Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 26 gru 2014, 10:31

Proszę o pomoc w podłączeniu elektroniki do BIB One
Obrazek

Jeśli to możliwe o szczegółową instrukcję....

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robertm » 26 gru 2014, 11:18

____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 26 gru 2014, 13:54

Po podłaczałem wszystko tylko wertuję już kilka godzin to forum i jest masę informacji lecz nie koniecznie przydatnych.
Wgrywałem już soft do Audrino kilka razy i z wioelu stron.
Niestety nie mam doświadczenia w tym temacie.
Zaczynam zabawę z tego rodzaju urządzeniami.

Potrzebuję opisu jak wgrać poprawnie firmware
Drukarka to BiB One i jak widac na foto sterowanie
RAMPS 1.4 Kit + Mega 2560 R3 + 5pcs A4988 + LCD 12864 Smart Controller

potrzebuję jedynie firmware do tego.
Większość z forum nie działa znalazłem tylko jeden który niby działa ale coś jest nie tak ponieważ nie obsługuje karty SD
I drukarka ani drgnie

Firmware BibOne0023
po załadowaniu mam komunikat:
This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
enabled in File > Preferences.
Arduino: 1.0.6 (Windows 7), Board: "Arduino Mega 2560 or Mega ADK"
In file included from bibone0023.ino:28:
/Marlin.h: In function 'void serialprintPGM(const char*)':
Marlin.h:97: error: 'Serial' was not declared in this scope
In file included from bibone0023.ino:37:
/EEPROMwrite.h: In function 'void EEPROM_RetrieveSettings(bool)':
EEPROMwrite.h:187: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void enquecommand(const char*)':
bibone0023:230: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void setup()':
bibone0023:271: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void loop()':
bibone0023:338: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:343: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void get_command()':
bibone0023:365: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:483: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:492: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void process_commands()':
bibone0023:806: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:808: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:878: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:914: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:931: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:938: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:1431: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:1438: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023:1447: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void FlushSerialRequestResend()':
bibone0023:1457: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void ClearToSend()':
bibone0023:1470: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void kill()':
bibone0023:1669: error: 'Serial' was not declared in this scope
bibone0023.ino: In function 'void Stop()':
bibone0023:1682: error: 'Serial' was not declared in this scope
ultralcd.ino: In member function 'void MainMenu::showMainMenu()':
ultralcd:2419: error: 'Serial' was not declared in this scope



i tyle

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 26 gru 2014, 15:48

robertm pisze:tutaj masz wszystko na ten temat http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.4

schemat podłączenia na dole strony http://reprap.org/mediawiki/images/thumb/6/6d/Rampswire14.svg/500px-Rampswire14.svg.png



Schematy OK wszystko wyjaśnione ale jeśli chodzi o te firmware to
Marlin-ramps1.4 with LCD Ita jak wgrałem to jedynie co jest to piszczący dzwięk z głośnika

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 26 gru 2014, 22:26

robertm pisze:tutaj masz wszystko na ten temat http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.4

schemat podłączenia na dole strony http://reprap.org/mediawiki/images/thumb/6/6d/Rampswire14.svg/500px-Rampswire14.svg.png


Dziękuję za info...
czy wgrywałeś który jkolwiek z tych firmware do audrino ?
Bo większość nie działa z Smart Wyświetlaczem z fotki !

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: Sławek » 27 gru 2014, 0:23

Bo musisz wybrać odpowiedni rodzaj lcd w configu firmware ;)

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 27 gru 2014, 18:26

http://minhateca.com.br/atamico/Documentos/Impressora+3D/Firmware+-+Marlin-Marlin_v1+for+lcd+12864,141465791.zip%28archive%29


sprawdzony na SainSmart Ramps 1.4 + Mega2560 R3 + LCD 12864
dostałem od dystrybutora .....
problem stanowi tylko fakt że:
1. Silniki ledwo ciągną X Y i Z
2. czytnik kart sd czyta tylko gCode
czy ktoś może mi pomódź rozwiązać ten problem ?

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: SWJ » 27 gru 2014, 19:24

Działający firmware REPTIER na SMART GRAPHIC LCD

viewtopic.php?f=51&t=3881&hilit=+smart#p42974

gdzieś na forum też wrzucałem marlina na ten LCD

Uważaj z tym LCD - blaszki pod LCD kolidują z pinami !!!! trzeba albo podgiąć albo włożyć izolację !!! totyczy to niektórych modeli ....


Gotowe marliny dla tego LCD też są na forum do znalezienia....
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: robarco » 30 gru 2014, 1:43

Temat uważam za wyczerpany.

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Ramps 1.4 podłączenie i firmware ?

Postautor: SWJ » 30 gru 2014, 1:45

hmmm ale jak ??? pozytywnie?? negatywnie ??

z jakim efektem wyczerpany?
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość