Problem z osią Z

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 12 sie 2014, 1:43

Mam problem z osią Z w drukarce BiBOne.

Przy przesuwaniu głowicy w górę/dół w prontface nie ma problemu. Natomiast przy rozpoczęciu drukowania zachowuje się jak na filmiku:
http://youtu.be/Mx9xL7SDGu0

Profil w Kisslicerze użyłem jak do ProfabbGATE LE, zmieniłem tylko średnicę filamentu na 3mm i obszar wydruku na 280x280x200. Sterowniki miałem zainstalowane z ProfabbGATE LE, drukarka komunikuje się z Prontface bez problemu. Natomiast lipa z osią Z przy rozpoczęciu drukowania.

Napięcie na stepstickach ustawione na 0,9V. Na osi Z próbowałem od 0,4V (nie były w stanie się obrócić nawet przy suwaniu w prontface o 10mm) do 1,8V co jest chyba max i efekt jest jak na filmie. Zamieniałem stepstiki ze sobą (są białe) i nie ma to znaczenia.

Zasilacz z ATX ociążony na linii 5V trzema rezystorami 10 Ohm 5W (były dwa, ale stwierdziłem, że może dwa to za mało i napięcie spada na zasilaczu - różnica z trzecim i bez jest 20mV). Na linii zasilaniu jest 12,1V, które po akcji z filmiku spada do 11,89V.

Nie ruszałem firmware - kierunek obrotu silników zmieniałem odwracając biegunowość jednej cewki (zamienione kable czarny z zielonym). Silniki na osi Z są połączone jak w instrukcji do GATE LE (czyli szeregowo). Są to LDO 1.8 stopnia.

Pręty gwintowane daje się obracać palcami, aczkolwiek nie wiem jak bardzo mają być naprężone sprężyny pomiędzy nakrętkami w osiach?

Nie mam pomysłu co z tym dalej :roll:
ropsiU

Asad6
Posty: 33
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:27
Lokalizacja: Wrocław/Częstochowa

Re: Problem z osią Z

Postautor: Asad6 » 12 sie 2014, 2:46

Zmień ustawienia przyspieszenia dla osi Z w marlinie na mniejsze.

H3nry
Posty: 67
Rejestracja: 27 lip 2014, 13:06
Lokalizacja: Sokolka

Re: Problem z osią Z

Postautor: H3nry » 12 sie 2014, 7:37

Przy cięciu ogranicz prędkość dla tej osi do rozsądnych wielkości jak w pronterface.
Powodzenia.
..::H3nry Design::.. Tanio, szybko, solidnie *
*Do wyboru 2 opcje

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 12 sie 2014, 9:52

To nie może być tak proste ;) Ustawienia mam jak z profabb gate le. Ale wieczorem na bank sprawdzę ten trop :git:
ropsiU

Konrad K_2
Posty: 110
Rejestracja: 07 cze 2013, 19:31

Re: Problem z osią Z

Postautor: Konrad K_2 » 14 sie 2014, 14:02

to nie będzie dobrze chodzić bez wymiany sprzęgiełek - te plastikowe zestawu się nie nadają

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 14 sie 2014, 14:39

Na razie usiłuję to zmusić, żeby chodziło jakkolwiek. Podejrzewam, że bez zmiany w firmware się nie obędzie. A tu bedzie pewnie jazda z ustawianiem wszystkiego, bo są chyba wszystkie mozliwe rodzaje silników w tej drukarze (ekstruder LDO 0,9st., oś Z LDO 1,8st., oś X i Y jakieś z sześcioma wyprowadzeniami - podejrzewam, ze 1,8st.). Trzeba będzie liczyć jaki skok ma pręt M10 przy jednym obrocie.

I który to firmware? Znajdzie się jakiś link? :)

Próbowałem się z kisslicerem i cura i w obu przypadkach miałem ten sam efekt. W cura nie znalazłem możliwości ustawienia prędkości/przyspieszenia osi Z. A w kisslicerze były 3mm/s. Nie wiem ile jest w firmware.

Im bliżej końca, tym więcej problemów :roll:
ropsiU

Konrad K_2
Posty: 110
Rejestracja: 07 cze 2013, 19:31

Re: Problem z osią Z

Postautor: Konrad K_2 » 14 sie 2014, 15:19

To BibOne - problemy nigdy się nie skończą ....

Awatar użytkownika
otasz
Posty: 348
Rejestracja: 26 sty 2014, 19:41
Kontaktowanie:

Re: Problem z osią Z

Postautor: otasz » 14 sie 2014, 16:27

Chcesz to mogę Ci podesłać mój firmware, może podpasuje.
...:::http://www.filaments4u.com:::... - drukarki 3D, filamenty do drukarek 3D
...:::COROPad-idealna powierzchnia do druku:::...
...:::Oprogramowanie 2D/3D CAD/CAM:::...

Awatar użytkownika
ropsiU
Posty: 10
Rejestracja: 18 lut 2014, 15:28
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z osią Z

Postautor: ropsiU » 14 sie 2014, 16:50

Konrad K_2 pisze:To BibOne - problemy nigdy się nie skończą ....

Czytałem wątek BiBONE made in Kielce. Szacun za wytrwałość :git:

otasz pisze:Chcesz to mogę Ci podesłać mój firmware, może podpasuje.

Dzięki. Nie trzeba. Powalczę z tym z wątku:
viewtopic.php?f=45&t=411

...z którymś z nich w każdym razie :bania:
ropsiU

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Problem z osią Z

Postautor: malyhenio1 » 14 sie 2014, 20:40

Ja sądzę ,że wymiana prętów i docisnięcie nakretek ( a nawet je przyklejenie) pomoże ,jak mi się wydaje ,że to samo co ja miałem to powinno pomóc.


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość