Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Prezentacja naszych drukarek
Awatar użytkownika
STELMI
Posty: 215
Rejestracja: 20 mar 2014, 10:03
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: STELMI » 11 lut 2017, 9:07

No i po dłuższym czasie drukowania pojawiły się problemy - drukarka po 3, czasem 5h druku miała problem z ekstrudowaniem filamentu. Brałem różne opcje pod uwagę, głównie skupiłem się na tym, ze jak podejrzewałem krokówka od Z gubi krok, stół się nie obniża i głowica idzie 2X tym samym Z. Wczoraj zabrałem się za pracę, ale zanim rozebrałem Z-kę stwierdziłem, ze sprawdzę to co najbardziej oczywiste, czyli dysze. Dysza po wykręceniu wyglądała OK, chciałem ją już montować, ale stwierdziłem, zę rozbiorę całą głowicę E3D V5, którą miałem w drukarce. Na pierwszy rzut oka wszystko było OK, aż patrząc pod innym kątem zauważyłem to:

Obrazek

Prawdopodobnie zmęczenie materiału + ew.kolizje wygięły łącznik - raczej obstawiam zmęczenie, bo w drugiej głowicy, którą miałem zdemontowaną łącznik ma w tym miejscu większą średnicę, więc jest pewnie mocniejszy.
Dzisiaj składam i testuję - jeżeli macie E3D V5 i macie kłopoty z płynięciem to wcale nie muszą być czopy w dyszy czy inne problemy, a właśnie powyższy łącznik.

arkomania
Posty: 97
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:55
Lokalizacja: RADOM

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: arkomania » 11 lut 2017, 23:16

Witam

Nawet filament ze stali tak by nie wygiął tego łącznika.
Nawet małymi obcęgami nie dałbym rady.
To cud, że Ci chodziło.

Kosz.

Pozdrawiam Arkadiusz G. arkomania

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: Artu » 12 lut 2017, 8:27

Arku, jeśli łącznik jest porządnie wykonany, to znaczy ścianka na przewężeniu jest cienka (a taka być powinna, bo to jest bariera cieplna), to nawet samo dokręcanie dyszy bez przytrzymania bloku grzejnego może go łatwo wygiąć.
Pozdrawiam, Artur

arkomania
Posty: 97
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:55
Lokalizacja: RADOM

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: arkomania » 12 lut 2017, 17:27

Witam.
Faktycznie, nie podejrzewałem, że ścianka w tym miejscu jest tak cienka.

pozdrawiam Arkadiusz G. arkomania

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 443
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: evrybadykombinerki » 12 lut 2017, 22:38

Może "twarde" bazowania się często zdażały..
Cenny "case".

A tak w ogóle fajnie usłyszeć że drukarka i jej twórca nadal w formie :)

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 443
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: evrybadykombinerki » 13 lut 2017, 0:27

zdarzały :oops:

Awatar użytkownika
STELMI
Posty: 215
Rejestracja: 20 mar 2014, 10:03
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: STELMI » 13 lut 2017, 9:52

Mi się wydaje, że zmiany teperatur + ew.kolizje przy odklejanych wydrukach też miały wpływ. Generalnie ten element wymieniłem ale wciąż mam problem z przerywaniem po paru godzinach (w nocy z soboty na niedzielę po 6h przestała podawać filament i kolejne 2 wydruki do śmietnika).
Muszę przetestować Z na małych krokach, bo testowałem po 1mm i po 100mm to nie gubiła kroków, bo testowałem z założonym czujnikiem. Muszę jeszcze zrobić program co 0,3 i powrót na kilka godzin i sprawdzić czy wtedy zgubi krok, bo wydaje mi się, ze po paru godzinach druku Z-ka zgubi krok, potem extruder nie ma siły wcisnąć na tym samym poziomie filamentu i radełko frezuje filament, przez co potem już nie jest w stanie go podawać ponownie. Muszę porządnie na sztywno zamocować extruder na głowicy i myślę o powiększeniu otworu w radełku, żeby zastosować silnik z przekładnią planetarną, to tym samym prądem zamiast mieć 0,5Nm będę miał 1,68Nm, więc powinno wcisnąć płynący filament nawet w szybę :D

Yorg 68
Posty: 102
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: Yorg 68 » 13 lut 2017, 14:44

STELMI pisze:powinno wcisnąć płynący filament nawet w szybę

Nie zapominaj iż nie drukujesz ze stalowego drutu,
tylko z pręcika zrobionego z tworzywa. Tu masz w tym układzie najsłabsze ogniwo.
Radełko będzie przez momencik robić za frezarkę - a później będzie sobie kręcić w powietrzu.
Drukuję... bo lubię
Jerzy

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: McKee » 13 lut 2017, 15:22

Jak, cytujesz to nie pozbawiaj czyjejś wypowiedzi kontekstu.
Skasowanie końcowej "mordki" zmienia całkowicie wypowiedź Stelmi'ego, a chyba wszyscy rozumiemy o co chodzi (i z przekładnią, i z dowcipem).

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 443
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: Top Weight Hardware - duża drukarka z Bydgoszczy

Postautor: evrybadykombinerki » 13 lut 2017, 22:18

Sprawdź, czy kanał filamentu nie ma schodka w miejscu styku radiator - łącznik. (chodzi o schodek zwężający) u mnie w chińskiej głowicy był taki i nie mogłem drukować z PLA. Ciągłe zatykanie głowicy. Filament spiętrzał się aż po śrubę napędową prawie
Po wykonaniu kilku ruchów wiertłem czy czymś, tak że shodek zmienił się ze zwężającego na rozszerzający (w wejściu do łacznika teraz szerzej) - mogę drukować czym chcę...

Inny motyw to docisk śruby napędowej. Miałem do niedawna ekstruder se stałym dociskiem dobranym do średnic 1.72-1.8.
Gdy usiłowałem drukować jakimiś gorszymi typami filamentu ekstruder gubił kroki. Myślałem że to podła jakość materiału, a to się średnica 1.9 zakleszczała na śrubie... po zrobieniu docisku sprężynowego znów wszystko drukuje... :) Tylko ścianki wydruków brzydsze... :(


Wróć do „Nasze drukarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości