BiBONE - FreeSky


FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: FreeSky » 14 mar 2013, 0:30

Mam problem:
Gdy wciskam "print" w pronterface, zadana temperatura z 230 spada do 200 i warstwy są rozprowadzanie nierównomiernie.
Czemu się tak dzieje? Jak znowu wcisnę "set" to program zazwyczaj się zawiesza :/
Tak, mam windows 7 (32b)

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: Fabrykator.pl » 14 mar 2013, 10:31

Bo zapewne masz domyślny konfig w slicerze, a tam w zakładce Filament jest wpisana wartość 200 stopni ;) Należy przed generowaniem gcode właśnie w tej zakładce wpisać odpowiednie temperatury

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: FreeSky » 15 mar 2013, 17:03

No tak, wszystko jasne, jak ograniczyć sklejanie się warstw i przywieranie filamentu do głowicy? Rozumiem, że przydało by się jakieś chłodzenie...

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: FreeSky » 02 kwie 2013, 16:22

Znowu mam problem.
Wszystko pięknie działało i nagle nie dało połączyć się z drukarką.
Pojawia się komunikat mówiący, że nie rozpoznano urządzenia.
Próbowałem wgrać ponownie HEX, ale nie udało się nawet skasować pamięci.
Co się mogło stać?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: Fabrykator.pl » 02 kwie 2013, 16:30

A jak wyciągniesz zworkę, to wyświetla się AT90USB128 w menadżerze urządzeń?

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: FreeSky » 06 kwie 2013, 13:05

Tak, wyświetla się prawidłowo do programowania, tylko nie kasuje pamięci przy programie uC. To może być wina bootloadera, albo jakiejś zwartej ścieżki... Mam nadzieję, że uC się nie wysypał, zobaczę czy da się go zaprogramować przez ISP.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: Fabrykator.pl » 06 kwie 2013, 14:57

Jeśli chodziło, a przestało, to znaczy, że elektronika pod względem mechanicznym sprawna i zwor nie ma. Jesli podświetla Ci się na czerwono Blank Check i Verify podczas programowania, znaczy, ze z jakiegoś powodu (przepięcia na instalacji) wysypał się bootloader. Wgraj bootloader na nowo i będzie wszystko śmigało. Odnośnie wgrywania bootloadera do Sunbeam/Teensylu znajdziesz w dziale Sunbeam

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: BiBONE - FreeSky

Postautor: FreeSky » 06 kwie 2013, 19:55

Na początku zachwyciłem się tym bootloaderem, ale chyba jednak z niego zrezygnuję, jeśli tak się sypie.
HEX wgrałem bezpośrednio do uC i działa doskonale.
http://youtu.be/GlPViUe9KWw
Filmik zrobiłem tak rekreacyjnie :)
EDIT:
Teraz mam problem z wyciskaniem ABS'u. Silnik się zacina i nitka w ogóle nie wylatuje.
Udało mi się dotąd wydrukować jedną kostkę i tunel chłodzący...
Czy to wina rurki w głowicy? Tak przyglądam się kablom silnika ekstrudera i wydają mi się podejrzanie cienkie...


Wróć do „Galeria BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość