Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Jeśli nie wygląda jak RepRap to jest dział dla niej
PicoREP
Posty: 7
Rejestracja: 10 kwie 2016, 15:44

Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: PicoREP » 10 kwie 2016, 16:25

Witam.
Mam pytanie do kolegów specjalistów. Czy wykonanie osi X i Y w sposób pokazany na załączonym obrazku ma rację bytu? Wszystko osadzone by było luźno na ramie o wymiarach 1000x1000.
Oczywiście po środku była była by głowica i wg założenia wszystko pięknie powinno sobie jeździć na jakiś szeroko rozstawionych łożyskowanych wózkach (czerwone bryły na rysunku).
Pytam bo nie dysponuje zbytnio miejscem a chciałbym całą ramę w miarę możliwości szybko złożyć i przysłowiowo pod łóżko schować.
Załączniki
rama.PNG

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: FlameRunner » 10 kwie 2016, 16:29

O ile dobrze rozumiem, to jest coś jak ultimaker, ale pozbawione zalet ultimakera?

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: Garreth » 10 kwie 2016, 16:37

Nawet jak dasz trapezówki z najwyższym możliwym skokiem, wątpię by uzyskiwane prędkości druku byłyby w jakikolwiek sposób akceptowalne.

PicoREP
Posty: 7
Rejestracja: 10 kwie 2016, 15:44

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: PicoREP » 10 kwie 2016, 16:45

Garreth pisze:Nawet jak dasz trapezówki z najwyższym możliwym skokiem, wątpię by uzyskiwane prędkości druku byłyby w jakikolwiek sposób akceptowalne.


Właśnie prędkości się obawiam i przemyślałem przed chwilą jak to na paskach można wykonać. Bardziej mi się rozchodzi o to czy te łożyskowane wózki nie będą miały problemów w przypadku kiedy głowica będzie w rogach.

sol
Posty: 84
Rejestracja: 28 maja 2015, 19:17

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: sol » 10 kwie 2016, 16:50

igus ma jedne śruby, na ktorych dałoby radę, ale popieram przedmówców, śruby nie przejdą w takiej aplikacji, choć rozumiem chęć ich stosowania
http://www.igus.pl/wpck/7001/DryLin_Steilgewindemuttern
szeroki pasek też da radę ;)

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: Garreth » 10 kwie 2016, 16:51

sol pisze:igus ma jedne śruby, na ktorych dałoby radę, ale popieram przedmówców, śruby nie przejdą w takiej aplikacji, choć rozumiem chęć ich stosowania
http://www.igus.pl/wpck/7001/DryLin_Steilgewindemuttern
szeroki pasek też da radę ;)

Fajne, ale te o skoku 100 kosztują 110 euro za metr:D

sol
Posty: 84
Rejestracja: 28 maja 2015, 19:17

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: sol » 10 kwie 2016, 17:08

bywa i tak :)

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: Fabrykator.pl » 10 kwie 2016, 18:52

Mam Igusy o skoku 50mm. Pracuje to bardzo fajnie, ale trzeba dorobić kompensację luzu na gwincie, bo lekki występuje. 50mm skok jest wystarczający, bo przecież na pasku GT2 z zębatką 20 zębów uzyskujecie raptem 40mm skoku na 1 obrót silnika.

rszymon
Posty: 40
Rejestracja: 28 maja 2015, 22:46

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: rszymon » 10 kwie 2016, 19:43

A może poprostu coś takiego zamiast drogich IGUSów?
https://www.youtube.com/watch?v=IWz2KFshOLE

Druknąłem na próbę i taka nakrętka pracuje całkiem przyjemnie bez luzów :P

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Duża rama napędzana srubami trapezowymi

Postautor: Fabrykator.pl » 10 kwie 2016, 20:12

Sceptycznie do tego podchodzę. Już bym wolał paski.


Wróć do „Inne konstrukcje drukarek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość