Pronterface Linux Ubuntu

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: BlazakoV » 26 sie 2012, 0:53

Ubuntu jest najbardziej user-friendly. Ja bym instalował właśnie to, nawet, jeżeli inne dystrybucje mają potencjalnie lepsze funkcje.

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: acc » 26 sie 2012, 8:10

Jak chcesz bez wodotrysków, to może właśnie Ubuntu Server edition i do tego lekkie X'y, np xfce. O wersji netbook się nie wypowiem bo nigdy mnie nie interesowała...
Pozdrawiam,
Adam


Tomu
Posty: 88
Rejestracja: 01 cze 2012, 16:01

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Tomu » 26 sie 2012, 9:54

Zainstaluj 12.04 LTE to najnowsza wersja ubuntu. Ona będzie wymagała kilku modyfikacji. Generalnie chodzi o pozbycie się nowego środowiska graficznego ( chyba ze ktoś je lubi ) i zainstalowanie Gnome Clasic.
Moja córka od kilku dni pracuje na 12.04 i twierdzi że spisuje się lepiej niż 10.4 którego używała do tej pory.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Fabrykator.pl » 30 sie 2012, 17:49

Niestety ani 10 ani 12 nie chce się zainstalować na maszynce. Rozmawiałem z człowiekiem który mi sprzedawał kompy - mówił, że muszę wybrać linuxa pod architekturę i486 - jakieś sugestie? Znalazłem Slitaz i AntiX tylko czy da radę na nich uruchomić Pronterface?

Tomu
Posty: 88
Rejestracja: 01 cze 2012, 16:01

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Tomu » 30 sie 2012, 22:14

Ale 12 i tym bardziej 10 jest pod i486. Zaraz poszukam dedykowanej instalki.

Proszę oto link do instalki polskiego remiksu Ubuntu 10.04.
http://ubuntu.pl/iso/Lamparcik_i386_10.04PL.iso
Krzysztof jutro wracam do Polski mogę ci w sobotę pomóc na telefonie.
Wersja do której dałem ci link to x86 32Bit

Napisz coś więcej co się dzieje jak odpalasz płytę CD.
Daj też parametry PC.

Tu masz resztę wersji:
http://ubuntu.pl/pobierz.php

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Fabrykator.pl » 30 sie 2012, 22:31

Próbowalem tego lamparcika i zawiesza się na Loading DMI pool data .... stanie na tej komendzie na starcie i dalej nie idzie. Instalka XP poszła bez oporów :roll:
Procek VIA 1GHz, 256 Ram, 8GB hdd (CF)

Tomu
Posty: 88
Rejestracja: 01 cze 2012, 16:01

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Tomu » 30 sie 2012, 22:35

odpalasz z CD czy USB?
Znalazłem jeszcze coś takiego wygląda na to że masz źle poustawiany BIOS.
tutaj
http://www.geekstogo.com/forum/topic/231863-hanging-at-dmi-pool-data/page__st__15
gościu ma ten sam problem ale z XP poprzestawiał BIOS, sekwencje startu urządzeń i poszło popatrz na post nr #20 i #21

Zobacz jeszcze czy możesz odpalić wersję live z płyty ( bez instalacji )jeśli tak to znaczy że Master Boot Record jest problemem w ogólnym zarysie jeśli coś z nim będzie nie tak to komunikat jak u ciebie masz gwarantowany. Trzeba będzie poprawić z terminala kilkoma komendami.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Fabrykator.pl » 31 sie 2012, 8:25

Instalka leci z pendrive
Problem nie leży po stronie sekwencji startowej w biosie bo tą mam ustawioną dobrze (USB-HDD/HDD0). Rozmawiałem z technikiem firmy od której wziąłem sprzęt i powiedział, że komunikat wisi, bo jądro systemu wgrywanego jest zbyt "nowe" i ze strony hardware nie ma wsparcia na uruchomienie tego.
Linux Slitaz uruchamia się bez problemów i sam napisany jest pod starsze, mniej wymagające maszyny

------------------
Już się bootuje - zmiana w biosie na USB-ZIP i format pendrive razem z mbr pomogły. Wrzuciłem instalkę Ubuntu 8.04, ale strasznie to wolno idzie :roll:

Tomu
Posty: 88
Rejestracja: 01 cze 2012, 16:01

Re: Pronterface Linux Ubuntu

Postautor: Tomu » 31 sie 2012, 18:51

Krzysztof ja sadze ze ten technik gada bzdety.

Jade wlasnie do domu pisze z taba ( brak polskich znakow )
Jezeli jako zastepczego hdd uzyles usb i dziala to kernel rozpoznaje procesor i daje sobie z nim rade.
Jest metoda na MBR i jest prosta jest nawe filmik na you tube jak to zrobic.
Jesli chodzi o szybkosc to ten proc ktory masz powinien smigac ( moja corka mlodsza ma ubuntu 10.4 na atomie 800mhz)
U ciebie problemem jest to ze poruszasz sie w tej chwili po magistrali usb ktora jest o wiele wolniejsza od IDE ponadto 256 ram to nie za wiele. Podczas instalacji zapewne wybrales automatyczne formatowanie wiec partcja SWAP ( wymiany) zostala ustawiona na 512 z automatu ( podwojna wartosc ram pc hosta ) i to tez cie spowalnia.


Wróć do „RepRap i Linux”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości