Velleman k8200 by Znachor

Jeśli nie wygląda jak RepRap to jest dział dla niej
znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 28 gru 2016, 11:26

Zasilacz: Zasilacz modułowy 12V 30A 360W
Obrazek

Hotbed: mk2b:
Obrazek

Termistor:
Obrazek

Na allegro na lokalizacji Bielsko Biała znajdziesz chłopa z tymi rzeczami powyżej.

Na tym zasilaczu masz regulacje napięcia - Dopóki nie miałem podpiętego dodatkowego chłodzenia na 12V i oświetlenia spokojnie 12V starczyło aby mi K8200 śmigał bez problemu. Teraz musiałem podkręcić napięcie - Voltomierz pokazuje mi 14V po podkręceniu i tyle. Jeśli nie masz podpiętych wodotrysków pod zasilacz 12V starcza i nie trzeba regulować napięcia silników, bo elektronika i tak działa na 12V wg producenta.
Przed zmianą bałem się tak samo jak ty, czy 12V starczy i starcza bez problemów. :D

Jak będziesz montował termistor do stołu to zakup sobie zwykłą pastę termo przewodzącą i posmaruj okno termistora w stole i na stole. Oczywiście musisz zainwestować w szkło (ja mam 1.5mm grubości) i śmiga.

Zarówno zasilacz, termistor i hotbed podpięte są pod oryginalną elektronike Vellemana. Drukarka chodzi zarobkowo praktycznie non stop i nic się z nią nie dzieje :D

Pozdrawiam.

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 28 gru 2016, 15:23

Właśnie tego sprzedawcy patrzyłem taki sam zasilacz, stół troche inny, a termistor myślałem, żeby dać vellemana. Próbowałeś mierzyć czy dobrze podaje temperature termistor? Ma takie same parametry? W sumie to nie jest aż tak mocno istotne skoro wydruk się trzyma. Szybe mam od vellemana. Dzięki za info na temat zasilania. Myślę jeszcze nad zmianą ekstrudera zastanawiałem się nad orginalnym zamiennym od vellemana na filament 1,75 i dyszą 0,35 ale jeśli zasilanie pozwala na inny ekstruder to może lepiej pokusić o jakiś inny. Koszt vellemana to ponad 400 zł ale jest dodatkowo sterowanie serwem mocniejsze.

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 28 gru 2016, 22:44

Ekstruder mam zmieniony na 1,75 MK9 od tego samego goscia i jedyne problemy jakie występują to łożysko dociskowe na ramieniu - polecam dobrac inne :)

Dysze mam 0.3 jutro podstaram się wrzucic efekty druku z ABS

Z termistorem - nie wiem- ważne, że się trzyma :) Przed każdym wydrukiem lekko spryskuje szybę lakierem do włosów z kategorii strong i jeszcze mi się nie odkleił ani jeden wydruk :D

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 29 gru 2016, 7:27

Ekstruder kompletny? Myślałem, żeby kupić tylko element grzejny z prowadzeniem a reszte zostawić starą. Masz może wyświetlacz z gniazdem sd do sterowania czy jak masz to rozwiązane? Myślę czy jak zmienie filament i dysze to czy będe musiał zmieniać coś w oprogramowaniu czy wystarczy w programie do generowania kodu. Jak możesz to wrzuć fotki chętnie zobacze jak wychodzi, u mnie na stockowym jeśli chodzi o powierzchnie może nie jest źle ale dokładność wymiarowa tragedia jeśli chodzi o otwory. Może źle skaluje obiekt, będę musiał jeszcze dojść do wprawy. Jeszcze jedno pytanie, jak rozwiązany napęd osi Z? Myślałem nad mechanicznym przeniesieniem napędu na 2 podpory osi żeby było stabilniej.

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 29 gru 2016, 10:59

Kupiłem kompletny ekstruder bez silnika - został stary bo był ok.
Obrazek




Dokupiłem tylko stepstick drv8825:
Obrazek

Tutaj będziesz musiał mu podnieść napięcie, żeby silnik chodził jak należy. Na starym A4988 (zielony lub biały lub czerwony) silnik nie miał mocy, a po podkręceniu go grzał się i zatrzymywał.

-----------------------------------------------------------------------------



Mam problem z lcd - na płytce mam coś spiepszone z gniazdami, bo lcd mi podświetla, działa reset itp ale wyświetla co chce, jakieś randomowe linijki tekstu. Poprawiałem luty na płytce, zmieniłem kabel od lcd i na lini lcd-płyta główna i dalej jest cyrk. W sumie dla mnie to tylko dodatek, bo drukarke ogarniam przez starego laptopa, który stoi na stałe przy drukarce.


------------------------------------------------------------------------------


Jak zmienisz ekstruder, stepsticka, śrube osi Z to musisz na nowo kroki ogarnąć w konfiguracji eeprom. U mnie wygląda to tak:

Obrazek

PAMIĘTAJ, ŻE DO KONFIGUARCJI EEPROM MUSISZ MIEC ZWARTE PINY NA PŁYTCE NA GNIEŹDZIE JPROG

Do zmiany konfigu dyszy wystarczy, że zmienisz informacje w slicerze (ja używam tylko CURA ENGINE) i musisz sobie wypracować set do cięcia aby uzyskać jakość, która Tobie odpowiada.

-------------------------------------------------------------------------

Jakościowo u mnie jest teraz myślę, że spoko. Mam nadzieje, że bardziej doświadczeni "drukarze" ocenią tutaj to jak należy.
Zmnienione mam:

paski oba na GT2 plus zębatki silników na GT2
Srubę osi Z na trapezową
Napinacze pasków ze sprężynek od klamerek do prania.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Musisz sobie zdać sprawę z tego, że przy drukach będziesz musiał zwolnić pracę drukarki w zależności od projektu.

Niestety, ale do Vellemana trzeba dołożyć kasę, stracić trochę nerwów

Trzeba pamiętać o dobraniu dobrego filamentu. Ja drukuje tylko z ABS. Przerobiłem Devil Design - wszystko zależy od partii. Jedna była mega dobra, druga i trzecia szpula już do kitu, Potem bym Spectrum - dalej mam pół szpuli na zmarnowanie. Ostatnio kupiłem Wolfixa od Plastspaw - moje problemy z filamentem odeszły w niepamięć :D Jest MEGA!

Drukarka dorobiła się obudowy, żeby zniwelować przedmuchy chłodniejszego powietrza:
Obrazek

Efekt druku z ABS:

Obrazek

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Artu » 29 gru 2016, 11:09

znachor pisze:Kupiłem kompletny ekstruder bez silnika - został stary bo był ok....Dokupiłem tylko stepstick drv8825

A nie doczytałeś, że w przypadku ekstrudera lepiej sprawuje się A4988 niż DRV :roll:
Pozdrawiam, Artur

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 29 gru 2016, 11:10

Mimo dodania chłodzenia na silnik, drugiego na stepstick, kombinowania z napięciem to silnik dalej się zacina :(

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 29 gru 2016, 21:51

Skąd wiedziałeś jakie wartości wpisać do eeprom?

Myślałem żeby wymienić samą dysze, element grzejny i prowadzenie filamentu. Ten ekstruder oryginalny wygląda ok i nigdy nie miałem z nim problemu.

Paski oryginalnie nie dawały rady, że zmieniłeś?

Co do wyświetlacza gold piny dobrze polutowałeś? Może masz zimny lut jeden? Ja kupiłem wyświetlacz wraz z drukarką i działa bardzo dobrze. Gdzieś czytałem, że drukując z karty sd wychodzi lepsza jakość ale sam tego nie sprawdzałem.

Efekt druku dużo lepszy niż u mnie jednak mniejsza dysza daje efekt.

Przykładowy wydruk:
Obrazek

Widać niestety warstwy bardzo wyraźnie do tego lekko podwinięte narożniki. Drukuje z temp stołu 60-70 abs oraz preparatem dimafix

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 02 sty 2017, 13:01

Potfur pisze:Skąd wiedziałeś jakie wartości wpisać do eeprom?

Myślałem żeby wymienić samą dysze, element grzejny i prowadzenie filamentu. Ten ekstruder oryginalny wygląda ok i nigdy nie miałem z nim problemu.

Paski oryginalnie nie dawały rady, że zmieniłeś?

Co do wyświetlacza gold piny dobrze polutowałeś? Może masz zimny lut jeden? Ja kupiłem wyświetlacz wraz z drukarką i działa bardzo dobrze. Gdzieś czytałem, że drukując z karty sd wychodzi lepsza jakość ale sam tego nie sprawdzałem.

Efekt druku dużo lepszy niż u mnie jednak mniejsza dysza daje efekt.

Przykładowy wydruk:
Obrazek

Widać niestety warstwy bardzo wyraźnie do tego lekko podwinięte narożniki. Drukuje z temp stołu 60-70 abs oraz preparatem dimafix


Wartości do eeprom to głównie była metoda prób i błędów. W necie znajdowałem info, że do ekstrudera mk9 tyle i tyle, wpisywałem, sprawdzałem na wydruku kostki testowej i zmieniałem wartości, aż doszedłem do momentu gdzie było ok. I tak każdą wartość.

Paski oryginalne nie są zbyt precyzyjne, do hobbystycznego druku są ok, ale jak ja zarabiam na wydrukach to muszę mieć w miarę dobrą jakość.

LCD i goldpiny - możliwe, że gdzieś jest zimny lut, ale moja płyta główna to tak naprawdę działające zombie xD Port USB lutowany kilka razy, teraz jest zrobiony bypass na ścieżce, bo po ostatnim wyrwał się dość spory kawałek ścieżki, gniazdo zasilania "ta kostka niebieska" wywalona, bo przez moją nieuwagę poszło spięcie i się zjarała - teraz mam na wtyczkę zasilanie. Mnie LCD do szczęścia potrzebny nie jest :)

Efekt to mniejsza dysza, precyzyjne paski, napinacze pasków, śruba trapezowa na osi Z. Jeszcze większą jakość uzyskasz jak zmniejszysz prędkość druku co jest ważne.

Narożniki podwinięte, bo stół masz krzywo lub/ i kładzie za wysoko pierwszą warstwę. Dimafix przerobiłem, jest spoko, ale wychodzi za drogo jak dla mnie. Ja stosuje mieszankę Wikolu z wodą, jak to wyschnie to nakładam na to wartwę lakieru do włosów - efekt taki, że muszę całe szkło zdejmować ze stołu i powoli podchaczać skalpelem.

Widzę, że drukujesz ładownice na magazynek. Siedzisz może w ASG? Bo właśnie moje wydruki idą typowo do ASG :)

Tutaj podrzucam taki smaczek:
https://www.youtube.com/watch?v=NMJ97cxpETU

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 02 sty 2017, 15:00

Sądziłem, że paski mają podobną precyzje, chciałem jedynie napinacze dodać.

Śrubę trapezową posiadam u siebie vellemana czyli tr8x2 widzę, że Ty masz tr8x8. Planuję kupić jeszcze jedną sztukę i zamocować z drugiej strony aby podparcie było z 2 stron wtedy belka ekstrudera będzie stabilniejsza. Napęd będzie przenoszony paskiem.
Myślę, że jak będzie lepszy stół już nie będą się narożniki podwjać.

Co do lcd ja tylko z niego drukuję według mnie świetna sprawa, nie trzeba mieć komputera włączonego wszystko chodz bardzo dobrze, nigdy nie miałem problemu z nim.

Z myślą druku części asg kupiłem drukarkę, na razie nic nie sprzedaję i nie wiem czy wogóle chcę/będę to robił. I tak na razie jestem za granicami Polski.
Na zdjęciu kopia ładownicy bytemag laylaxa na magazynki 9mm. Właśnie skończyłem projekt i wydrukowałem pierwszą do m4 co prawda kolor biały (czarnego brakło) mam jeszcze jakieś projekty oraz dużo pomysłów ale realizuję je powoli bo dużo pracuję.


Wróć do „Inne konstrukcje drukarek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość