GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r]

Drukarki firmy 3novatica
Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r]

Postautor: Fabrykator.pl » 19 gru 2014, 9:08

Opracowałem nowy profil druku dla GATE. Profil dla programu Slic3r, w którym znajdują się zarówno ustawienia druku jak i samej drukarki. Testowane na białym ABS 3novatica (też są ustawienia dla tego materiału).
Udało mi się znacznie skrócić czas wydruku przy zachowaniu dobrej jakości druku modelu.
Przykładem może być wydruk felgi do modelu RC, gdzie z warstwy 0.17 i czasu 4:47h wskoczyłem na warstwę 0.25 i czas 2:41h zachowując taką samą (a momentami lepszą) jakość modelu i dużo lepsze wykończenie powierzchni płaskich.
Profil już teraz można zaimportować do Slic3r-a. W tym celu należy kliknąć Configuration
zrzut1.jpg

I następnie Load Config i wybrać plik z dysku komputera.
zrzut2.jpg

Ostatni krok, to zapisanie zaimportowanych ustawień zarówno dla drukowania jak i dla ustawień samej drukarki.
zrzut3.jpg


Ważne, aby wgrać najnowszy Eeprom do firmware, który również podłączam w tym temacie.

Profil będzie na stałe wrzucony do nowej wersji oprogramowania 3novatica Repetier Host, ale już teraz możecie go testować.

EEPROM do firmware (wgrać przez program 3novatica Repetier Host)
Gate 16_12_2014.rar
(923 Bajtów) Pobrany 250 razy


Plik konfiguracyjny Slic3r-a
STANDARD_19_12_14.rar
(1.22 KiB) Pobrany 314 razy

oskar
Posty: 948
Rejestracja: 21 mar 2012, 18:44
Lokalizacja: Oskar, Lwówek Śląski

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: oskar » 19 gru 2014, 11:46

A do FLEXY też będą aktualizacje?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Fabrykator.pl » 19 gru 2014, 12:04

Ten profil ze Slicer-a można również do Flexy użyć (bez ustawień drukarki, tylko Print Settings). Zrobię tylko nowy EEPROM do Flexy bazujący na tych samych wartościach co Gate.

Awatar użytkownika
Maszto
Posty: 24
Rejestracja: 27 sie 2014, 10:04

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: Maszto » 19 gru 2014, 22:37

Strasznie duże przyśpieszenia na X i Y. Aż mi szybe przesuneło w GATE. :shock:


qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 23 gru 2014, 19:21

Panowie,
Pytanie początkującego, ale jak załadować plik epr. do epromu poprzez repetier host?
W oknie Konfiguracja Eeprom firmware, mam tylko coś takiego, żadnego ładowania pliku...
Obrazek

Z góry dziękuje.
Krzysiek

Awatar użytkownika
arteq
Posty: 152
Rejestracja: 23 paź 2013, 9:20
Lokalizacja: Suwałki
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: arteq » 23 gru 2014, 19:27

EEPROM jest dla firmware Repetier a, Ty masz Marlina..
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 23 gru 2014, 20:00

arteq pisze:EEPROM jest dla firmware Repetier a, Ty masz Marlina..

aaaa, dzieki :)
skompilowałem firmware z tego wątku po prost
viewtopic.php?f=72&t=4381

a gdzie znajdę repetier firmware dla gata, czy to jakiś "generic", że tak powiem ma być?
pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
arteq
Posty: 152
Rejestracja: 23 paź 2013, 9:20
Lokalizacja: Suwałki
Kontaktowanie:

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: arteq » 23 gru 2014, 20:08

Pewnie tu viewtopic.php?f=72&t=4381

Możliwe ze masz coś z ustawieniami eeprom. Zrób M502 i M500
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D

qczek
Posty: 154
Rejestracja: 01 gru 2014, 20:19

Re: GATE 3novatica - pakiet ustawień do druku [EEPROM/Slic3r

Postautor: qczek » 23 gru 2014, 23:59

Udało się, dzięki.
Mam tylko teraz problem z sterowaniem wentylatorem, nie mogę go włączyć za pomocą M106...


Wróć do „FLEXA / GATE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość