Jak przebic 100mm/s przy dyszy 0.3 czyli objetosc drukowania

Jak rozpocząć, problemy, porady
mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Jak przebic 100mm/s przy dyszy 0.3 czyli objetosc drukowania

Postautor: mcexperts » 20 mar 2016, 22:14

Alo.

Mialem dysze 0.4 niestety padla przy wymianie.

Zostaly mi same 0.3 i taka jakosc jest ok.
Drukuje zwykle na 0.1

I tutaj mam problem, bo max predkosc sensowna to 70mm/s

Znaczy ponad 70mm sie cura awanturuje ze za duzo chce wycisnac i rzeczywiscie, jak puszcze 70 jest ladnie, jak podkrece na 150% jest lekka underextrusion a jak na 200 to juz calkiem sitko.

Ale zwiekszajac flow sie da dojsc do normalnej jakosci jak z 50 / 70mm.

I pytanie:
Jak zgrac zwiekszenie predkosci ze zwiekszeniem flow zeby sie to zgrywalo.

Zebym od razu mogl ustawic szybciej i zeby podawal wiecej w % poprawki na wieksza predkosc.



Repetier i Cura.

Wiem ze to glupie pytanie, ale jakos tak nie ogarniam.

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Jak przebic 100mm/s przy dyszy 0.3 czyli objetosc drukow

Postautor: kopytko » 20 mar 2016, 22:17

a co z temperaturą? Większa prędkość=wyższa temp.

Flow powinieneś zostawić w spokoju, te dziury sa spowodowane tym,że filament jest zbyt gęsty dla tych prędkości i wyższa temp spowoduje łatwiejszy przepływ.
Przecież zwiększając prędkość nie zwiększasz objętości obiektu więc flow powinno być nie ruszane

Spróbuj zwiększać temp.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Jak przebic 100mm/s przy dyszy 0.3 czyli objetosc drukow

Postautor: mcexperts » 20 mar 2016, 22:29

Ale jak krece galka w panelu to trudno zgrac temp i predkosc i flow.
Pla nawet na 250/moge pogonic i prawie nie kapie ;-). ale mi chodzi o zgranie tego na poziomie generowania gcode.

Przeciez nawet jak drukujesz 200mm to poczatek jest wolniej na pierwsze warstwy.

Jeszcze tego nie ogrniam wystarczajaco, wiec pytam doswiadczonych.

Jak to zgrac automatycznie lub pol automatycznie. ;-)


Wróć do „Drukowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości