problem z osią Y

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 12:51

olo2000pm pisze:Jeżeli masz elektronikę na 12V, to sprawdź czy w trakcie grzania stołu i głowicy nie spada poniżej 12v, a dla elektroniki 24v poniżej tego napięcia.
Regulacja napięcia jest możliwa w zasilaczach przemysłowych, nie wiem jaki Ty masz.



Zasilacz mam, moim zdaniem, bardzo dobry, 29V / 650W - więc mam spory zapas mocy

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: olo2000pm » 15 paź 2014, 12:54

Ja też mam duży zapas mocy, ale i tak napięcie siada.
Sprawdź jak się zachowuje gdy grzeje stół i głowicę

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 13:01

olo2000pm pisze:Ja też mam duży zapas mocy, ale i tak napięcie siada.
Sprawdź jak się zachowuje gdy grzeje stół i głowicę



po włączeniu grzałek napięcia na zasilaniu spada o 0,5-0,7V, jest to znaczny spadek ??

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: olo2000pm » 15 paź 2014, 13:12

To zależy jak masz ustawione napięcie. Jeżeli masz np 12V to spadnie Ci do 11.3V, u mnie taki spadek powodował słyszalna różnicę w pracy silników.
Napięcie mam tak ustawione, że nigdy nie spada poniżej 12V

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 13:18

napięcie ustawiasz zasilaczem tak ?? Czyli w stanie spoczynku masz, przykładowo 12,5V wtedy podczas obciążenia napięcie spada do 12V. Jesli tak to ja nie mam tego problemu gdyż moja elektronika działa pod 24V a nieszkodliwa nadwyżka potencjału po prostu nie pozwala na spadek poniżej napięcia znamionowego. Nie wiem czy dobrze rozumuję, jeśli nie to poprawcie mnie.

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: olo2000pm » 15 paź 2014, 13:24

Jeżeli masz elektronikę na 24V i ustawiasz napięcie na 24V, to jeżeli spada o 0,7V to będziesz miał na elektronice nie 24V tylko 23.3V
No chyba, że ja nie rozumiem tego co napisałeś wcześniej?

Podnieś jeszcze napięcie na stepstiku o ile na to pozwoli.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: Fabrykator.pl » 15 paź 2014, 13:28

rafcio2110 pisze: #define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {2000,2000,20,3000} ??



Zmień to na
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {1000,700,20,3000}

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 13:39

olo2000pm pisze:Jeżeli masz elektronikę na 24V i ustawiasz napięcie na 24V, to jeżeli spada o 0,7V to będziesz miał na elektronice nie 24V tylko 23.3V
No chyba, że ja nie rozumiem tego co napisałeś wcześniej?

Podnieś jeszcze napięcie na stepstiku o ile na to pozwoli.


sunbeam działa znamionowo pod napięciem 24V. mój zasilacz daje napięcie 29V i takie też napięcie podaje na elektronike wiec przy spadku 0,5V 1V a nawet 5V elektronika będzie działała stabilnie. delikatnie wieksze napiecia (w granicach jej funkcjonowania) zwieksza sprawnosc elektroniki, przy wiekszym napieciu spada pobor pradu co skutkuje np mniejszym nagrzewaniem elektroniki. tak ja to rozumuje po przeczytaniu kilku artykułów i ksiazek, byc moze sie myle...

Tymczasem pobawię sie z ustawieniem nowych wartosci przyszpiesznia w sofcie a jak to nie poskutkuje to zaglebie sie w ustawianiu napiec

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z osią Y

Postautor: vinczuch » 15 paź 2014, 15:14

rafcio2110 pisze:2. napięcie mam ustawione na 1.76V tyle samo co wskazuje tabliczka znamionowa na silniku.


a silnik Y Ci się nie przegrzewa przy takim napięciu na stepsticku? Jak się przegrzeje to będzie przepuszczał, patrz na wątek http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=77&t=4654
te same problemy, oczywiście rozwiązanie może być zupełnie inne.
Silniki krokowe mają na tabliczkach znamionowych prąd nie napięcie.
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 22:04

vinczuch pisze:
rafcio2110 pisze:2. napięcie mam ustawione na 1.76V tyle samo co wskazuje tabliczka znamionowa na silniku.


a silnik Y Ci się nie przegrzewa przy takim napięciu na stepsticku? Jak się przegrzeje to będzie przepuszczał, patrz na wątek http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=77&t=4654
te same problemy, oczywiście rozwiązanie może być zupełnie inne.
Silniki krokowe mają na tabliczkach znamionowych prąd nie napięcie.



wczesniej gdy silnik gubił kroki miałem napięcie 1,36V i gubił kroki, podkreciłem napiecie na 1,76V (taka informacja widnieje na silniku jak i w jego specyfikacji) .

Samo podniesienie napiecia na silniki nie dalo duzej roznicy, zmniejszyłęm przyspieszenie z 2000 na 700 i dopiero to zniwelowało przeskoki osi Y.


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość