Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: Fabrykator.pl » 30 gru 2014, 8:58

robarco pisze:Po podłaczałem wszystko tylko wertuję już kilka godzin to forum i jest masę informacji lecz nie koniecznie przydatnych.
Wgrywałem już soft do Audrino kilka razy i z wioelu stron.

Firmware BibOne0023


Jeśli wgrywasz firmware przygotowany dla drukarki Bibone0023, to zapewne jest on ustawiony dla elektroniki Teensylu lub Sunbeam (bo w tym okresie takie były dokładane do drukarek). Chcesz wgrać to do Arduino z RAMPS, więc musisz ustawić elektronikę jaką posiadasz i powinno śmigać od ręki.

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 01 sty 2015, 19:36

krzysztof pisze:
robarco pisze:Po podłaczałem wszystko tylko wertuję już kilka godzin to forum i jest masę informacji lecz nie koniecznie przydatnych.
Wgrywałem już soft do Audrino kilka razy i z wioelu stron.

Firmware BibOne0023


Jeśli wgrywasz firmware przygotowany dla drukarki Bibone0023, to zapewne jest on ustawiony dla elektroniki Teensylu lub Sunbeam (bo w tym okresie takie były dokładane do drukarek). Chcesz wgrać to do Arduino z RAMPS, więc musisz ustawić elektronikę jaką posiadasz i powinno śmigać od ręki.


przestawione na 33
i ok
dzieki

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 08 kwie 2015, 8:28

Wróciłem do projektu BiB One i mam problem z extruderem a właściwie z kalibracją.
Kożystając ze wzoru :

Ex= ilość kroków * ustawienie mikrokroku * przełożenie na zębatkach (43/11) / pi * średnica śruby extrudera w miejscu styku z filamentem
Ex= 200*8*4,3 / 3.14*6.2
Ex= 6880/19.46 Ex= 353.54

ruch osi X i Y jest ok jednak extruder porusza się zbyt wolno i PLA ledwo wychodzi.
Prubowałem zmienić ustawienia w repeterze ale kiedy zmieniam ilość kroków extruder chwile pracuje OK potem wraca do powolnej pracy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Skoro zwiększam ilość kroków na mm to powinien działać szybciej.
Jednak już wgrywałem różne oprogramowanie i nic z tego nie wychodzi.
Oryginał marlin bib023 zmieniam płtykę na 33 ramps 1.4 i pokazuje mi błędy więc upload jest nie możliwy.


Kupiłem już następny zestaw audrino + ramps bo myślałem że to problem z elektroniką jednak jest tak samo. Zmieniłem również silnik extrudera i nadal ledwo pcha PLA.
Podłączyłem zamiast extrudera z zębatkami zwykły Direct Drive i jest OK więc nie wiem co jest nie tak.


Mam nadzieję że ktoś mi to pomoże ogarnąć.

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: zdzban » 08 kwie 2015, 9:47

ledwo sie kreci podczas wydruku za mało filametu podaje czy wolno chodzi gdy wysuwasz filament ręcznie z panelu sterowania?
Ręcznie to będzie się wolno kręcić, załaduj program na sucho bez filamentu zobacz wtedy jak chodzi extruder ,szybkość extrudera zależna będzie od szybkości drukowania
Krokami nie ustawiasz szybkości tylko ilość wysuwanego filamentu. Wysuń recznie za pomocą panelu lcd 100 mm. filamentu potem weź linijkę i sprawdź długość czy rzeczywiście jest tyle ile zadałeś z panelu, jeżeli się długość nie zgadza zrób korektę kroków, Nie wiel jaki masz ustawiony mikrokrok bo to też zmienia ilość wysuniętego filamentu.Może obliczyłeś kroki w marlinie dla mikrokroku 1/16 a masz ramps na 1/8 na przykład?
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 08 kwie 2015, 21:15

Podaje zbyt mało filamentu.
Gdzie są ustawienia odpowiadające za ten parametr. ?
Jak podłączyłem do komputera to Cura myśli 10sek przed każdym ruchem.
Pewnie z powodu że mam winde 8.1 i muszę zainstalować jakiś host na starym PC .

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: zdzban » 08 kwie 2015, 21:25

Tak zapytam, czy kalibrowałeś extruder ? w firmware
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: olo2000pm » 08 kwie 2015, 21:41

W Pronterface wpisz komendę M503 i zrób zrzut ekranu.
Pokaż jakie masz ustawienia.

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 09 kwie 2015, 7:05

1.Kalibracja extrudera w firmware. Będę wdzięczny za jakieś instrukcje , tylko w miarę proste i zrozumiałe.
zdzban pisze:Tak zapytam, czy kalibrowałeś extruder ? w firmware

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: zdzban » 09 kwie 2015, 9:01

dobrze myślisz, podałeś wcześniej wzór i niego się trzymaj:

Ex= ilość kroków * ustawienie mikrokroku * przełożenie na zębatkach (43/11) / pi * średnica śruby extrudera w miejscu styku z filamentem
Ex= 200*8*4,3 / 3.14*6.2
Ex= 6880/19.46 Ex= 353.54

Jak już obliczysz to zapisz w firmware w pliku ConfigurationStore.h potem sprawdź w panelu sterowania drukarki czy się wszystko zgadza.
wejdź w menu rozgrzej głowicę do 185 stopni (głowica najlepiej sciągnieta) ustaw teraz w menu wysuwanie filamentu np: 100 mm potem zmierz linijką czy wartość zadana w panelu sterowania zgadza się z rzeczywistą długością filamentu.
Jeżeli brakuje do 100 mm. zadanej wartości zwiększ ilość kroków, jeżeli za dużo to zmniejsz.
Z doświadczenia wiem że wzór nie zawsze dokładnie wyliczy bo konstrukcje extruderów są różne to znaczy śruba , radełko koła zębate
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Divemaster
Posty: 8
Rejestracja: 08 maja 2015, 22:07

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: Divemaster » 30 lis 2015, 22:47

Panowie jak odczytać plik config z rampsa? a potem wgrać poprawiony? (marlin ,duży niebieski wyświetlacz z encoderem) Poproszę instrukcję krok po kroku , bo wertuję to forum od jakiegoś czasu i nie umiem znaleźć.

Z góry dziękuję ...


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość