Pronterface i Fedora

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Pronterface i Fedora

Postautor: badman » 02 lut 2016, 20:23

Witajcie Panowie, męczę się z jednym tematem i nie wiem jak go ogarnąć - Wy pewnie wiecie :)

próbuję podłączyć swoją drukarkę do fedory - zainstalowałem Pronterface - info z komendy dmesg wyrzuciło mi, że FTDI USB now attached to ttyUSB0
po dodaniu portu /dev/ttyUSB0 do pronterface otrzymuję komunikat Permission denied: '/dev/ttyUSB0'

jeśli to ważne- elektronika drukarki to sanguinololu


co mogę jeszcze z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Pronterface i Fedora

Postautor: badman » 02 lut 2016, 20:46

temat do zamknięcia, rozwiązaniem jest chmod a+rw /dev/ttyUSB0

pozdrawiam

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2388
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Pronterface i Fedora

Postautor: syntetyczny » 02 lut 2016, 22:24

Rozwiązanie w 23min, to szybciej niż uruchomienie ponowne Windowsa :D
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Pronterface i Fedora

Postautor: badman » 03 lut 2016, 9:28

no rozwiązanie połowiczne, ponieważ to daje jednorazowy rezultat - po odpaleniu i zamknięciu pronterface problem wraca :cry:

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2388
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Pronterface i Fedora

Postautor: syntetyczny » 03 lut 2016, 11:22

Gdzieś o tym pisałem :git:

Kod: Zaznacz cały

 sudo usermod -a -G dialout $(whoami)
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Pronterface i Fedora

Postautor: badman » 03 lut 2016, 11:39

syntetyczny pisze:Gdzieś o tym pisałem :git:

Kod: Zaznacz cały

 sudo usermod -a -G dialout $(whoami)


tak, czytałem ale coś nie trybiło - sprawdzę wieczorem :) dzięki


Wróć do „RepRap i Linux”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość