Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Prezentacja naszych drukarek
Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: McKee » 06 lis 2016, 17:38

Hmm... Ale szukając danych technicznych MonkeyFab wchodzisz na stronę producenta?
Nie wpadłem na to ... Za leniwy jestem ;-) Google -> "MonkeyFab Dane Techniczne" i pokazuje mi https://centrumdruku3d.pl/baza-drukarek-3d/prime3d/ i tam jest obszar roboczy 200x200x200
Z ciekawości wszedłem na stronę producenta (czy rzeczywiście nie ma?) i po kliknięciu w drukarki -> Prime3D okazało się że jest :!: : ale obszar roboczy inny: 210x210x210 :shock: ..... . I komu wierzyć ? ... Mea Culpa - rzeczywiście można się zgubić... (CentrumDruku3D ma stare informacje jak widać). Swoją drogą baza drukarek może być pomocna.

1. Drukarki nie wybuchają (nie ma co się bać).
2. Drukarki potrafią się zapalić - kilka pożarów było, dom chyba się żaden nie spalił ale kilka pomieszczeń (1 pożar) owszem - chyba największy w HackerSpace w Pradze. Trochę zdjęć na Internecie jest. Dlatego właśnie kupiłem Gate 2.0 - ale na mnie nie patrz - jestem paranoik ;)
3. Tanią drukarkę da się wyregulować/doposażyć/"naprawić" to co jest w nowym na dzień dobry zepsute.
... i kurde nie... nie napiszę więcej ... bo dalej uważam że nie chcesz współpracować ... Określ się. Nie odpowiedziałeś na pytania o budżet, chęć własnej budowy itp.
Współczynniki:
1. Cena
2. Jakość
3. Twój czas (Mało - Dużo czasu na składanie i naprawy) (Plus czy chcesz drukować od razu (kupno gotowego zestawu do złożenia), czy będziesz składał przez 10 miesięcy (lepszy końcowy efekt).
Wybierz 2 istotne czynniki.
Dla mnie np. liczyła się wysoka jakość i mam mało czasu - wniosek: cena będzie duża (trzeba zaakceptować).
Dla testów/zabawy kupiłem klona MakerBot Replikatora (2 głowicowy, nazywa się to CTC Bizer i dużo nie kosztuje)
Cena niska, jakość kiepska (uwierz mi na każdym kroku to widać) ale jak się dużo czasu tej drukarce poświęci to wydruki będą znakomite. (Choć końcową cenę po doliczeniu mojego czasu uważam na "za wysoką" ;-) - przykładowo samo polikwidowanie wszelkich luzów to zakup łożysk, wydruk dodatkowych elementów, w zasadzie musiałem ją rozebrać i złożyć od nowa (i to jeszcze kilka razy mnie czeka prawdopodobnie)- ale bez tego też jakoś drukowała - to jest przykład drukarki do zabawy w składanie (a nie drukarki do drukowania - przynajmniej na początku)).
Za 3-4k PLN kupiłbym używanego Ultimakera teraz. Tylko że Ultimakery "chodzą" na "żyłkę" 3mm, a ja już mam za dużo szpulek 1.75mm.
Gdyby mi ktoś zabrał Gate to z chęcią bym się przesiadł na Flexę (może chcesz kupić Gate 2.0 (Oferta ważna dopuki ktoś wskazanej Flexy nie kupi).
Składać nic nie zamierzam bo nie mam kiedy, ale jak Ty masz czas i chęci, to najtańsze wyjście, a przy okazji sporo się nauczysz.

PS.: Wymiary - czytam tu jak ludzie ustawiają kroki, męczą się z tym niesamowicie... W Gate tego nie ma (i nie jestem jakimś zaawansowanym użytkownikiem - to po prostu działa (ktoś to ustawił za mnie): właśnie trzasnąłem jakąś obudowę (pół godziny w Autodesku (uczę się jeszcze) i zaprojektowana wysokość 66mm, po wydruku zmierzona: 65,89-65,97mm (zależy jak mocno suwmiarkę ścisnę), średnio 65,93mm ale pasuje jak ulał). Pierwsza warstwa? Jak się nie zgadza (bo nakleiłem taśmę na stół) to kręcę gałką a potem ew. wpiszę podaną wartość do konfiguracji softu - żaden problem. A w MakerBocie takiej opcji nawet nie było w menu. Tego się nie da przełożyć na pieniądze. (Kup czyjeś doświadczenia (sprawdzony renomowany sprzęt) lub zużywaj swój czas na własne).
Załączniki
2016-11-06_165104.gif
Parametry MonkeyFab

marixot
Posty: 38
Rejestracja: 01 lis 2016, 14:55

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: marixot » 06 lis 2016, 19:46

McKee pisze:Hmm... Ale szukając danych technicznych MonkeyFab wchodzisz na stronę producenta?
Nie wpadłem na to ... Za leniwy jestem ;-) Google -> "MonkeyFab Dane Techniczne" i pokazuje mi https://centrumdruku3d.pl/baza-drukarek-3d/prime3d/ i tam jest obszar roboczy 200x200x200
Z ciekawości wszedłem na stronę producenta (czy rzeczywiście nie ma?) i po kliknięciu w drukarki -> Prime3D okazało się że jest :!: : ale obszar roboczy inny: 210x210x210 :shock: ..... . I komu wierzyć ? ...

Osobiście pomyślałem, że to dwa różne modele, ale nie wiem jaka jest prawda - nieważne.

McKee pisze:Mea Culpa - rzeczywiście można się zgubić... (CentrumDruku3D ma stare informacje jak widać). Swoją drogą baza drukarek może być pomocna.

Dzięki za linka, bazę przejrzę.

McKee pisze:1. Drukarki nie wybuchają (nie ma co się bać).
2. Drukarki potrafią się zapalić - kilka pożarów było, dom chyba się żaden nie spalił ale kilka pomieszczeń (1 pożar) owszem - chyba największy w HackerSpace w Pradze. Trochę zdjęć na Internecie jest. Dlatego właśnie kupiłem Gate 2.0 - ale na mnie nie patrz - jestem paranoik ;)

Dzięki i za tę informację, w życiu bym nie pomyślał że to może się zapalić i bym postawił obok łatwopalnych materiałów :/


McKee pisze:3. Tanią drukarkę da się wyregulować/doposażyć/"naprawić" to co jest w nowym na dzień dobry zepsute.

Jeśli da się wyregulować/doposażyć/naprawić kosztem 20% ceny zakupu i 50 godzin czasu, to wolę tanią. Jeśli po używaniu przez 3 miesiące przyjdzie wymienić części za 50% ceny początkowej, to chcę drogą od razu. Czyli jak kupię za 3tys to mogę jeszcze z 600zł doinwestować.


McKee pisze:... i kurde nie... nie napiszę więcej ... bo dalej uważam że nie chcesz współpracować ... Określ się. Nie odpowiedziałeś na pytania o budżet, chęć własnej budowy itp.
Współczynniki:
1. Cena
2. Jakość
3. Twój czas (Mało - Dużo czasu na składanie i naprawy) (Plus czy chcesz drukować od razu (kupno gotowego zestawu do złożenia), czy będziesz składał przez 10 miesięcy (lepszy końcowy efekt).

Pisałem już o tym, ale może niezbyt jasno, bo sam nie mam pewności co do wszystkich szczegółów.
1) Złożyć drukarkę mogę samemu, choć nie chcę, ale motywuje mnie chęć nauki.
2) Zbudować samemu nie chcę.
3) Zamawiać osobno gotowe części - raczej nie, chyba żebym miał bardzo mocne wsparcie od kogoś. Rozumiem że w ten sposób ma się pewność że urządzenie jest oparte na solidnych (lub tanich) częściach i płaci się proporcjonalnie do jakości. Nie wiem czy warto iść tą drogą.
4) Kupić kompletny zestaw części do złożenia - tak jak punkt pierwszy.

Cena do 5tys, lepiej gdy do 3tys.
Jakość wydruku - bardzo ważna.
Niezawodność po solidnym złożeniu - mogę poświęcić 10-20h raz na 2 miesiące.
Jeśli dużo można zaoszczędzić, to nie muszę drukować od razu. Składanie przez 10 miesięcy odpada, ale przez 1-2 miesiące może być - chciałbym żeby drukarka głównie służyła do druku, a do nauki może przy okazji.

McKee pisze:Wybierz 2 istotne czynniki.

U góry najważniejsze czynniki:
1) duże pole robocze np. 25x25x30
2) jakość wydruku
3) niezawodność po złożeniu
4) chęć nauki, cena zakupu, cena eksploatacji

McKee pisze:Dla mnie np. liczyła się wysoka jakość i mam mało czasu - wniosek: cena będzie duża (trzeba zaakceptować).
Dla testów/zabawy kupiłem klona MakerBot Replikatora (2 głowicowy, nazywa się to CTC Bizer i dużo nie kosztuje)
Cena niska, jakość kiepska (uwierz mi na każdym kroku to widać) ale jak się dużo czasu tej drukarce poświęci to wydruki będą znakomite.


Oglądam tam:
https://www.3dhubs.com/3d-printers/ctc-3d
Cena: ponad 300 dolarów - taniutka, miło.
Pole wydruku - (chyba) sprzeczne informacje:
1) Stand-alone printing is possible and its build volume is 25 x 20 x 20 cm.
2) Build volume 22.5 x 14.5 x 15 cm
Precyzja: XY precision 11 microns - mi by wystarczyło pewnie 30 mikronów.
Szybkość wydruku: 35-40 mm/s - nie wiem jak to przeliczyć na cm sześcienne wydruku

Czy można zapytać, co zrobiłeś, aby uzyskać znakomite wydruki?

McKee pisze: (Choć końcową cenę po doliczeniu mojego czasu uważam na "za wysoką" ;-) - przykładowo samo polikwidowanie wszelkich luzów to zakup łożysk, wydruk dodatkowych elementów, w zasadzie musiałem ją rozebrać i złożyć od nowa (i to jeszcze kilka razy mnie czeka prawdopodobnie)- ale bez tego też jakoś drukowała - to jest przykład drukarki do zabawy w składanie (a nie drukarki do drukowania - przynajmniej na początku)).

Przy takiej zabawie mam pewną obawę, czy rozpoznam że to akurat są problemy z łożyskami :)

McKee pisze:Za 3-4k PLN kupiłbym używanego Ultimakera teraz. Tylko że Ultimakery "chodzą" na "żyłkę" 3mm, a ja już mam za dużo szpulek 1.75mm.
Gdyby mi ktoś zabrał Gate to z chęcią bym się przesiadł na Flexę (może chcesz kupić Gate 2.0 (Oferta ważna dopuki ktoś wskazanej Flexy nie kupi).
Składać nic nie zamierzam bo nie mam kiedy, ale jak Ty masz czas i chęci, to najtańsze wyjście, a przy okazji sporo się nauczysz.

Ultimaker fajny, ale dla mnie za małe pole robocze ma :/
Flexa - nie będę potrzebował dwóch głowic i też ciut małe pole robocze
W cenie 3tys pewnie nie będę miał wyboru i pozostanie mi drukarka z Chin.


McKee pisze:PS.: Wymiary - czytam tu jak ludzie ustawiają kroki, męczą się z tym niesamowicie... W Gate tego nie ma (i nie jestem jakimś zaawansowanym użytkownikiem - to po prostu działa (ktoś to ustawił za mnie): właśnie trzasnąłem jakąś obudowę (pół godziny w Autodesku (uczę się jeszcze) i zaprojektowana wysokość 66mm, po wydruku zmierzona: 65,89-65,97mm (zależy jak mocno suwmiarkę ścisnę), średnio 65,93mm ale pasuje jak ulał). Pierwsza warstwa? Jak się nie zgadza (bo nakleiłem taśmę na stół) to kręcę gałką a potem ew. wpiszę podaną wartość do konfiguracji softu - żaden problem. A w MakerBocie takiej opcji nawet nie było w menu. Tego się nie da przełożyć na pieniądze. (Kup czyjeś doświadczenia (sprawdzony renomowany sprzęt) lub zużywaj swój czas na własne).


Na to wygląda, że bedę musiał kupić tamtą:

https://www.aliexpress.com/item/2016-Ne ... 686ec2cca2\

Analogiczny sprzęt gotowy kosztuje sporo więcej niż chcę wydać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
animos
Posty: 667
Rejestracja: 05 paź 2013, 10:31

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: animos » 06 lis 2016, 20:05

Jeśli chodzi o design, to: https://pl.aliexpress.com/item/2016-New ... =200003413
jest na bardzo wysokim, jeśli nie najwyższym poziomie obiektywnie na to patrząc - to może się podobać.
Tylko, czy mamy kierować się wyglądem? Na pewno jest to (wygląd) ważny czynnik, który wpływa na decyzję o zakupie.

marixot
Posty: 38
Rejestracja: 01 lis 2016, 14:55

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: marixot » 06 lis 2016, 20:19

animos pisze:Tylko, czy mamy kierować się wyglądem? Na pewno jest to (wygląd) ważny czynnik, który wpływa na decyzję o zakupie.

Oczywiście że nie o wygląd chodzi, ale czy w podobnej cenie są urządzenia o podobnym polu roboczym, żeby chociaż można było przebierać?

Pozdrawiam

Edit:
Ta to już koszt 7tys bez mała:
http://centrumdruku3d.pl/baza-drukarek- ... d-s-tower/

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: McKee » 06 lis 2016, 20:55

Moim zdaniem: bierz Fleksę (albo moje Gate 2.0 (ma drogie kulowe śruby - mało który producent się decyduje na taką "rozrzutność") a ja wezmę Fleksę :bania:).
Stół w osi Z to spora zaleta.
Pole robocze nie jest tak istotne jak ci się wydaje.
Duży wydruk da się zwykle podzielić na mniejsze.
Prędkość wyraża się w mm/s - drukarka drukuje wąski pasek / ścieżkę - chodzi o szybkość ruchu głowicy.
mm/cm sześcienne nie jest miarodajne (z jakim wypełnieniem?)
Zresztą prędkość ruchu głowicy też jest słabo miarodajna - inna na sucho, inna dla obrysów, inna wypełnienia.
40mm/s to wolno (dla mnie) - ja tak drukuje super-dokładne rzeczy (i pierwszą warstwę 30mm/s)
Zwykle 80mm/s, jak coś ładniejszego to schodzę na 60mm/s. 40mm/s w zasadzie nie.
Ultimaker potrafi 100mm/s latać (120 na pusto) bo ma lekką głowicę (i stół w osi Z).
Dużym ciężkim stołem nie da się szybko machnąć, dlatego Prusy są wolne i dlatego Gate ma 2 razy szersze paski.
Dodatkowo solidna ciężka podstawa, grube blachy i profile, szerokie wózki, śruby kulowe - to daje dobre wydruki ale musi też kosztować. Dysza 0,5mm - drukuje szybciej (grubsza i szersza ścieżka niż domyślne 0.4mm) dzięki temu też mniejsze szanse zapchania dyszy. Nie wiem co dokładnie kierowało projektanta l czy szybkość druku czy mniejsze szanse awarii ale rezultat pozytywny. Ew. cieńsze dysze też można założyć (lub grubsze do Prusy: chcesz duże wydruki to będzie kilkanaście godzin lub większa dysza).

Sorry, muszę kończyć...
To TEVO nie budzi mojego zaufania:
1) z Chin = brak gwarancji po wystawieniu opinii, przesyłka DHL = na 100% zapłacisz cło
2) żadnego prawdziwego zdjęcia nie ma (na tych co są nie ma kabli w ogóle, silniki nie podłączone, brak grzania stołu itp).

Awatar użytkownika
animos
Posty: 667
Rejestracja: 05 paź 2013, 10:31

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: animos » 06 lis 2016, 22:32

Są filmy na YouTube z drukowania: https://www.youtube.com/watch?v=w69wFM1MQsc
I jeszcze jak to wygląda wyjęcie z pudełka: https://www.youtube.com/watch?v=nJWU-NwpF_k
Może warto najpierw obejrzeć, co się kupuje.

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: emartinelli » 07 lis 2016, 0:59

No cóż, chyba większość początkujących się nabiera na tą tanią chińszczyznę.
Pamiętaj tylko, kupując bierz pod uwagę, że będziesz musiał dołożyć trochę kasy i czasu (tak miesiąc, dwa) na poprawki drukarki aby działała sprawnie i wydruki były przyzwoite.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: Fabrykator.pl » 07 lis 2016, 7:02

McKee pisze: Nie wiem co dokładnie kierowało projektanta l czy szybkość druku czy mniejsze szanse awarii ale rezultat pozytywny.


Przy projekcie tej drukarki głównie chodziło mi o zmniejszenie awaryjności (przykładowo zapchania dyszy). Z doświadczenia wiem, że dyszą 0.5mm wydrukuje się wszystko co trzeba a filamenty (szczególnie ABS) potrafią być różne (jedne mniej drugie bardziej zabrudzone lub mające grudki dodawanych specyfików).

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 801
Rejestracja: 06 gru 2013, 13:20
Lokalizacja: Kęty
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: g4ever » 07 lis 2016, 14:34

Gdybyś był zainteresowany to jestem oficjalnym resellerem w Polsce oryginalnych Prus od Josefa http://blackfrog.pl/prusa-reserch-m-43.html

Cena ta sama, ale nie ponosisz kosztów wysyłki z Czech

marixot
Posty: 38
Rejestracja: 01 lis 2016, 14:55

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: marixot » 08 lis 2016, 5:18

g4ever pisze:Gdybyś był zainteresowany to jestem oficjalnym resellerem w Polsce oryginalnych Prus od Josefa http://blackfrog.pl/prusa-reserch-m-43.html
Cena ta sama, ale nie ponosisz kosztów wysyłki z Czech


Jaki byłby koszt przerobienia tej drukarki, aby miał pole robocze około 30x30x40 cm?

Pozdrawiam


Wróć do „Nasze drukarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość