Czujnik pojemnościowy-Brak możliwości ruchu w dół

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
Krynin
Posty: 10
Rejestracja: 26 wrz 2016, 21:06

Czujnik pojemnościowy-Brak możliwości ruchu w dół

Postautor: Krynin » 24 paź 2016, 17:57

Witajcie
Zakupiłem ostatnio do mojego mendla czujnik pojemnościowy i mam problem z nim
Pominę to że sprzedawca "Termoregulatory" mnie oszukał podając że czujnik działa od 3v(było by fajnie)
Zasiliłem go 12v a sygnał podałem przez dzielnik 15k-10k i wykrywa palec czy stół ale zablokował mi możliwość ruchu w dół ani nawet nie przestaje kręcić silnikami mimo że czujnik wykrywa przeszkodę(czerwona lampka na czujniku)
Czujnik jest NPN NO
Softy na jakich testowałem to Marlin i Repetier(aktualnie) i najnowsze ich wersje

Czy ten czujnik zasilony 12v mogę podpiąć bez dzielnika do rampsa czy uwali mi arduino?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Czujnik pojemnościowy-Brak możliwości ruchu w dół

Postautor: Miś » 24 paź 2016, 22:18

Jeśli na 100% jest to NPN to wyjście czujnika powinno być podłączone wprost do rampsa, bez żadnych rezystorów i dzielników.
Dzielnik konieczny jest dla czujników PNP.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Czujnik pojemnościowy-Brak możliwości ruchu w dół

Postautor: Artu » 26 paź 2016, 21:43

NPN podaje na wyjściu "masę", czyli nie ważne, czy jest zasilany z 3V, czy 30V.
PNP podaje na wyjściu + zasilania, i dla tego potrzebny jest dzielnik (odpowiedni do napięcia zasilania).

Skoro "blokuje" możliwość ruchu osi, to zapewne jest źle skonfigurowany (NO/NC), albo podpięty pod nie właściwe złącze na Ramps.
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Czujnik pojemnościowy-Brak możliwości ruchu w dół

Postautor: Miś » 27 paź 2016, 12:09

Artu pisze:Skoro "blokuje" możliwość ruchu osi, to zapewne jest źle skonfigurowany (NO/NC), albo podpięty pod nie właściwe złącze na Ramps.
Nie, bo jak puścił to przez dzielnik, to dzielnik na stałe łączy wejście krańcówki z masą, a nigdy nie dostaje + z krańcówki bo tak jak pisałeś krańcówka NPN zwiera tylko wyjście z masą i nigdy nie podaje + na wyjście.


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość