BiBONE otasz

Awatar użytkownika
otasz
Posty: 348
Rejestracja: 26 sty 2014, 19:41
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: otasz » 11 kwie 2014, 15:41

Mam też Ubuntu jak pisałem w temacie viewtopic.php?f=26&t=3712 i wiem, że na nim na pewno chodziło by wszystko super, bo Cura na tym samym laptopie na Ubuntu chodzi kilkukrotnie szybciej niż na Win7 (chociażby ta lampa, na Win7 ledwo się pocięła, a na Ubuntu trwało to moment). Nadal jednak nie mogę się połączyć z drukarką. W firmware elektroniki mam prędkość 115200 i taką samą daję w programie, ale nadal nic z tego więc odpuściłem :( .
...:::http://www.filaments4u.com:::... - drukarki 3D, filamenty do drukarek 3D
...:::COROPad-idealna powierzchnia do druku:::...
...:::Oprogramowanie 2D/3D CAD/CAM:::...

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: syntetyczny » 11 kwie 2014, 15:49

ctr+alt+t i wklej:

Kod: Zaznacz cały

sudo usermod -a -G dialout $(whoami)

i wyloguj się i ponownie zaloguj na konto. Powinno pomóc na problem z dostępem do plików komunikacyjnych.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
otasz
Posty: 348
Rejestracja: 26 sty 2014, 19:41
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: otasz » 11 kwie 2014, 16:18

Dzięki wielkie, działa :piwo:
Na prawdę jestem Twoim fanem :git: .

Nie wiem, czy to możliwe, czy tak mi się tylko wydaje ale jak przesuwałem "na sucho" ekstruder poprzez hosta to mam wrażenie, że nawet silnik płynniej chodzi i wózek nie rzegocze.
...:::http://www.filaments4u.com:::... - drukarki 3D, filamenty do drukarek 3D
...:::COROPad-idealna powierzchnia do druku:::...
...:::Oprogramowanie 2D/3D CAD/CAM:::...

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: syntetyczny » 11 kwie 2014, 17:10

Podobno jestem nieobiektywny i za bardzo wychwalam linuxa więc się nie wypowiem;) Szczerze zaskoczył mnie najnowszy pronterface więc również polecam go do używania w łubudubu ;)
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
otasz
Posty: 348
Rejestracja: 26 sty 2014, 19:41
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: otasz » 14 kwie 2014, 7:59

mały_inżynier pisze:Co do zwalniania i bloobów to może ci bufor na elektronice nie wyrabiać jeśli drukujesz ze słabego komputera, gdy nie drukowałem z karty SD zdarzało mi się to dość często.


Zrobiłem wczoraj test. Dwa takie same wydruki, jeden puszczony z laptopa, a drugi z karty SD. Na pierwszym są "bloby", a drugi wyszedł idealny, bez żadnych zwolnień głowicy, więc to była jednak wina komputera :git:
...:::http://www.filaments4u.com:::... - drukarki 3D, filamenty do drukarek 3D
...:::COROPad-idealna powierzchnia do druku:::...
...:::Oprogramowanie 2D/3D CAD/CAM:::...

Awatar użytkownika
otasz
Posty: 348
Rejestracja: 26 sty 2014, 19:41
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: otasz » 09 maja 2014, 13:15

Jak mogę sprawdzić jaką mam średnicę dyszy? Wypływający swobodnie filament ma średnicę około 0,3mm, jednak napis na stole świadczy, że jest to 0,4 lub 0,5mm, ze wskazaniem chyba na 0,4mm
Obrazek

Pytanie wynika z tego, że chciałem sobie kupić zapasową dyszę i nie wiem jaką brać ;)
...:::http://www.filaments4u.com:::... - drukarki 3D, filamenty do drukarek 3D
...:::COROPad-idealna powierzchnia do druku:::...
...:::Oprogramowanie 2D/3D CAD/CAM:::...

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: olo2000pm » 09 maja 2014, 13:59

Konstrukcja drukarki nie wymusza na tobie jaką średnicę otworu dyszy chcesz mieć. Ważne, że wiesz jaką średnicę filamentu masz kupować, a to na jakiej dyszy będziesz drukował to Twój wybór (kupujesz dyszę do konkretnej średnicy filamentu).
Ja przesiadłem się z dyszy 0,3mm na 0,5mm i jestem zadowolony, a zwłaszcza drukarka, bo ma lżej :)
Znając średnicę otworu w dyszy ustawiasz odpowiednie parametry w slicerze i drukujesz

Awatar użytkownika
otasz
Posty: 348
Rejestracja: 26 sty 2014, 19:41
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: otasz » 09 maja 2014, 14:07

To wiem, ale chodzi mi też w sumie o to jaką wpisywać średnicę np. w Cura. Raz wpisuję 0,4, raz 0,5 i chyba za bardzo nie widzę różnicy.
Myślę właśnie, że kupię 0,5mm, ale mimo to chciałbym się też dowiedzieć co mam.
...:::http://www.filaments4u.com:::... - drukarki 3D, filamenty do drukarek 3D
...:::COROPad-idealna powierzchnia do druku:::...
...:::Oprogramowanie 2D/3D CAD/CAM:::...

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 443
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: BiBONE otasz

Postautor: evrybadykombinerki » 09 maja 2014, 14:17

Może to pomoże..
viewtopic.php?f=30&t=3441

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: BiBONE otasz

Postautor: olo2000pm » 09 maja 2014, 14:20

Dla mnie masz 0,4mm.
Często spotykam się z takimi poprawkami, w sklepach nasze panie często nanoszą takie zmiany zamiast przekreślić i napisać obok (najgorsze co może być) i nie idzie tego wytępić!


Wróć do „Galeria BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość