krzysztof pisze:Za bardzo analizujesz co jest nie tak, a nie skupiasz się na prostych czynnościach.
Szukam przyczyny po prostu

.
krzysztof pisze: Napisałem - wgraj 0.91, bo 0.92 może miewać problemy z odczytem temperatury.
0.91 nie obsługuje żadnej z kart którą posiadam, jak jest jakiś rekomendowany model to chętnie nabędę.
krzysztof pisze:Tablica odczytów jest ustawiona dla konkretnego modelu termistora (jaki siedzi w głowicy), więc nie ma mowy o "dużym rozrzucie" bo jest wybrany konkretny model termistora. PID i jego ustawienia w EEPROM jakie podałem pozwalają na utrzymanie temperatury zarówno na głowicy jak i na stole +/- 1 stopień C.
Ja tam nie wiem jaki tam jest termistor, jakie napięcie odniesienia dla ADC, itp itd, niemniej wiem, że +/- 1 stopnień to on trzyma, tyle, że 110 stopni to jest około 100. przynajmniej tak pokazuje zarówno chiński pirometr jak i termometr z termoparą. Typowe termistory NTC mają 3-5% lekko niedokładność... bez kalibracji dla konkretnego egzemplarza, to ja nie widzę możliwości utrzymania temperatury...
krzysztof pisze:Brak kalibracji - co masz na myśli, bo dostajesz gotowy do wgrania firmware, ustawiony dla tej właśnie drukarki. Nic nie ustawiasz dodatkowo, nic nie kalibrujesz - plik HEX wgrywasz do elektroniki i to wszystko.
Ewentualnie robisz aktualizację jeśli pojawi się nowa wersja.
I to jest fajne, niemniej nie maż fizycznej możliwości skalibrowania każdego termistora z osobna...
krzysztof pisze:Piszesz o "marnej jakości ADC w atmedze" ale skoro na Marlinie ci to śmiga poprawnie, to wina procesora i jego przetwornika czy źle ustawionego firmware, bo coś tu się nie klei

.
Działa jak działa (to znaczy dogrzewa do zadanej temperatury), też jest około 10 stopni różnicy w temperaturze. w 0.92 jak widzisz nawet na wykresie, po dojściu do pewnej temperatury, odczyt jej jest bądz to 0 bądź to max temperattura. W tym momencie pid jak widzi 0 to przestaje grzać...
krzysztof pisze:Czy wgrałeś HEX (pierwszy załącznik) z tego tematu? Tam nie ma podanego źródła do kompilacji w Arduino.
viewtopic.php?f=72&t=4381
wgrałem hexa z tego tematu
http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=72&t=4381i jest tam kompletne źródło które tylko oglądałem.
Generalnie marlin też bardzo wolno dochodzi do zadanej temperatury (np 110 dla stółu, 240 hotend). Podłączyłem miernik mocy (taki modelarski) i o ile grzałki na początku biorą obie razem około 160W, to pod koniec grzanie (ostanie powiedzmy 15 stopni różnicy) jest to poniżej 130W. Wynika to z tego, że błąd na pidzie jest stosunkowo mały no i mało grzeje. Druga sprawa, że czy m większa temperatura , tym lepiej stolik oddaje ciepło, no i wymaga większego a nie mniejszego grzania...
Oczywiście nie da się tego załatwić jednym nastawem pidów. W przemysłowych automatach najczęściej dochodzi się do warunków pracy innymi nastawami, a potem przełącza na takie "delikatne" gwarantujące mały uchyb...
w każdym razie, się drukuje, nie ważne na którym firmwarze...