Wyświetlacz do BiBone

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Wyświetlacz do BiBone

Postautor: FreeSky » 27 cze 2013, 20:56

Cześć!
Próbowałem podłączyć wyświetlacz do BiBone korzystając ze schematu http://www.lbfactory.com/podlaczenie-lcd-4x20-do-sunbeam-rev-b,
jednak jedyne co uzyskałem to:
Obrazek
Czy ktoś wie, co mogłem namieszać?

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: acc » 27 cze 2013, 20:59

Jeszcze tylko dopasuj ustawienia pinów w Marlinie do Twojego podłączenia i będzie banglać :)
Pozdrawiam,
Adam

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: FreeSky » 27 cze 2013, 21:15

Więc właśnie teoretycznie D4~D7 połączone są dobrze, może winna jest karta pamięci (jej brak), albo to, że nie używam bootloadera?
Z kabla drukarka śmiga, a tak lipa :)

wulfnor

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: wulfnor » 27 cze 2013, 21:21

a aktywowales panel w firmwarze? Nie wiem jaki firmware daj ekrzysiek, ale moze masz cos nieustawione. Biale linie na wyswietlaczu znacza ze nie jest zainicjowany.

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: FreeSky » 27 cze 2013, 21:27

Nie, nic nie aktywowałem dodatkowo, myślałem, że będzie chodzić "ot tak". Poszukam, ale w sumie nie wiem gdzie...

Awatar użytkownika
mbrodowski
Posty: 328
Rejestracja: 01 lip 2012, 19:50

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: mbrodowski » 27 cze 2013, 21:35

Kod: Zaznacz cały

//===========================================================================
//=============================Additional Features===========================
//===========================================================================


#define ULTIPANEL  //the ultipanel as on thingiverse


#ifdef ULTIMAKERCONTROLLER    //automatic expansion
 #define ULTIPANEL
 #define NEWPANEL
#endif
 

#ifdef ULTIPANEL
#define NEWPANEL  //enable this if you have a click-encoder panel
  #define SDSUPPORT
  #define ULTRA_LCD
  #define LCD_WIDTH 20
  #define LCD_HEIGHT 4
 


w configuration.h
Prusa i3, akcesoria i zestawy:
http://jelwek.pl
Drukowanie na zlecenie:
http://wydrukujmi.pl
Blog o RP:
http://reprap.pro

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: FreeSky » 27 cze 2013, 21:43

#define ULTIPANEL
#ifdef ULTIPANEL
#define NEWPANEL //enable this if you have a click-encoder panel
#define SDSUPPORT
#define ULTRA_LCD
#define LCD_WIDTH 20
#define LCD_HEIGHT 4

Z tego co rozumiem #ifdef mam zamienić na #define?

EDIT:
Znaczy usunąć to na czerwono?
EDIT2:
Z tego co przeczytałem o #ifdef to chyba jest dobrze...
Pobawię się jeszcze z kabelkami...
Ostatnio zmieniony 27 cze 2013, 21:59 przez FreeSky, łącznie zmieniany 1 raz.

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: drygol » 27 cze 2013, 21:59

nie, tego masz akurat nie ruszac.

define definiuje panel jako obiekt , a potem masz dyrektywe ze jezeli taki obiekt zdefioniowano to : blalbalba

piny edytujesz w pliku naglowkowym pins.h

Awatar użytkownika
mbrodowski
Posty: 328
Rejestracja: 01 lip 2012, 19:50

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: mbrodowski » 27 cze 2013, 22:05

tam musisz usunąć dwa slesze w oryginalnym marlinie, to co ja wkleiłem to jest właśnie z włączoną obsługą wyświetlacza
Prusa i3, akcesoria i zestawy:
http://jelwek.pl
Drukowanie na zlecenie:
http://wydrukujmi.pl
Blog o RP:
http://reprap.pro

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Wyświetlacz do BiBone

Postautor: FreeSky » 27 cze 2013, 22:11

Rozumiem, że te?

Kod: Zaznacz cały

//#define ULTIMAKERCONTROLLER //as available from the ultimaker online store.

Inne mam usunięte


Wróć do „Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość