śruba pociągowa Z

Konstrukcja drukarki
dev
Posty: 90
Rejestracja: 02 gru 2012, 16:46

śruba pociągowa Z

Postautor: dev » 04 sty 2013, 1:07

witam, jakie parametry powinny miec "śruby pociągowe" w bibone (srednica, skok)? moja jest tak krzywa że mi już ręce opadają i nie mam siły do tej cholernej "drukarki".
pomijam już ze obie śruby są za krótkie do łączników. do kardanów były ok, ale znow głowica zatrzymywała sie za wysoko...

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: BlazakoV » 04 sty 2013, 1:28

Na początek polecam tochę więcej luzu - drukara spieprzy Ci się jeszcze nie raz, trzeba nabrać dystansu. :git: Za pierwszym razem każdy przeżywa kryzys, potem już idzie. Zimny browarek pomaga.

Jak to śruby są za krótkie? Nie dochodzą do łożysk na górze? Nie muszą, choć powinny. Jak i tak będziesz wymieniał to nei przejmuj się tym.

Polecam śruby trapezowe - zawsze proste, przynajmniej jak na nasze warunki. Z tego co wiem dobrze będą sprawować się 12mm średnica 3mm skok.

Natomiast sprawdź mocowanie na sprzęgłach. Większość problemów ze śrubami sprawiają właśnie one.

dev
Posty: 90
Rejestracja: 02 gru 2012, 16:46

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: dev » 04 sty 2013, 2:34

do łożysk nie sięgają. latają sobie luzem, lewa jest prosta. koncowka prawej zatacza sobie okręgi... zwyczajnie jest do wymiany. tak czy owak wstawie tam trapez wczesniej czy pozniej...

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: Fabrykator.pl » 04 sty 2013, 8:49

Śruba pociągowa to M10x1.5 - typowy pręt gwintowany dostępny w marketach budowlanych i sklepach żelaznych. Jak śruba ma bicie to nie jest to wielkim problemem w przypadku drukarki z prowadnicami fi12 - co innego reprap i prowadnice fi8, które same od siebie się wyginają :bania:

dev
Posty: 90
Rejestracja: 02 gru 2012, 16:46

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: dev » 04 sty 2013, 17:28

tak, ale tu napręzenia są takie, że dolne plastiki - mocowanie silnika - pracują dość mocno. nie wierzę ze to sie nie wyrobi. silnik przykręcony na max ale i tak ostro się cholernik rusza. wycieczka do marketu tak czy inaczej. boję się ze nie zdąze nic wydrukować zanim sie to wszystko rozleci.

wstawie tam trapez z nakrętką, ale do tego chyba zrobie bude z aluminium i stali. zasadniczo nowa drukarka od zera hehe ;) no ale to najpierw troche praktyki trzeba złapać.

Awatar użytkownika
madix
Posty: 239
Rejestracja: 07 kwie 2012, 23:41
Lokalizacja: Grudziądz / Bydgoszcz

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: madix » 04 sty 2013, 21:25

Chyba nie widziałeś jak zwyczajna Prusa lata ;)

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: Fabrykator.pl » 04 sty 2013, 22:10

dev, między silnikiem a uchwytem masz łącznik elastyczny zamontowany do wybierania nierówności, aby właśnie nie było naprężeń na elementach konstrukcyjnych drukowanych. Z tego co pamiętam to na 99% był montowany (przeważnie je zakładamy)

robarco
Posty: 65
Rejestracja: 21 wrz 2014, 21:14

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: robarco » 24 wrz 2014, 21:10

BlazakoV pisze:Na początek polecam tochę więcej luzu - drukara spieprzy Ci się jeszcze nie raz, trzeba nabrać dystansu. :git: Za pierwszym razem każdy przeżywa kryzys, potem już idzie. Zimny browarek pomaga.

Jak to śruby są za krótkie? Nie dochodzą do łożysk na górze? Nie muszą, choć powinny. Jak i tak będziesz wymieniał to nei przejmuj się tym.

Polecam śruby trapezowe - zawsze proste, przynajmniej jak na nasze warunki. Z tego co wiem dobrze będą sprawować się 12mm średnica 3mm skok.

Natomiast sprawdź mocowanie na sprzęgłach. Większość problemów ze śrubami sprawiają właśnie one.




Chcesz może zdjęcie jak wygląda ten plan przy trapezowej 12mm 3d
kaŻdy spis cxzęści prowadzi do śrub z
na 12 mm a wszystkie pliki stl są na M10
więc może ktoś uprecyzyjni listę potrzebnych materiałów.
Obrazek

Obrazek

nie wiem jakie nakrętki masz na myśli ale w moim przypadku średnica otworu jest 17.7mm a nakretka na trapez 12mm ma 18.92 to napewno nie jest M12 3d tylko M10 3D
Nie dośc że drukuje się szmat czasu to jeszcze takie niedokładności sprubój wcisnąć w PLA coś o 0.5 mm większe.
u mnie przy wypełnieniu 60% poprostu pęka...................
czekam na riposte.
Jak teraz rozwiązać ten problem ??

Może ktoś poprostu poda właściwe wymiarowanie tego projektu i skończy sioę marnotrawienie czasu i kasy
było by miło .
pzdr....
:oops:

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: robertm » 24 wrz 2014, 22:58

to czasem nie to download/file.php?id=453

Proszę zapoznaj się z działem zanim odgrzejesz kilka kolejnych kotletów
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: śruba pociągowa Z

Postautor: Fabrykator.pl » 24 wrz 2014, 23:24

Do BiBONE śruba pociągowa osi Z to M10, dlatego otwór ma lekko ponad 17mm (nakrętka ma 17mm) aby był luz. Pręty gwintowane M12 stosowane są tylko do konstrukcji trójkatow bocznych (4x 550mm)


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość