Velleman k8200 by Znachor

Jeśli nie wygląda jak RepRap to jest dział dla niej
WillingMagic
Posty: 45
Rejestracja: 30 gru 2014, 16:10

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: WillingMagic » 08 maja 2017, 15:25

Potfur. Możesz dać pod stół podkładkę z korka. A najskuteczniejsze przyspieszenie grzania to przesiadka na 24v lub inne wyższe napięcie. Na początek spróbuj je podnieść na swoim zasilaczu do 15v powinno się dać podnieść. A poza tym odsyłam na reprapy.pl lub fabrykator.pl, bo to miejsce umiera przez 3novatice

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 10 maja 2017, 18:46

Korek już jest a napięcie na zasilaczu jest podniesione do około 14v tak więc szybsze grzanie będzie ciężko osiągnąć bez zmiany na 24v. Jeszcze zostało mi trochę filamentu 3mm ale już mam prawie wszystko przygotowane na przesiadkę na ekstruder mk9 i paski gt2. Boje się trochę ustawień eeprom bo nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa. Może macie jakieś źródło wiedzy na ten temat, które w stosunkowo prosty sposób wyjaśni o co tam chodzi?

Dareckus
Posty: 32
Rejestracja: 07 gru 2014, 11:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Dareckus » 21 maja 2017, 21:11

Cześć, mam pytanie do Was. Efektywna będzie przeróbka na core, próbował ktoś z Was? Nim to zrobię chcę dorzucić drugi silnik na oś X bo nie ma co ukrywać, ta oś ma co robić tylko czy można ustawić w firmware repetiera tak, aby drugi silnik był podpięty pod E1 a nie zrównoleglony ze sterownikiem X? A póki co drukarka tak się prezentuje- w końcu porządek z kabelkami :) Stół na przekaźniku DC SSR i PLC+AC SSR w kwestii bezpieczeństwa (monitorowanie temperatury w komorze i obudowie elektroniki, monitorowanie obracania się szpuli i jeszcze kilka innych dodatków trakcie testowania).
Załączniki
20170521_210612.jpg
20170521_210011.jpg
20170521_205956.jpg
20170513_112156.jpg
20170513_142352.jpg

WillingMagic
Posty: 45
Rejestracja: 30 gru 2014, 16:10

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: WillingMagic » 05 cze 2017, 21:41

Mam w planach nieskończoną przerókę na corexy inverted(https://www.thingiverse.com/thing:703047) , ale ja daję dodatkowe profile aluminiowe.Zwykłe core jest raczej bez sensu, ewentualnie polecam przeróbkę na prusę(https://www.thingiverse.com/thing:769805).

Dareckus
Posty: 32
Rejestracja: 07 gru 2014, 11:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Dareckus » 02 sie 2017, 19:40

Kolejna przeróbka ukończona a z Vellemana w zasadzie nic nie zostało. Właśnie poszedł pierwszy testowy wydruk i jakość jest powalająca :) Jedynie do poprawki zostało mocowanie ekstrudera. Dodatkowo wrzuciłem łożyska igusa- i nastała cisza :D
Załączniki
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 30 sie 2017, 11:37

Elektronika też wellemana? Podłączyłeś dwa silniki osi z na jednym stepdrive czy masz dwa? Może wrzucisz jakieś zdjęcie wydruku?

Dareckus
Posty: 32
Rejestracja: 07 gru 2014, 11:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Dareckus » 04 wrz 2017, 21:39

Elektronika Ramps, silniki osi Z na dwóch sterownikach. Za kilka dni wrzucę jakieś przykładowe zjęcia

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 06 wrz 2017, 18:36

Hej, chce zmienić ustawienia eeprom w drukarce ponieważ zmieniłem paski na gt2. Drukarka łączy się normalnie z programem repiter-host jednak gdy wciskam ustawienia wyskakuje puste okno i nic nie mogę zrobić Na jprog mam zworkę a więc to nie tego wina. Co to może być? Może coś źle robię?

Potfur
Posty: 14
Rejestracja: 18 gru 2016, 13:17

Re: Velleman k8200 by Znachor

Postautor: Potfur » 22 wrz 2017, 15:39

Problem rozwiązany, wystarczyło pobrać starszą wersje nowsza widocznie nie jest dopracowana. Jestem już na ukończeniu drukarki. wymieniłem paski na gt2 dodałem dodatkowy silnik na oś z (teraz są 2 sztuki) śruby pociągowe na TR8x2 ekstruder na mk9, heatbead mk3 oraz wymieniony zasilacz. Dodane także prowadzenia przewodów na oś X oraz Y.
Powiem tak, zaczyna przyzwoicie drukować abs już, głowica dużo dała jednak przy dużej ekstruzji np na początku wydruku silnik gubi kroki. Gdy drukuje jest już dobrze bo wolniej silnik chodzi. Filament przechodzi bez problemów prez ekstruder nie ma tam żadnego problemu. co może być przyczyną? Podnosić napięcie na silniku lub wymienić stepdrive?

Jak posprzątam trochę to porobię zdjęcia bo na razie nieziemski burdel po lutowaniu przerabianiu itp.


Wróć do „Inne konstrukcje drukarek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości