problem z osią Y

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 11:09

wszystko jest dobrze dopóki robię wydruki do do 2cm i takie w których oś Y nie musi "szybko" zawracać przy tworzeniu wypełnienia. Przy rysunkach wyższych i gdy wypełnia, np. pole wokół otworu gdzie od otworu do ścianki jest, powiedzmy 2-3mm, to gubi kroki i zaczyna drukować w innym miejscu- jest to przesunięcie rzędu 1-1,5mm. Cóż może być tego przyczyną ?

W załączniku dodaje zdjęcie jednego z tych nieszczęsnych rysunków. Bok mający wystające uchwyty montażowe ustawiony był równolegle do osi stołu wieć mniemam że jest to problem z osią Y ?
Załączniki
male 1.jpg
nieszczęsny wydruk

Stronk
Posty: 107
Rejestracja: 23 lip 2014, 16:33
Lokalizacja: Kraków

Re: problem z osią Y

Postautor: Stronk » 15 paź 2014, 11:58

Może napięcie na stepsticku

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: olo2000pm » 15 paź 2014, 12:01

Podnieś napięcie silnika.
Gdy silnik robi szybkie ruchy to ma mało mocy (moment trzymający) i nie daje rady zatrzymać głowicy, podniesienie napięcia powinno pomóc.

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 12:07

ok, jak skoncze bierzacy wydruk zabiore sie za pomiary i napisze co z tego wszystkiego wyszlo

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 12:21

faktycznie napiecie na stepsticu było 1.32V czyli tyle ich na silnikach osi Z. Na silniku X i Y sa silniki na 1.76V. ustawilem nowe napiecia i zobaczymy co sie wydarzy...

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 12:35

nadal nic, zrobiłem na szybko cienkoscienną rurke i juz po 3 warstwie gdy konczy sie solid a zaczyna wypelnienie i silnik musi wykonac sporo zrywnych ruchow gubi sie i to dosc mocno, jak widac na rysunku. a co z przyspieszeniem ??

Moje ustawienia z arduino:

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {79.34,79.34,2178,515}
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE {1000, 1000, 2, 40} // (mm/sec)
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {2000,2000,20,3000}

#define DEFAULT_ACCELERATION 1600 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for printing moves
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION 1000 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for r retracts

Kroki mam ustawione dobrze- "udane" wydruki dosc dobrze trzymaja wymiary, a co z pozostalymi parametrami ??
Załączniki
11111.jpg

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: syntetyczny » 15 paź 2014, 12:36

niedokręcona zębatka, mały prąd, zbyt duże prędkości?
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: Fabrykator.pl » 15 paź 2014, 12:40

Sprawdź akcelerację w firmware - spróbuj ją zmniejszyć

rafcio2110
Posty: 10
Rejestracja: 12 paź 2014, 23:34

Re: problem z osią Y

Postautor: rafcio2110 » 15 paź 2014, 12:49

syntetyczny pisze:niedokręcona zębatka, mały prąd, zbyt duże prędkości?



1. zebatke mam założoną na ciasne pasowanie metodą termiczną więc tu raczej nie szukałbym problemu.
2. napięcie mam ustawione na 1.76V tyle samo co wskazuje tabliczka znamionowa na silniku.
3. ostatnia zmienna to przyśpiesznie. Mam rozumięć że zmieniam ją w lini:
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {2000,2000,20,3000} ??

Od jakiej wartości zacząć próby ze mniejszeniem przyśpiesznia ?

Może być to poprostu brak technologicznej możliwości tak szybkiego ruchu silnika ??
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, 12:49 przez rafcio2110, łącznie zmieniany 1 raz.

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: problem z osią Y

Postautor: olo2000pm » 15 paź 2014, 12:49

Jeżeli masz elektronikę na 12V, to sprawdź czy w trakcie grzania stołu i głowicy nie spada poniżej 12v, a dla elektroniki 24v poniżej tego napięcia.
Regulacja napięcia jest możliwa w zasilaczach przemysłowych, nie wiem jaki Ty masz.

Co do napięcia znamionowego, jeżeli stepstic da się podkręcić to daj wyższe napięcie.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, 12:51 przez olo2000pm, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość