Problem z osią Z

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 18 sie 2014, 12:19

Pomogło wrzucenie nowego firmware i kalibracja. Ale szału nie ma :/

Głowica "pluje" filamentem - widać jak momentami gwałtownie pojawia się dużo większa ilość filamentu. Może paproch w głowicy? Grubość filamentu waha się w granicach 2,9-3,1mm. Dysza 0,3mm (chyba - nie mam jak zmierzyć, ale drut 0,4 mm nie wchodzi, a przy ustawieniu 0,35 linie wypełnienia nie są ze sobą połączone - pojawia się między nimi odstęp). W Cura zalewa, w kisslicerze jest dużo lepiej, pomimo tych samych ustawień (a przynajmniej tak mi się wydaje).

Wydruki są słabe.

Kisslicer:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Cura:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Napiecie na stepstickach ustawione 1,6V (maksymalne 1,85V). Przy dłuższym wydruku są gorące, ale nie parzą (czyli temp. < 60*C). Mimo tego potrafi jeszcze przeskoczyć oś Y (widać na autku).

Chyba zacznę od czyszczenia głowicy i usunięcia sprzężyn z osi z, bo nie mam pomysłu co innegpo z tym zrobić :cry:
ropsiU

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: syntetyczny » 18 sie 2014, 12:48

Zmniejszyć prędkości w osi Z w firmwarze, zmniejszyć prędkości w slajserach. I zacząć kalibrację drutu i samej drukarki od pustej kostki z 1peremeterem:
Obrazek
Bo drukując randomowe przykłady z neta, to się nic nie uzyska i człowiek niepotrzebnie się frustruje...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 19 sie 2014, 15:12

Nie mogę znaleźć na thingiverse jakiegoś rozsądnego modelu z pojedynczą ścianką. Mam sześcian i walec 2cm, ale oba bez dna.

Jest progres. Po kalibracji osi Z i ekstrudera jest prawie idealnie. Ale prędkość wydruku bardzo niska. I podwijają się rogi. Nie wiem, czy to przez brak studzenia, czy cos jeszcze trzeba skalibrować?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ropsiU

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: syntetyczny » 19 sie 2014, 15:25

W linku jest kostka 40mm, której używam do kalibracji: http://pjd-automatyka.pl/misc/40mmcube.stl
W slic3r ustawiam wypełnienie 0, wyłączam losowe zaczynanie ścieżki, 1 peremeter, 2bottom i 0top warstwy. I jak drukuję, ustawiam prędkość 150-200% domyślnej, na których drukujemy. I tak drukuję jedno pudełko, które mówi mi, czy stół jest dobrze ustawiony, czy ekstruder jest dobrze ustawiony i czy temperatura, z którą drukuję też jest ok. Zazwyczaj bez chłodzenia, bo to jest raczej używane w zależności od potrzeb.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
feriar
Posty: 814
Rejestracja: 15 sty 2014, 17:29
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Problem z osią Z

Postautor: feriar » 19 sie 2014, 15:27

Jak zbudować drukarkę 3D, kalibracja drukarki 3D od podstaw, rozwiązywanie problemów z drukiem, Recenzje, Liczne poradniki i Kursy z zakresu programowania i tworzenia urządzeń znajdziesz na mojej stronie http://feriar-lab.pl ;) Zapraszam

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: syntetyczny » 19 sie 2014, 15:42

To jest fajne, gdy już mamy działającą drukarkę, która daje oczekiwane rezultaty. W tym przypadku, okazuje się, że drukarkę wpierw trzeba w ogóle skalibrować, aby uzyskać jakiś sensowny wynik. Więc kostka i do boju.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 21 sie 2014, 23:51

No. I jest git :git:

Obrazek
ropsiU

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: syntetyczny » 22 sie 2014, 7:56

super;) :git:
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość