PrintO H2 (Core XY)

Prezentacja naszych drukarek
lch
Posty: 8
Rejestracja: 20 mar 2017, 15:14

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: lch » 28 mar 2017, 1:00

Próbuje uruchomić tą drukarkę i stanąłem na problemie z bazowaniem osi, po wybraniu tej opcji karetka y porusza się do przodu i przeskakuje zębatka na pasku.
Powinna się bazować do lewy tył chyba.
Podejrzewam ze są źle podłączone silniki albo krańcówki.
Jak masz taki model drukarki to proszę wstaw zdjęcie z podpięcia silników i krańcówek do RAMPS.
Dzięki.

Yorg 68
Posty: 101
Rejestracja: 10 kwie 2016, 13:15
Lokalizacja: Myślenice

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Yorg 68 » 28 mar 2017, 9:37

Kracówki montujesz tam gdzie jest Tobie najwygodniej.
Zakres pola roboczego, "homowanie" , rewersy - to wszystko ustawiasz programowo, w firmware.
Aby silnik kręcił w drugą stronę - wyciąg wtyczkę z płytki i podepnij ją odwrotnie.
Drukuję... bo lubię
Jerzy

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Garreth » 28 mar 2017, 20:39

Z tego co pamiętam jest to opisane w instrukcji.... Wtyczki od silników można podpiąć na 8 sposobów i tylko jeden jest prawidłowy (musisz sprawdzić po kolei kombinacje aż trafisz na właściwą).

A zdjęcia podpięcia silników czy krańcówek czy całego okablowania ramps znajdziesz w grafice google:)

q3ok
Posty: 23
Rejestracja: 04 lut 2017, 12:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: q3ok » 08 kwie 2017, 19:55

Silniki możesz podpiąć na dwa sposoby które działają i się od siebie różnią, z czego każdy z tych dwóch sposobów można podłączyć w 4 kombinacjach równoważnych, czyli jest 8 sposobów poprawnego podłączenia.
Jak już silniki działają a kręcą się w złą stronę to zamieniasz tylko przewody 12 z 34.

lch
Posty: 8
Rejestracja: 20 mar 2017, 15:14

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: lch » 04 maja 2017, 13:46

Wydrukowałem pierwszą kostkę testową 20mm i nie trzyma wymiarów ma 10x10x15 mm czyli w osi XY 2 razy mniej.
Gcode przygotowałem w cura 2,5 z wgranym profilem do H2.
Co mam począć w takiej sytuacji?
Proszę o poradę.
Zauważyłem że nie drukuje sie na środku tylko w pierwszej ćwiartce - czy to może być przyczyną? gdzie ustawia się wielkość pola roboczego?

q3ok
Posty: 23
Rejestracja: 04 lut 2017, 12:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: q3ok » 04 maja 2017, 22:05

Przenieś się na reprapy.pl - będzie łatwiej o pomoc.
Jak Ci nie trzyma wymiarów, trzeba zmodyfikować ilość kroków/mm w osiach X i Y (x2) albo zmniejszyć microstepping jeden poziom w dół.

lch
Posty: 8
Rejestracja: 20 mar 2017, 15:14

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: lch » 04 maja 2017, 22:40

q3ok pisze:Przenieś się na reprapy.pl - będzie łatwiej o pomoc.
Jak Ci nie trzyma wymiarów, trzeba zmodyfikować ilość kroków/mm w osiach X i Y (x2) albo zmniejszyć microstepping jeden poziom w dół.

Dzięki tak podejrzewałem, gdzie to się zmienia w ustawieniach w trakcie slice czy trzeba wgrać nowy firmware z ustawieniami?

guzio14
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2017, 10:18

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: guzio14 » 03 wrz 2017, 11:06

Witam, kupiłem swoją drukarkę printo h2 z drugiej ręki, I mam problem z drukowaniem z PLA ponieważ filament blokuje się w głowicy w losowych momentach, jak filament wyjmuje z głowicy jest on trochę spuchniety (pogrubiony) . U mnie wygląda to tak jak jest na zdjęciach w załączniku. Oczywiście wiatrak przesunąłem na bok by zrobić zdjęcia. Przy drukowaniu z ABS nic takiego się nie dzieje.
Korzystam z filamentu o grubości 1.75 mm temperatura dyszy 200'C dysza 0.2 mm. Liczę na podpowiedzi co mogę zrobić by sytuacja się poprawiła.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

guzio14
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2017, 10:18

Re: RE: Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: guzio14 » 03 wrz 2017, 15:41

guzio14 pisze:Witam, kupiłem swoją drukarkę printo h2 z drugiej ręki, I mam problem z drukowaniem z PLA ponieważ filament blokuje się w głowicy w losowych momentach, jak filament wyjmuje z głowicy jest on trochę spuchniety (pogrubiony) . U mnie wygląda to tak jak jest na zdjęciach w załączniku. Oczywiście wiatrak przesunąłem na bok by zrobić zdjęcia. Przy drukowaniu z ABS nic takiego się nie dzieje. Głowica to J-head All-metal Hotend 1.75
Korzystam z filamentu o grubości 1.75 mm temperatura dyszy 200'C dysza 0.2 mm. Liczę na podpowiedzi co mogę zrobić by sytuacja się poprawiła.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka




Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: PrintO H2 (Core XY)

Postautor: Garreth » 06 wrz 2017, 22:33

Generalnie tutejsze forum zdechlo, ale z nudow przegladalem watki wiec odpowiem.

Powodow mozesz miec kilka
- za wysoka temperatura - pamietaj, ze termistor klamie, a jesli to jest chinski termistor o niewiadomych parametrach, to moze Ci klamac o kilkanascie lub kilkadziesiat stopni. Sposob jego montażu również jest istotny i slaby kontakt z blokiem poteguje przeklamania.
- slabe chlodzenie radiatora - dolna czesc radiatora powinna byc stosunkowo chlodna w dotyku
- slabe wykonanie lacznika radiatora z blokiem - to ciezko sprawdzic
- przegrzana rurka teflonowa w laczniku - jesli termistor klamie, to latwo przekroczyc 280-290 stopni, a taka temperatura juz powoduje puchniecie tej rurki, mozna ja wyciagnac, zobaczyc jak wyglada i ewentualnie wymienic.

Jeszcze jedno, ta grzalka strasznie wystaje u Ciebie z bloku, taka dluga dostales czy nie przecisnales jej przez blok? Generalnie powinna wystawac po obu stronach bloku na taka sama odleglosc i to paru mm.

Poza tym sugeruje korzystanie z gwarancji producenta, daje chinskie glowice to niech sie meczy :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka


Wróć do „Nasze drukarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości