GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r]

Drukarki firmy 3novatica
qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 24 gru 2014, 0:13

qczek pisze:Udało się, dzięki.
Mam tylko teraz problem z sterowaniem wentylatorem, nie mogę go włączyć za pomocą M106...

Wentylator działa, (tylko jak grzałka chodzi), w poprzednim sofcie można było zawsze go włączyć, ale to nie problem. Teraz walka z niedziałającą kartą SD i będą nowe ustawienia ;)

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 24 gru 2014, 16:01

Jeśli na 0.92 nie działa karta, to coś nie tak z kartą jest. Na firmware 0.91 niektóre typy kart sprawiają problem, ale w 0.92 zostało to naprawione.

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 25 gru 2014, 23:53

krzysztof pisze:Jeśli na 0.92 nie działa karta, to coś nie tak z kartą jest. Na firmware 0.91 niektóre typy kart sprawiają problem, ale w 0.92 zostało to naprawione.

Miałem 0.91, przed momentem wgrałem 0.92 i co prawda zabytkowa karta 512MB która działała na merlinie nie działa, ale za to działa nowa sdhc ;)

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 27 gru 2014, 13:43

Natomiast co do 0.92 to nie za bardzo da się tego używać.
Nie mam możliwości osiągnięcia np 240 stopni na extruderze.
Tam jest jakiś problem z odczytem temperatury chyba, bo wykres wygląda tak, raz jest zero za chwile ma 230 prawie...

Obrazek

Z tego co widzę w firmwarze, to odczyt temperatury jest realizowany przez jakieś przeliczanie tabli temptable_NNN (w zależności od termistora) i odnoszę wrażenie, że przy wysokich temperaturach jakiś indeks jest przekraczany czy coś.
Trudno powiedzieć bez debugowania...

Generalnie, jest jakiś sposób, żeby nawigować się w arduino po kodzie? A i jeszcze jedno gdzie można ustawić parametry pida takie jak pidIGain i tak dalej...

Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 27 gru 2014, 14:27

parametry PID ustawiasz z poziomu 3novatica Repetier Host wchodząc w ustawienia eeprom

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 27 gru 2014, 14:33

krzysztof pisze:parametry PID ustawiasz z poziomu 3novatica Repetier Host wchodząc w ustawienia eeprom

Tak, ale od grzanie pidów tak nie widzę... albo źle patrzę...

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 27 gru 2014, 14:36

qczek pisze:
krzysztof pisze:parametry PID ustawiasz z poziomu 3novatica Repetier Host wchodząc w ustawienia eeprom

Tak, ale od grzanie pidów tak nie widzę... albo źle patrzę...


Chyba, że to to EPR_EXTRUDER_PID_IGAIN

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 27 gru 2014, 15:11

Extr. 1 PID P-gain
Extr. 1 PID I-gain
Extr. 1 PID D-gain

Zrób screenshot okienka z ustawieniami eeprom, bo podajesz inne opisy niż są w standardzie
Załączniki
eeprom.jpg

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 27 gru 2014, 18:17

To te same wartości, ja podawałem definy z plików źródłowych.
Niemniej wróciłem do marlina, on ma tą wielką zaletę, że działa ;)
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 28 gru 2014, 0:03

Repetier również działa ;) Mam go w 3 drukarkach, nie notuję problemów przy pracy z wersją 0.91. Marlina nie używam od czerwca 2014.


Wróć do „FLEXA / GATE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość