Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 19 lis 2015, 11:01

Podczas testowania mojej elektroniki miał miejsce "mały incydent" :( A mianowicie - doszło do przypadkowego zwarcia (od razu mówię, że to nie ja :cry: )

Poniżej szczegóły zdażenia:
Z zasilacza (24V) miałem podłączone przewody do Rampsa oraz wyjście do stabilizatora 24->12v (wyście z tego stabilizatora docelowo ma zasilać Arduino, ale w tym momencie nie było do niczego podłączone)
Zwarcie powstało poprzez dotknięcie +12v (z w.w stabilizatora) z obudową zasilacza.

I teraz tak:
Płytka Mega po podłączeniu do komputera zostaje wykryta jako "Nieznane urządzenie" i w żaden sposób nie mogę się z nią połączyć. Kupiłem nową, ale wygląda na to, że Ramps w jakiś sposób też został uszkodzony, bo LCD nie wyświetla żadnych znaków - tylko co jakiś czas roświetla się i lekko miga.

Zamówiłem już nowego RAMPSA, ale jako że lubię drążyć, chciałbym jakoś zdiagnozować usterkę. Da się w jakiś sposób ustalić co zostało uwalone na płytce Mega oraz na Rampsie?
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

Awatar użytkownika
MiniK
Posty: 567
Rejestracja: 10 gru 2013, 23:54
Lokalizacja: Kraków

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: MiniK » 19 lis 2015, 11:06

Pytanie nr 1 czy wcześniej wszystko działało poprawnie ? czy też też miało to być rozruch ?

Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 19 lis 2015, 11:09

Wcześniej działało
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

rollcage
Posty: 34
Rejestracja: 21 sie 2015, 11:43
Lokalizacja: Karpacz

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: rollcage » 19 lis 2015, 11:50

Kolego jesteś pewny ze to ramps, a nie wyświetlacz?
W przypadku LCD ramps jest tylko "przelotką" do Arduino, a to masz nowe

Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 19 lis 2015, 12:09

Oczywiście nie wykluczam takiej opcji.
Czyli jest możliwość ze uwaliło Arduino i LCD, a Ramps wyszedł bez szwanku? W takim przypadku powinno działać sterowanie z PC? Sprawdzę, wieczorem i zobaczymy
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: kopytko » 19 lis 2015, 12:17

Ramp jest sterowany przez Arduino więc nie będzie możliwości sterowania przez PC jeżeli Ardu padło :(
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
nms007
Posty: 94
Rejestracja: 22 paź 2015, 12:20
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontaktowanie:

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: nms007 » 19 lis 2015, 12:18

Ale Ardu kupiłem już nowe
_
www.kreation3d.pl - druk i projektowanie 3D
www.kreation.pl - strony www, grafika, reklama

Velleman K8200 - gruntownie przebudowana wg własnego projektu
UltiQulti - własna konstrukcja drukarki oparta o mechanikę Ultimaker'a

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: kopytko » 19 lis 2015, 12:27

A faktycznie niedoczytaniem :( To jak najbardziej powinno działać z PC.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

rollcage
Posty: 34
Rejestracja: 21 sie 2015, 11:43
Lokalizacja: Karpacz

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: rollcage » 19 lis 2015, 12:28

Tak, jeżeli masz nowe Arduino to odepnij wyświetlacz i spróbuj podziałać maszyną tylko przez komputer.

Awatar użytkownika
MiniK
Posty: 567
Rejestracja: 10 gru 2013, 23:54
Lokalizacja: Kraków

Re: Spalona elektronika (Mega2560/Ramps 1.4)?

Postautor: MiniK » 19 lis 2015, 12:41

Pogubiłem się. Skoro masz nowe arduino to czy wgrałeś firmware z obsługą LCD ? Czy to właśni tego nowego arduino nie widzi Ci komputer ?


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości