Silnik osi Z nie kręci ( X3D XL )

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
afgmakow
Posty: 34
Rejestracja: 24 sie 2016, 19:16

Silnik osi Z nie kręci ( X3D XL )

Postautor: afgmakow » 01 lis 2016, 10:34

Witam , mam pewien problem .

Wczoraj podłączyłem już wszystko do rampsa , w zasadzie miałem nadzieje że już wydrukuję kostkę testową , niestety jednak jeszcze nie było mi to pisane ..

Wszystko działa , grzeje się stół grzałka , ładnie pokazują się temperatury w repetierze itp , w kierunkach x/y ładnie można ruszać ekstruderem w zakładce " kontrola ręczna " . Jednak gdy chciałem ruszyć w kierunku z góra/dół to silnik wykonał tak jak by mikrokrok i stanął z momentem trzymającym że nie da się ruszyć stołem ręcznie .. Nie wiem gdzie szukać przyczyny , podłaczenie na 99 % jest poprawne , mikrokroki ustawione poprawnie , prąd na stepstickach ustawiłem , krańcówki są podłączone poprawnie i działają poprawnie bo sprawdziłem to na wyświetlaczu od drukarki ręką wciskając przyciski .. Sam silnik krokowy też sprawny bo jak podpiąłem bo jako silnik osi x to normalnie kręcił i ruszał stołem , problem zaczyna się gdy podpinam silnik w miejce silnika osi z .. Proszę o porady :(

Awatar użytkownika
Chemik72
Posty: 523
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:22
Lokalizacja: Śląsk

Re: Silnik osi Z nie kręci ( X3D XL )

Postautor: Chemik72 » 01 lis 2016, 10:51

podmiana stepsticka :idea:
Drukarki:
PRUSA i3 MGN
SAIZEX 3D MINI
Projekty:
SAIZEX 3D 20%
FREZARKA-PROXXON MF70-CNC 30%

afgmakow
Posty: 34
Rejestracja: 24 sie 2016, 19:16

Re: Silnik osi Z nie kręci ( X3D XL )

Postautor: afgmakow » 01 lis 2016, 13:11

Podmieniłem i działa !
Szkoda że sam na to nie wpadłem. Chociaż uznałem że skoro dało się ustawić napięcie ref to stepstick jest sprawny , jak widać założenie to było błędne ! Dzięki i pozdro !! :)


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości