o "marnej jakości ADC w atmedze" ale skoro na Marlinie ci to śmiga poprawnie, to wina procesora i jego przetwornika czy źle ustawionego firmware, bo coś tu się nie klei :roll: .

Działa jak działa (to znaczy dogrzewa do zadanej temperatury), też jest około 10 stopni różnicy w temperaturze. w 0.92 jak widzisz nawet na wykresie, po dojściu do pewnej temperatury, odczyt jej jest bądz to 0 bądź to max temperattura. W tym momencie pid jak widzi 0 to przestaje grzać...

krzysztof pisze:Czy wgrałeś HEX (pierwszy załącznik) z tego tematu? Tam nie ma podanego źródła do kompilacji w Arduino.
viewtopic.php?f=72&t=4381




wgrałem hexa z tego tematu
http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=72&t=4381
i jest tam kompletne źródło które tylko oglądałem.


Generalnie marlin też bardzo wolno dochodzi do zadanej temperatury (np 110 dla stółu, 240 hotend). Podłączyłem miernik mocy (taki modelarski) i o ile grzałki na początku biorą obie razem około 160W, to pod koniec grzanie (ostanie powiedzmy 15 stopni różnicy) jest to poniżej 130W. Wynika to z tego, że błąd na pidzie jest stosunkowo mały no i mało grzeje. Druga sprawa, że czy m większa temperatura , tym lepiej stolik oddaje ciepło, no i wymaga większego a nie mniejszego grzania...
Oczywiście nie da się tego załatwić jednym nastawem pidów. W przemysłowych automatach najczęściej dochodzi się do warunków pracy innymi nastawami, a potem przełącza na takie "delikatne" gwarantujące mały uchyb...

w każdym razie, się drukuje, nie ważne na którym firmwarze...

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 28 gru 2014, 16:51

Spróbuj zatem zrobić auto tuning PID komendą M301 dla zadanej temperatury. Osobiście robię PID dla temperatury ok. 225 stopni, gdyż taką w większości ustawiam dla naszych materiałów. Jeśli dla 240 dogrzewa za wolno, to może wystarczy zrobić autoPID tuning dla temp. 240.
http://reprap.org/wiki/G-code#M301:_Set ... _-_Hot_End

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 28 gru 2014, 18:46

dziękuje, popróbuje.

bzikers2
Posty: 13
Rejestracja: 31 paź 2013, 10:17

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: bzikers2 » 14 maja 2015, 19:26

Witam
Pilnie potrzebuję HEX do wgrania do Flexy.
Coś kombinowałem i wgrałem od Gate 0.92 i jakieś cyrki wychodzą.
Myślę, że najprościej będzie jak dorwę HEX od flexy i wgram.
Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: robertm » 14 maja 2015, 22:41

bzikers2 pisze:Witam
Pilnie potrzebuję HEX do wgrania do Flexy.
Coś kombinowałem i wgrałem od Gate 0.92 i jakieś cyrki wychodzą.
Myślę, że najprościej będzie jak dorwę HEX od flexy i wgram.
Z góry dzięki za pomoc.


dzwoń jutro na serwis to ci podeślą nie pamiętam aby Krzysiek gdzieś to udostępniał
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24



Wróć do „FLEXA / GATE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość