przesuniecie wydruku w osi X

Jak rozpocząć, problemy, porady
Sami88
Posty: 275
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: Sami88 » 08 lip 2016, 8:21

Miałem na myśli różnicę w tym iż drukuje mi ponad 10 h zanim dokona skoku, a wcześniej po około 2 - 3 godzinach był przeskok. Będzie trzeba zrobić chłodzenie na Y zdecydowanie. Ty masz same radiatorki pasywne czy wymuszony obieg wiatraczkiem ?

Edit: Odnośnie silników X i Y to były zgrzane mocno. Ale X pracował na 0.62 a Y na 0.51 przed chwilą mierzyłem. Zmniejszyłem napięcie do 0.50 na X i Y teraz. Kwestia chyba tego chłodzenia jest teraz do rozwiązania. Y tarka największy ciężar, więc tam wentylatorek będę musiał domontować jeszcze. Masz tego typu radiatorki ? A i dodam, że na ekstruderze mam radiatorki pasywne przyklejone. Może to przez to też był chłodniejszy.

http://allegro.pl/radiator-silnika-krok ... 91095.html
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: kopytko » 08 lip 2016, 8:41

Różnie, w 2 drukarkach mam tylko po radiatorku lub 2 naklejone, a w jednej w Y mam dodatkowo wolnoobrotowy 40mm wrzucony i tam temp max 30 w porywach. Mierzone pirometrem z biedronki ale zawsze coś tam pokazuje.
Co do radiatorów ja kupowałem te: są duzo tańsze http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-4 ... 50098.html

A powiedz mi jeszcze jakie masz te A4988 z jakim rezystorem. bo dziwne ze na 0,5V grzeje silniki.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: Artu » 08 lip 2016, 8:45

kopytko pisze:Co do radiatorów ja kupowałem te: są duzo tańsze http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-4 ... 50098.html
Bo nie mają dopisków w stylu 3D, RepRap, CNC... :bania:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: kopytko » 08 lip 2016, 8:51

Artu pisze:
kopytko pisze:Co do radiatorów ja kupowałem te: są duzo tańsze http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-4 ... 50098.html
Bo nie mają dopisków w stylu 3D, RepRap, CNC... :bania:

Dokładnie, są do czegoś innego i już taniej, tak samo z rurkami teflonowymi, do drukarek 10zł/mb a jak wejdziesz w pneumatykę to te same za ułamek tej ceny.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Sami88
Posty: 275
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: Sami88 » 08 lip 2016, 9:34

Zamontowałem jedyny radiatorek jaki znalazłem od PC na oś Y oraz wentylatorek 40x40 jaki miałem na stanie.

Obrazek

Musiałem przez to podnieść drukarkę bo dodrukowane stopki mam za małe przez wentylatorek. Ale to do testu następnego, odpalę drukarkę zaraz i pewnie za 12h wydruk będzie. Tym czasem wybiorę się do sklepu elektronicznego bo czujniki magnetyczne, może będą mieli tanie radiatorki. Ten z aukcji kosztuje 2,5 zł co trzy sztuki dają 7,5 zł + 6,5 zł przesyłka. Czyli 14 zł, jeśli w tej cenie znajdę w sklepie to kupię dziś a jak nie to zamówię na allegro. Tym czasem to chłodzenie powinno mi schłodzić silniczek. Zamontowałem jeszcze radiatorek od PC na silnik X ale z pasywnym chłodzeniem.

Obrazek

Co do stepsticka, to mam już drukarkę na chodzie nie sprawdzę. Chyba, że na zapasowych ale jak pamiętam to R100 rezystor był. Mierzyłem go z miesiąc temu.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Sami88
Posty: 275
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: Sami88 » 08 lip 2016, 10:47

Pomiary temperatury po 45 minutach za pomocą sondy od multimetru na silnikach X, Y oraz ekstruder.

X - Chłodzenie radiatorek z wymuszonym obiegiem ok 40 stopni.
Y - Chłodzenie z radiatorkiem pasywne ok 54 stopni
Ekstruder - Dwa wentylatorki pasywne, jedn na ścianie bocznej ok 35 stopni.

Ekstruder pracuje na zewnątrz przy dwóch chłodzeniach pasywnych. Oś Y pracuje pod drukarką, niedaleko jest zasilacz i jest tam podwyższona nieco temperatura o kilka stopni. Silnik w osi X jest jakby wewnątrz drukarki, jet tam najwyższa temperatura która też bije od stołu. Ale silnik na X i tak ma zdecydowanie za dużą temperaturę, nie da się go długo dotykać, mimo iż zmniejszyłem napięcie z 0.60 do 0.50 tak jak na osi Y. Teraz druk powinien się zakończyć kompletny bo stała temperatura na osi Y jest w granicach 40 stopni. Spadła z dobre 15 - 20 stopni. Za kilka godzin dokonam kolejnego pomiaru.
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: kopytko » 08 lip 2016, 12:10

Wydaje mi się ,ze słabe silniki są zbyt niskim ustawieniem napięcia stepsticka , przecież na 1,7A i R100 powinno być 1,36V zakładając 20% mniejsze ustawienie 1,088V to dla tych silników idealne napięcie, chyba ,ze nie są to pewne silniki z 1,7A
Silniki do 60-80 stopni luzik:)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Sami88
Posty: 275
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: Sami88 » 13 lip 2016, 6:45

Właśnie dokonywałem kolejnych druków gdy się okazało iż dalej występuje ten problem lecz po dłuższym okresie druku. Silniki wszystie mają radiatorki, a X oraz Y mają wymuszone chłodzenie nawet. Moje sielniki na osi X oraz Y

Dane techniczne:
Bipolarny
Model: 42HS60-1206
Liczba kroków: 200
Napięcie znamionowe: 7,2V
Pobór prądu na cewkę: 1,2A
Rezystancja cewki: 6Ohm
Indukcyjność uzwojenia: 7mH
Moment trzymający: 6,5kg*cm (0,65Nm)
Wymiary:
Bez wału: 42 x 42 x 60mm - wymiary NEMA 17
Średnica wału: 5mm
Długość wału: 24mm

Mój stepstick A4988
R100, maksymalny amperaż 1,5. Vref = 1.2 * 8 * 0.1 = 0.96V a mam ustawione 0.50V przestawię na 0.96V i zrobię test X oraz Y. Tylko czy to pomoże, wydruk potrwa do wieczora.

Wydruk z dzisiaj zakończony rano:

Obrazek
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: kopytko » 13 lip 2016, 9:16

Zwiększając napięcie zwiększasz moc silnika. Gubienie kroków spowodowane jest zbyt małą mocą zbyt dużymi zrywami oraz ew. problemami typu blokada mechaniczna ( uszkodzone łożysko np. ) . Jak duży jest ten wydruk ,ze tyle trwa drukowanie przy dość dużych prędkościach jakie masz.
Ps, nie wiem czy było , ale zrób sobie kreski markerem na ośkach silnika i zębatce, będziesz pewny ,ze nie ślizga się zębatka po ośce.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Sami88
Posty: 275
Rejestracja: 02 lip 2014, 20:14

Re: przesuniecie wydruku w osi X

Postautor: Sami88 » 13 lip 2016, 17:58

Zębatka po ośce nie powinna się ślizgać, choć akurat na osi X silnika nie nacinałem płaskowników pod śrubę co zrobiłem na osi Y. Jak na razie drukuje się, mam już 44% po 10 godzinach. Drukuje na warstwie 0,1 to raczej musi potrwać. W teście napięcie na silniku X oraz Y wynosi po 0,96V, wydruk powinien zakończyć się za około 11 h. Napiszę jak postępy. Co do prędkości druku to mam domyślnie ustawioną na Repetierze. Obrysy 60 mm/s , zewnętrzny obrys 50 mm/s, przejazdy 130 mm/s, wypełnienie 80 mm/s. Pierwsza warstwa 30 mm/s
--------------------------------------------------------------------------------------
Miej serce i patrzaj sercem... :)
--------------------------------------------------------------------------------------


Wróć do „Drukowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości