PrintO H2 (Core XY)

Prezentacja naszych drukarek
Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Garreth » 23 paź 2016, 9:22

kacpi pisze:Witam,
Kupiłem ostatnio taką samą drukarkę i mam problem z kalibracją. Podczas pierwszej próby wydruku okazało się, że ekstruder nie podaje filamentu tylko zdziera radełkiem materiał. Docisk jest najmniejszy jaki można ustawić. Po dłuższym sprawdzaniu stwierdziłem, że materiał blokuje się gdzieś w głowicy, ponieważ po wyjęciu rurki teflonowej z filamentem ekstruder poprawnie przesuwa filament. Jest to moja pierwsza drukarka 3D więc jestem trochę zielony w tym temacie.

Probowales kontaktu z producentem?
Moze trafiles na lipny egzemplarz tej chinskiej glowicy.

Z jakiego materialu drukujesz i przy jakiej temperaturze? Bo moze temperatura za niska.

Ekstruder tez moze zbyt slaby docisk filamentu ma.

kacpi
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2016, 19:02

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: kacpi » 23 paź 2016, 21:45

Tak rozmawiałem z producentem daje mi różne porady ale nic to nie pomaga. Drukuję z ABS przy 270*C ,im większy docisk filamentu daje tym ekstruder bardziej zdziera filament.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 416
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: McKee » 23 paź 2016, 23:41

Powinieneś móc "ręcznie" wepchnąć/wypchnąć filament przez głowicę. Jeżeli wciskając filament ręką nie dajesz rady to znaczy że masz coś zapchane: sprawdź i wyczyść dyszę.

kacpi
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2016, 19:02

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: kacpi » 24 paź 2016, 23:03

Włączyłem drukowanie i zacząłem przepychać ręcznie filament i pewnym momencie ekstruder zaczął podawać filament tylko radełko trochę ślizga się na filamencie ale podaje materiał do głowicy. Przy każdym wydruku jest ta sama sytuacja.

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Garreth » 25 paź 2016, 7:45

Daj fotkę tego ekstrudera.

kacpi
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2016, 19:02

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: kacpi » 25 paź 2016, 19:59

Obrazek

Yorg 68
Posty: 101
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Yorg 68 » 25 paź 2016, 23:46

Nie bardzo bym tu chciał winić ekstruder.
Radełko frezuje filament, bo ten z kolei dostaje gdzieś w teflonie albo już w samej dyszy stopa.
Ekstremalnie zrób tak: jeśli masz 0,8mm to wkręć i pozmieniaj co trzeba w programie (albo przerób z 0,4-0,5 wiertarką na max obrotach :geek: )
Wydrukuj coś i popatrzymy co się podzieje. Jak się uda to taka dysz-samoróbka będzie Ci pięknie służyła do wydruków spiralnych.
Nie śmiejcie się -tonący czego się chwyta ... ?
Drukuję... bo lubię
Jerzy

repraper
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2016, 13:17

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: repraper » 03 lis 2016, 19:02

Ten filament na zdjęciu wygląda jakby był garbaty. Ja z moją printo jako tako sobie poradziłem. Wygląda na to, że każdy egzemplarz tej drukarki ma swoją indywidualną niepowtarzalną cechę. Dzięki to której poznajemy i zgłębiamy tajniki techniki. Wolałbym po złożeniu drukować niż zastanawiać się co jest nie tak.

repraper
Posty: 4
Rejestracja: 16 lut 2016, 13:17

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: repraper » 18 lut 2017, 19:36

Moja drukarka przetopiła jakieś 1,5 kg filamentu po czym okazało się po zdjęciu pasków, że w między czasie na osi XY pojawiły się mega luzy. Czy ktoś z użytkowników druknął więcej?

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Garreth » 18 lut 2017, 20:18

Moze tulejki sie wytarly, albo plastiki stracily swoja geometrie.. Nie ma sily, musisz znalezc zrodlo luzow, bo ich moze byc mnostwo.


Wróć do „Nasze drukarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości