Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 19 lis 2015, 13:06

rollcage pisze:Tak, jeżeli masz nowe Arduino to odepnij wyświetlacz i spróbuj podziałać maszyną tylko przez komputer.


tak zrobię :)


MiniK pisze:Pogubiłem się. [...]

Firmware (Repetier) był generowany i wgrywany z obsługą LCD (przed "spaleniem" wyświetlacz na tym Firmwarze działał, teraz nie).
PC nie widzi starego ("spalonego") Ardu. Nowe łączy się z komputerem bez problemu.
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 19 lis 2015, 23:46

No i d*pa. Coś jest jednak nie tak z Rampsem, bo jak podłączam cały zespół (bez LCD) do PC to przez chwile wszystko jest ok, a po chwili zrywa połączenie (tak jakby urządzenie zostało odłączone z USB).
Po podłączeniu samego tylko Ardu, wszystko jest ok - nic nie zrywa.
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

rollcage
Posty: 34
Rejestracja: 21 sie 2015, 11:43
Lokalizacja: Karpacz

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: rollcage » 20 lis 2015, 9:01

Aż mi sie wierzyć nie chce, ten Ramps jest tak prosty, że dziwne by coś mogło się na nim zespuć :)

Ale to co opisujesz podpowiada mi, że może jest jakieś zwarcie na tej płycie (przywarty rezystorek, kondensator, dioda itp) i duśi chwile po załączeniu 5V na Arduino,
Napisz czy Arduino i Rampsa zasilacz osobnymi napięciami, czy wszystko leci z tego samego źródła? Moża by się pokusić o rozdzielenie zasiania i Arduino zasilić z osobnych 5V a rampsa z 12V.

Czy próbowałeś podłączyć Rampsa do Arduino bez Stepstików?

Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 21 lis 2015, 0:03

kolego @rollcage - wiszę Ci piwo za naprowadzenie na dobry trop :piwo:

Co się okazuje? Ramps jest ok, a uszkodzeniu (oprócz Ardu) uległy 2 stepsticki, które robiły zwarcie. Po wymianie na nowe Ramps działa jak przedtem!

ps. Z piwem mówię serio, a tym bardziej, że jestem piwowarem domowym i jeśli pijesz "takie wynalazki" (podobno robię dobre :p), to jak tylko będę miał coś ciekawego to Ci wyślę :D
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

rollcage
Posty: 34
Rejestracja: 21 sie 2015, 11:43
Lokalizacja: Karpacz

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: rollcage » 21 lis 2015, 8:32

Spoko, super że udało się pomóc :)
Co do piwa to nie wiem czy w ogóle moja rada "zasłużyła" na takią zapłate :P

Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 21 lis 2015, 17:47

czy zasłużyła czy nie - piwo (nawet to wirtualne) się należy :)
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

bijay
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2015, 17:01

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: bijay » 21 gru 2015, 22:55

witam .

Wasz problem drodzy Reprapowicze został rozwiązany ale ja swojego nie moge dostrzec .

Jako ze jestem laikiem elektroniki , mam pytanie ?

Przez wlasna nieostroznosc zle wlozylem stepsticki do rampsa . Po tym zajsciu i podlaczeniu do zasilania 12 V ramps wraz z arduino wlaczyl sie a potem zgasl. Domyslam sie i jest to oczywiste ze nastapilo zwarcie... Teraz na ekranie LCD nie mam zadnych znakow , tylko go podswietla . Sprawa wyglada tak samo jak podpinam do PC'ta.

HELP !

Awatar użytkownika
adamJ1
Posty: 387
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:24

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: adamJ1 » 22 gru 2015, 0:28

Na początek zobacz czy arduino komunikuje się z kompem, w najlepszym wypadku spaliłeś stepsticki w najgorszym wygrałeś talon na zakupy arduino+4 stepsticki+ lcd u chińczyka


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości