Stepstick przepala się

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Stepstick przepala się

Postautor: FreeSky » 03 lis 2015, 2:46

Cześć!
Potrzebuję sterować silnikiem skokowym i w tym celu chciałem zastosować stepstick.
Podłączam wszystko zgodnie ze schematem: 5V na logikę i 24V na silniki.
Sytuacja wygląda tak, że silnik jest podpięty, podawane jest zasilanie ze stabilizatora 5V, a do pinów DIR i STEP podpięte są dwa porty ATmegi8.
Taki układ sobie działa i gdy podepnę zasilanie 24V następuje gigantyczny przepływ prądu na zasilaniu silnika (zasilacz laboratoryjny z ograniczeniem prądowym) - stepstick bierze prąd "do oporu" i się smaży. Upiekłem już dwa stepsticki - 1 x A4988 i 1 x DRV8825.
Zupełnie nie mam pojęcia o co może chodzić, dlatego proszę was o rzut świeżym okiem na sprawę ;)
Stepstick podłączam wg. schematu:
https://a.pololu-files.com/picture/0J3360.600.png?d94ef1356fab28463db67ff0619afadf
Próbuję obsłużyć silnik 4H4018M0107 24V 0,35A
Źródło VMOT (24V) - Zasilacz laboratoryjny RXN-605D
Proszę o pomoc, prawdopodobnie jest to jakiś bardzo prosty błąd, którego nie widzę...

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Stepstick przepala się

Postautor: zdzban » 03 lis 2015, 8:59

Poszukaj silnika na niższe napiecie od 2V do 12Vmax.Czym nizsze napiecie tym lepiej. Ile masz przewodów w silniku? moze podłączona masz nie pełne cewki i za mały przez to masz opór
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Stepstick przepala się

Postautor: FreeSky » 03 lis 2015, 9:30

W silniku miałem 6 kabli, ale te 2 od pół cewek wylutowałem. Cewki mają dość niski opór: ok. 150 Ohm.

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Stepstick przepala się

Postautor: FreeSky » 04 lis 2015, 9:36

Obrazek
Dałem inny silnik i działa (11 Ohm, 24V) - może tamten miał aż za duży opór?

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Stepstick przepala się

Postautor: zdzban » 04 lis 2015, 9:38

A nie miałeś silnika na niższe napięcie? Napewno by lepiej pracował
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

FreeSky
Posty: 60
Rejestracja: 16 gru 2012, 22:15

Re: Stepstick przepala się

Postautor: FreeSky » 04 lis 2015, 19:10

Co rozumiesz poprzez "lepiej pracował"?

Użyłem takiego silnika jaki miałem dostępny, z 12V żaden nie miał wystarczającego momentu do mojego zastosowania.

login55555
Posty: 31
Rejestracja: 19 wrz 2014, 13:56

Re: Stepstick przepala się

Postautor: login55555 » 05 lis 2015, 20:09

W krokowcach jest tak że są dwie szkoły podawania parametrów.
a) Normalnie
czyli np prąd 2A, napięcie 2V, rezystancja uzwojenia 1Ohm (zgadza się z prawem Ohma)
b) tak że producent zakłada że będziesz to zasilał ze sterownika z czoperem
czyli np prąd 2A, napięcie 23V, rezystancja uzwojenia 1Ohm (NIE ZGADZA się z prawem Ohma)

Jeżeli bez podłączonego silnika stepstick nie pobiera dużego prądu a po podłączeniu silnika zaczyna pobierać to jest coś nie tak z tym sinikiem (odkrywcze :lol: )

Jeżeli silnik faktycznie ma takie parametry jak podałeś to przy zasilaniu z 24V nie może pobierać większego prądu niż I=U/R, 24V/150Ohm czyli 160mA :). I nie że nie powinien tylko to fizycznie niemożliwe :P

Jak masz zasilacz to podłącz 24V bezpośrednio na jedno z uzwojeń bez sterownika i zobacz jaki prąd pobiera.

Sprawdź czy silnik nie ma wewnątrz zwartych środków uzwojeń.


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość