MKS Gen V1.3 Problem

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zdzban » 14 paź 2015, 13:34

Może to ci coś pomoże http://reprap.org/mediawiki/images/5/51/RRD_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLER_SCHEMATIC.pdf
Sprawdź czy jest napięcie 5V i masa w wyświetlaczu tam gdzie powinno być
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: syntetyczny » 14 paź 2015, 13:37

Na podstawie umiejscowienia 5V i Gnd można wywnioskować jak ułożone mają być wtyczki IDC. Tylko kolega znajdzie 5V/Vcc i Gnd na wyświetlaczu i tym tropem oznaczy sobie na wyjściu wtyczki. Później, wetknąć tak, aby to się zgadzało i powinno działać. Chociaż dokumentacja licha jak niewiem... Tutaj jest pinout do płytki(ale są różne wersję, więc ciężko zgadnąć czy to to): http://reprap.org/mediawiki/images/0/0d/MKS_GEN-PIN.PNG
Jeszcze może być to: http://reprap.org/wiki/MKS_GEN i pinout, który coś mówi o różnicy LCD2004 i LCD2864 : http://reprap.org/mediawiki/images/0/07/MKS_GEN-1.jpg i wyjątkowo uboga datasheet: https://github.com/makerbase-mks/MKS-GE ... aSheet.pdf
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
zelek93
Posty: 328
Rejestracja: 26 mar 2014, 15:57
Lokalizacja: Wrocław

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zelek93 » 14 paź 2015, 13:53

Najprawdopodobniej inżynier w chińczykowie nie popatrzył na to, że jest odwrócone gniazdo ( jedno kierunkowe) a piny poszył tak samo jak w RAMPSIE, wystarczyło tylko poobracać kable w wtyczce i chula. Jeśli chodzi o 2004 wszystko jest porządku ale przy 128x64 mam dziwne zachowanie. Klikając enkoder słychać beeper i pojawia się na chwile okno startowe, na oknie startowym przechodzi przez środek ekranu pasek pixeli. Chyba był taki problem na forum ale nie mogę go znaleźć. Zdzban, podeślij swojego marlina ( gdzieś kiedyś widziałem pisał ktoś, że jest w dobrej wersji) oczywiście jak masz pod ręką :)

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zdzban » 15 paź 2015, 9:13

Tak przypuszczałem ze beda wtyczki odwrotnie. Jeżeli masz taki problem z wyświetlaczem że ci wariuje to dalej myśle ze coś nie tak masz z kablami a dokładnie z jednym. Ktoś tu na forum miał takie wariacje z 12864. Wysyłał mi elektronike i przyczyną był jeden z kabli IDC,
http://delfin-rewal.pl/feniks/Marlin20_02.rar
biblioteki http://delfin-rewal.pl/feniks/arduino-0022.rar.
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Awatar użytkownika
zelek93
Posty: 328
Rejestracja: 26 mar 2014, 15:57
Lokalizacja: Wrocław

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zelek93 » 15 paź 2015, 9:25

Wgrałem Twoją wersję niestety problem z wyswietlaczem nie ustał. Można wiedzieć jak to sprawdzic? Ekran testowany był z rampsem na 3 roznych zestawach kabli i za kazdym razem byl ten sam problem. :roll:

zdzban
Posty: 677
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zdzban » 15 paź 2015, 10:08

Bo to nie wina softu tylko wyświetlacza, może schemat ci pomoże, sprawdż wszystko według schematu wszystkie połączenia http://img.auctiva.com/imgdata/1/3/5/4/2/9/5/webimg/759600430_o.jpg. jest taka możliwość że będziesz musiał kupić nowy wyświetlacz, ale wydaje mi sie że to jakaś pomyłka chińska lub zwarcie gdzieś.
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: syntetyczny » 15 paź 2015, 10:39

wyświetlacz wariuje na każdym zestawie?Bo jeżeli tak, to trzeba go gruntownie przemyć szczoteczką do zembów i IPA żeby pozbyć się zanieczyszczeń po lutowaniu :git:
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
zelek93
Posty: 328
Rejestracja: 26 mar 2014, 15:57
Lokalizacja: Wrocław

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zelek93 » 15 paź 2015, 12:12

Wyczyściłem płytkę z pasty lutowniczej czy tam kalafoni, efekt się nie zmienił. Teraz lecę ze schematem może znajdę jakieś połączenie, którego nie powinno być :D.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: syntetyczny » 15 paź 2015, 12:54

Jeszcze zwróci kolega uwagę na metalową część wyświetlacza, czy nie zwiera gdzieś. Ja u siebie podkleiłem kaptonem.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
zelek93
Posty: 328
Rejestracja: 26 mar 2014, 15:57
Lokalizacja: Wrocław

Re: MKS Gen V1.3 Problem

Postautor: zelek93 » 15 paź 2015, 20:12

Po schemacie jako tako przeleciałem, multimetrem posprawdzałem i niby nigdzie nie ma niepożądanych połączeń. Między PCB a wyświetlacz dałem kawałek kartki izolując w ten sposób od metalowej obudowy ekranu efekt nie znika :( powoli kończą mi się pomysły. Chodź wszystko chodzi jak powinno wraz z czytaniem z karty pamięci to drażni mnie to jak nie wiem. Zaraz się zdenerwuję i odlutuje beeper, przynajmniej dzwięk mnie nie będzie denerwować :D


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości