Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Prezentacja naszych drukarek
Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: Garreth » 08 lis 2016, 6:25

marixot pisze:
g4ever pisze:Gdybyś był zainteresowany to jestem oficjalnym resellerem w Polsce oryginalnych Prus od Josefa http://blackfrog.pl/prusa-reserch-m-43.html
Cena ta sama, ale nie ponosisz kosztów wysyłki z Czech


Jaki byłby koszt przerobienia tej drukarki, aby miał pole robocze około 30x30x40 cm?

Pozdrawiam

Umarlem :) jak bys chcial te rame przerobic? Poza tym zdajesz sobie sprawe, ze zadrukowanie takiego obszaru roboczego to tak ponad tydzien by zajal?

Lepiej kup 2-3 takie prusy, drukuj na raz i sklejaj modele.

marixot
Posty: 38
Rejestracja: 01 lis 2016, 14:55

Re: RE: Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: marixot » 08 lis 2016, 6:45

Garreth pisze:Umarlem :) jak bys chcial te rame przerobic?


Nie umieraj od razu, nikt nie pisze żeby ramę do kuźni wysyłać :D
Bardziej chodziło mi o przerobienie na poziomie projektu, potem zakup odpowiednich części i montaż :)

Garreth pisze:Lepiej kup 2-3 takie prusy, drukuj na raz i sklejaj modele.

Jest to całkiem dobry pomysł, choćby dlatego, że przyspieszy drukowanie 2-3 razy. Ale czy na pewno dobry na produkcję nisko-seryją? Dojdzie czas na sklejanie i bardziej skomplikowane projekty komputerowe. Poza tym modelu o cienkiej ściance chyba się nie zrobi, bo dojdą łączenia?
Poza tym na dużym polu roboczym można wydrukować kilka małych elementów za jednym włączeniem maszyny.

Garreth pisze:Poza tym zdajesz sobie sprawe, ze zadrukowanie takiego obszaru roboczego to tak ponad tydzien by zajal?

Ale wazon o średnicy 12 cm i wysokości 40cm jaki procent tego obszaru zajmuje? 0.1% czy jeszcze mniej?

Bym kupił tę prusę, lub nawet ciut gorszy produkt, ale żeby miał pole robocze trochę większe.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: Artu » 08 lis 2016, 6:57

Większość "początkujących" ma niesamowite wręcz "parcie" na duuuuże pole robocze, a później drukują pierdołki na 30-50% tej powierzchni... :mrgreen: wiem to po sobie :bania:
Pozdrawiam, Artur

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: Garreth » 08 lis 2016, 7:53

Nie wiem co chcesz drukować, nie wiem jakie masz wyobrażenie o druku 3d, ale wydaje mi się, że wpakujesz kasę i się rozczarujesz.


No ale pytałeś o możliwość przeprojektowania prusy na duży obszar roboczy. Tu masz pliki projektu prusy w otwartych formatach: https://github.com/josefprusa/Prusa3-vanilla , ściągnij, przeprojektuj, zamów komponenty, poskładaj:)


Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: emartinelli » 08 lis 2016, 13:29

marixot, pamiętaj, że dużych wydruków nie zrobisz z ABS'u bo skurcz spowoduje duże zniekształcenia. Przy dużych wydrukach będziesz musiał korzystać z PLA (które praktycznie nie nadaje się do prototypów przez brak możliwości sensownej obróbki). Inne filamenty, które tez maja swoje wady i zalety będziesz mógł stosować ale nadal nie mają takich właściwości jak ABS. A bez podgrzewanego stołu i tak zostanie ci tylko PLA.

Za duży rozmiar druku albo zapłacisz grube pieniądze (poza twoim budżetem) albo musisz sam sobie zaprojektować i wykonać drukarkę.

My tylko próbujemy uświadomić ci, że ta technologia ma swoje ograniczenia i podzielić się naszymi doświadczeniami. Co zrobisz to już twoja sprawa i na własną odpowiedzialność :)

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: Garreth » 08 lis 2016, 14:16

Poza tym jak wydruk ma trwać tydzień, a w 6 dniu się spierdzieli coś w nocy jak nie będziesz na drukarkę patrzeć, to rano zastaniesz przepiękne spaghetti:)

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: Artu » 08 lis 2016, 14:36

Być może nasz "młody Kolega" nie jest świadomy tego, że wydruki w tej technologi trwają dłuuugo i namiętnie :mrgreen:
Na przykład wydruk takich czterech "kosteczek" o wymiarach 45x40x35mm trwa prawie 9h na niezbyt "drastycznych" ustawieniach:

2016-11-08 14_30_41.jpg


Niestety nawet pomimo "osłony" wydruk z ABS nie zawsze kończy się powodzeniem... :evil:
Pozdrawiam, Artur

marixot
Posty: 38
Rejestracja: 01 lis 2016, 14:55

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: marixot » 08 lis 2016, 18:14

emartinelli pisze:marixot, pamiętaj, że dużych wydruków nie zrobisz z ABS'u bo skurcz spowoduje duże zniekształcenia.
A bez podgrzewanego stołu i tak zostanie ci tylko PLA.

Tak, już czytałem że do ABS musi być podgrzewany stół, taki stół chyba nie stanowi żadnego problemu, tylko trochę energii pochłania?


emartinelli pisze:Za duży rozmiar druku albo zapłacisz grube pieniądze (poza twoim budżetem) albo musisz sam sobie zaprojektować i wykonać drukarkę.

Ok, załóżmy że 'sam' zaprojektuję i wykonam taką o polu roboczym 40x40x50 z podgrzewaniem. Wiadomo, nikt silników krokowych samemu nie nawija, ani nikt samemu nie odlewa profili aluminiowych. Więc co tak naprawdę robi się samemu, a co kupuje?


emartinelli pisze:My tylko próbujemy uświadomić ci, że ta technologia ma swoje ograniczenia i podzielić się naszymi doświadczeniami. Co zrobisz to już twoja sprawa i na własną odpowiedzialność :)

Dziękuję :)

marixot
Posty: 38
Rejestracja: 01 lis 2016, 14:55

Re: Drukarka 3D PRO UP 400x250x300 ALU PRUSA i3

Postautor: marixot » 08 lis 2016, 18:20

Artu pisze:Być może nasz "młody Kolega" nie jest świadomy tego, że wydruki w tej technologi trwają dłuuugo i namiętnie

Rozmawialiśmy już o tym, wiem że wydruk może trwać długo. Gdy pole robocze wynosi np. 30x30x50 i drukuje się na nim wazonik, to z powodu cienkich ścianek wykorzystuje się np. 1% pełnego pola roboczego.

Pozdrawiam


Wróć do „Nasze drukarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość