Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

A.D.A.M.
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2013, 13:44

Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: A.D.A.M. » 19 cze 2013, 9:10

Witam,

Ostatnio kupiłem drukarkę BiBone w zestawie do samodzielnego złożenia. Okazało się że montaż to mały pikuś w porównaniu z jej uruchomieniem! Na razie udało mi się wszystko poskładać i podłączyć. Na komputerze mam "slic3r" oraz "pronterface". Komputer wykrywa urządzenie i zainstalowałem sterowniki do AT90USB. W programie "pronterface" ustawiłem baudrate 112 K. Po wciśnięciu "connect" nic się nie dzieje! Jestem połączony kablem USB do kompa i do płytki Teensylu.

Czy mógłby ktoś powiedzieć mi co mam robić dalej!
Mile widziana instrukcja "krok po kroku" Bez pomijania małych i oczywistych czynności, gdyż nie jestem elektronikiem.

Ps. załączam screenshot z programu pronterface.
Ps2. Czy jak mam podłączenie USB to w tym programie nie powinno być portu COM?? Nie wiem dlatego pytam :)
Załączniki
bez tytułu.PNG
screenshot z programu pronterface

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: acc » 19 cze 2013, 9:19

zacznij od tego by prędkość portu ustawić na 250000
nie rozumiem Twojego pytania o port com - przecież na zrzucie ekranu jest port COM widoczny...
Pozdrawiam,
Adam

A.D.A.M.
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2013, 13:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: A.D.A.M. » 19 cze 2013, 9:38

Po zmianie na 250000 i kliknięciu connect wyskakuje: "Could not connect to COM1 at baudrate 250000:"

A z USB to chodziło czy zamiast COM nie powinno być USB?!

Na każdym innym baudrate wyskakuje ten sam komunikat.

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: acc » 19 cze 2013, 9:54

Standardowo Marlin chodzi na 250000 - powinno się połączyć. Elektroniki sa na USB, ale są widoczne jako porty COM - dlatego tam masz wybór COM. Jeśli nie może się połączyć to musisz mieć coś ze sterownikami nie tak, a tutaj nie pomogę bo nie znam Teensylu.
Pozdrawiam,
Adam

A.D.A.M.
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2013, 13:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: A.D.A.M. » 19 cze 2013, 11:04

Z pomocą Pana Krzysztofa udało się zainstalować ponownie sterowniki. Na próbę podłączyłem grzanie stołu- działa. Teraz czas poruszyć silniki.


A.D.A.M.
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2013, 13:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: A.D.A.M. » 25 cze 2013, 12:28

Tak wgrywanie firmware mam już opanowane.
Problem występuje teraz przy kalibracji silników. Oś X działa poprawnie, Y porusza się szybko w lewo i w prawo tak jak by nie mógł określić swojego kierunku! Oś Z porusza się w górę i w dół natomiast robi przy tym dużo hałasu i cała drży. Wydaje mi się, że silniki nie pracują równo co powoduje przenoszenie wózka.

Czy ma ktoś pomysł w jaki sposób powinienem ustawić silniki. Mile widziane screany z arduino z wypełnionymi polami.
Inna kwestią jest ustawienie krańcówek. Gdy ręcznie wciskam krańcówkę osi X nadal mogę poruszać swobodnie wózkiem w przód i w tył! Nie wiem czy dobrze podłączyłem krańcówki i czy w arduino są dobrze ustawione.

Bardzo proszę o pomoc!

A.D.A.M.
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2013, 13:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: A.D.A.M. » 28 cze 2013, 10:32

Po przeszperaniu forum i kolejnych konsultacjach z panem Krzysztofem udało mi się uruchomić BiBONE! Pojawił się niestety kolejny problem. Po ustawieniu w sliserze temperatury stołu i ekstrudera i uruchomieniu programu w pronterface zaczyna grzać się stół w ekstruder jest zimny! Jak należy ustawiać temperatury? W sliserze czy w pronterface? Czy należy najpierw rozgrzać ręcznie stół i ekstruder a potem dopiero wcisnąć "print"? Zauważyłem również że pronterface często zawiesza się kiedy chce ręcznie rozgrzać stół i ekstruder i wciskam "check temp".

Macie może jakieś sugestie?!

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: acc » 28 cze 2013, 10:58

najlepiej w slic3rze ustaw temperatury na 0 i ustawiaj je w pronterface
Pozdrawiam,
Adam

A.D.A.M.
Posty: 13
Rejestracja: 07 cze 2013, 13:44

Re: Co i jak? - problem z rozpoczęciem drukowania!!

Postautor: A.D.A.M. » 28 cze 2013, 11:19

Dzięki za szybka odp. chyba to jest to... ale drukuje z PLA na szklanym stole i nie mogę ustawić dobrze dyszy! Albo skrobie po szybie albo jest za wysoko i PLA nie zostaje na szybie! czy jest może jakiś sprytny sposób ustawienia dyszy? czy trzeba to zrobić metoda prób i błędów?!


Wróć do „BiBONE”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość