Velleman k8200 by Znachor

Jeśli nie wygląda jak RepRap to jest dział dla niej
znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 24 paź 2016, 16:03

Kurcze teraz sprawdziłem w ustawieniach CURY, że mam flow ustawiony (nie wiem czemu ) na 108%. Zmniejsze na 100 i zobacze jak to będzie wyglądać. Zauważyłem, że raz robi mi takie fale, a raz nie.

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 25 paź 2016, 6:45

Zmniejszyłem flow z 108% na 100%, prędkość ta sama czyli 100 i dalej coś takiego. Ktoś móglby mi wytłumaczyć na chłopski rozum co to jest to YERK XY?

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Garreth » 25 paź 2016, 9:48

znachor pisze:Zmniejszyłem flow z 108% na 100%, prędkość ta sama czyli 100 i dalej coś takiego. Ktoś móglby mi wytłumaczyć na chłopski rozum co to jest to YERK XY?


Yerk to prędkość jaką zakładamy, że silnik osiąga natychmiast (bez rampy przyspieszenia).

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 30 lis 2016, 20:05

Znowu nadchodzę z problemem. Objawy:
od kilku dni nie mogłem wydrukować dłuższego wydruku, bo po czasie drukarka się zawieszała, a wg repetiera wydruk na tym etapie był gotowy.
Dziś nie mogę połączyć się przez repetiera z drukarką, albo połączy się na chwilę i traci połączenie, albo wogóle nie reaguje. Gdzie szukać przyczyny?

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 11 gru 2016, 12:44

Witajcie, udało mi się rozwiązać ten problem.

Mam takie pytanko do Was, jak zabezpieczyć ekstruder przed dostawaniem się kurzu? Po kilku dniach używania ekstruder mk9 jest cały zawalony kurzem. Są jakieś sposoby na to, czy tylko szczelna zabudowa drukarki wchodzi w gre?

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: kopytko » 11 gru 2016, 22:37

ale gdzie jest zawalony kurzem ? Dysza sie zatyka czy gdzieś♥ indziej ?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Dareckus
Posty: 32
Rejestracja: 07 gru 2014, 11:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Dareckus » 14 gru 2016, 20:44

Z mojego vellemana po 2 latach powoli z oryginału też już nic nie zostaje. Płyta główna uległa nie dawno uszkodzeniu i nie dało się wgrać firmware więc siedzi ramps. Po kolei:
- 2x śruba trapezowa
- stół mk3 sterowany przekaźnikiem
- zasilacz przemysłowy 400W
- elektronika ramps
- jhead- nadal 3mm, następnie przejście na 1,75
- czujnik pojemnościowy do poziomowania stołu
- przybrała kształt kostki pod projekt ala prusa (stół Y, głowica X)
- inne prowadzenie przewodów do stołu i do głowicy
- na stale zamontowana głowica do frezarki
- za kilka tygodni obudowa z dibondu z filtrem lub odprowadzaniem oparów poza pomieszczenie
- oświetlenie
- przesyłanie plików przez wifi(raspberry) i sterowanie
- kamera
- chłodzenie wydruków i głowicy
i masa innych przeobrażeń które były w trakcie ale już ich nie ma :)

Same wydruki po tych wszystkich modyfikacjach wychodzą w końcu tak jak powinny. Koniec z wobblingiem, z poziomowaniem stołu, stabilnością konstrukcji i wieloma innymi problemami z którymi ta konstrukcja się boryka. Można narzekać na vellemana ale dzięki niemu bardzo dużo się nauczyłem, nie jest na pewno dla kogoś kto go złoży i chce idealnie drukować. Poświęciłem wiele czasu temu hobby i kolejne pomysły nadal się rodzą, można powiedzieć że konstrukcja bardzo rozwojowa, ale można z niej wycisnąć soki :)

PS.
Chcecie znacząco polepszyć wydruki(?) to polecam mega mocno simplyfy3d.
Załączniki
1.jpg

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 27 gru 2016, 10:54

Może ktoś się podzielić informacją jak zamontować inny hotbead na elektronice vellemana? Z tego co wiem trzeba zrobić mosfet albo na przekaźniku. Z mechaniką i elektryką myślę, że nie będzie problemu tylko nie bardzo łapie co i jak trzeba zmienić w oprogramowaniu. Z tego co widziałem w innym temacie trzeba zmienić pewne wartości niestety nie jest to zbyt dokładnie opisane. Nie wiem też jak koniec końców jest podawany sygnał na grzałkę impulsowo czy nie?

znachor
Posty: 24
Rejestracja: 19 paź 2016, 14:28

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: znachor » 27 gru 2016, 19:34

Ja zmieniałem na mk2B

No więc ze swoich doświadczeń:
Dokup w elektronicznym wtyczkę jak ma stary hotbed, jak nie to takie pinowe pojedyńcze dokupisz
Nie dawałem mosfetów ani innych cyrków, bo po co?
Termistor mam zwykly na kabelku - też dokupiłem wtyczkę w elektronicznym. NIC nie grzebałem w elektronice i działa bez problemu.

Na 12v spokojnie grzeje się do 100 stopni w czasie ok 5-8 minut (nigdy nie mierzyłem, raczej opieram się na czasie "idź umyj kubek, zrób sobie kawy"

Jeśli coś trzeba zmieniać w oprogu to chętnie się czegoś nowego dowiem :)

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 28 gru 2016, 7:32

Myślałem, nad stołem mk3 mała różnica w cenie a teoretycznie ta płyta aluminowa powinna się równo grzać. A zasilacz zmieniałeś? Bo ten dodawany podobno słaby i awaryjny, do tego jest na 15v. W sumie nie wiem jakie jest napięcie na stole, myślałem, że też 15v, muszę sprawdzić. Przez to chciałem dokupić zasilacz na 12v i dać mosfet. Wtedy bym miał odciążony zasilacz i 12v na stole. Termistor vellemana czy szukałeś o takich samych parametrach?

Edit
W pierwszym poscie masz napisane, ze masz zasilacz 12v. Mozna takiego napiecia uzywac na orginalnej elektronice? Trzeba pewnie regulowac od nowa napiecie silnikow?


Wróć do „Inne konstrukcje drukarek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości