Deklaracja zgodności CE

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: syntetyczny » 28 sie 2013, 14:38

kostek pisze:Najlepsza obudowa nic nie da jak będzie źle zaprojektowana płytka , tak jak te które obecnie używamy.

Niech kolega rozwinie myśl.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: SWJ » 28 sie 2013, 21:41

kostek pisze:....
Obudowa poprawia głownie ciężar .Zakłócenia wchodzą na elektronikę jak i z niej wychodzą głównie po przewodach .
....


OBUDOWA
Dobra obudowa "emc" całkowicie ekranowana spowoduje że elektronika naprawdę będzie dobrze ekranowana zarówno przed wpływem niepożądanych sygnałów z zewnątrz ... jak i wydostawania się śmieci z elektroniki...

polecam HAMMOND - przyzwoite ceny ...

ale zdecydowanie przewody to powiedział bym stanowi 80% problemu tych konstrukcji na brak odporności na zakłócenia ( i odwrotnie )

ELEKTORNIKA prockowa

Dobrze zaprojektowana elektornika .. TAK tego brakuje.... tutaj zalecał bym dwie sprawy ...
- oddzielnie procesorowe PCB możliwie wszystko co się da - sygnały na transoptorach - własny mały zasilaczyk do procka ... a wręcz jak zadbamy o pełna optoizcolcję - całąelektonike "myśląca mozna zasilać z USB ( 0,5A spoko d rade na procka )

....sygnaly na transoptorach w obie strony oczywiście także sterowanie PWM ... niestety pomiary temperatury nie ejst prosto zrobić separacji galwanicznej .... ale ci co chcą - dadza radę...

jeśli juz ktos upiera się na plastkowej obudoweie - to PCB motowac na kawalku blachy ALU na dustansach metalowych ( MASA)

ELEKTORNIKA siłowa
tutaj step sticki w obecnej postaci sa pewnym kompromisem w popularnym wykonaniu małej PCB - stosowanie pinheadów też kompromis... by wyciagnac znich maksymalnie co się da - PCB musiało by być zaprojektowane zgodnie z dataszit producenta.. i porządny konektor kablowy na PCB i dobre otwory masowe - do mocowania na metalowej obudowie

ja nawet zamiast popularnych STEP STICK pokusił bym sie uzyc gotowych driverów 4 osiowych pod MACH3 CNC na TB6560 tu przeważnie już jest optoizolacja - więc arduino można podłączać po odpowiednim zakablowaniu do tej PCB ... dorobić tylko stopnie mocy PWM i termomentry podłązyć... - dwa przekaźniki jakbyco przeważnie sa na płytkach MACH-owych

... można tez zrobić płytkę - driverów - na tych małych sclakach co sa na t=stepstickach


ZASILANIE
tu zdecydowanie nie oszczedzac - i dwa zasilacze... do częsci prockowej i do wykonwczej... oszczędzanie tu sie czesto mści...
pokusił bym się także o zasilacz buforowy i jakis żelowy AKU - szkoda wielu godzin drukowania jak będzie krótki zanik prądu....

Zasilanie elektorniki driverów - 24V... i grzlaki robic oo razu na 24V ...


PRZEWODY
bez zbędnego marudzenia EKRANOWANE- i to wszystkie ... kable sterownicze w ekranie do ruchomych instalacji - naprawdę nie zabijają ceną. i nie przesadzał bym z cienkimi przewodami - 4x1 dla silnika ... jak ktos uważa że za gruby ... oscyloskop czterokanałowy i pomierzyć sobie ile "energii" pozostawiamy na cienkich kablach... a potem narzekanie że silnik słabo trzyma albo gubi roki...

Kable do wszelkich sensorów - krańcówek - termistorów - zdecydowanie ekranowane..

Wszytkie ekrany po stronie PCB - do metalowej płyty- obudowy

juz nie będe sie upierał by zabudowywac dupke silnika blaszanym "kapslem" - ale to by było dobre...

Grzalka ja jest sterowana PWM ... to tez niezły nadajnik... ekranowany kabel .. WSZYSTKIE


INNE

.... w temacie termistora... tu się pewnie niejeden zdziwi ... po kilku zmianach w kodzie programu można używać szklanej diody 1n4148 jako termistotra :-) ja takiej używałem w piecu do lutowania ( reflow ) który kiedys zbudowałem i uzywałem przez dłuższy czas do lutowania płytek SMD ... :-) dioda jako sonda temperatury działa wyśmienicie.. ...


w komorze ( jeśli zabudowana maszynka ) termik który odetnie zasilanie przez przekaźnik.... w głowicy do samo... termik który steruje przekaźnikiem w zasilaniu...


Wyłącznik bezpieczeństwa - zatrzaskowy "grzybek" ... to już taka ekstrawagancja :-) niejeden powie... ale to związane z bezpieczeństwem i to musi być ( najlepiej po stronie 230VAC .... ale dla niektórych lepiej się to tej "ciemnej strony mocy" lepiej nie dotykac..

... Zasilacz .... te wszystkie "wentylowane" zasilacze z dziurkami sa fajne ale jak są w większej obudowie ... lezące na biurku .... proszenie sie o problemy.... jak ktos nie lubi zabudowywac zasilaczy - kupic gotowy "zasilacz hermetyczny" ... jest tego sporo nawet o mocy 200 300W ....

... no to sobie pomarudziłem ...

..
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 21:47 przez SWJ, łącznie zmieniany 1 raz.
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: BigT » 28 sie 2013, 21:47

SWJ pisze:INNE

.... w temacie termistora... tu się pewnie niejeden zdziwi ... po kilku zmianach w kodzie programu można używać szklanej diody 1n4148 jako termistotra :-) ja takiej używałem w piecu do lutowania ( reflow ) który kiedys zbudowałem i uzywałem przez dłuższy czas do lutowania płytek SMD ... :-) dioda jako sonda temperatury działa wyśmienicie.. ...


..

Tylko że ona wytrzymuje do 200 stopni Celsjusza :)
Wiem, bo taką steruję temperaturą w laminatorze do PCB - tam utrzymuje 180 stopni.
Więc jakby ktoś chciał sterować hotendem to nie polecam :)

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: SWJ » 28 sie 2013, 21:52

BigT pisze:...
Tylko że ona wytrzymuje do 200 stopni Celsjusza :)
...



... sprawdzaleś... czy wyczytałeś w DATASZIT.... ??? lutowanie w piecu reflow to nawet 240 stopni... ... ponadto robiłem stres test i wygrzewanie - wypalanie diody do 400 stopi ponad... dioda uparta i nie chciął sie popsuć czy stracić parametrów .... oczywiście wczęsniej bym potestował większe ilośc na grzałce puszczonej testow na 300 stopniach... .... ale temat otwarty... jak poszukasz w sieci to znajdziesz więcej takich piecyków...

nie ma problemu zamocować dwie takie diody i robić pomiar podwójnie - redundantnie ...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: pantomas » 28 sie 2013, 21:54

Po tym co SWJ zaproponował to cena poniżej 10k to będzie tylko wspomnienie.

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: BigT » 28 sie 2013, 22:09

Jedna wytrzyma, druga nie.
Datasheety ideałami nie są, wielu rzeczy brakuje, ale jednak jakiś zarys daje.
Jasne że to nie będzie tak że przy 201 stopniach nagle wybuchnie, tak samo jak kondensatory na 35V wytrzymują 37-39 bez problemu,
a rezystory 5W nawet przy 8W żyją. Jednakowoż pokazuje to jakieś granice bezpieczeństwa pracy danego elementu.
A to że ktoś zastosował to gdzieś gdzie owe parametry są znacznie przekroczone i działa to dla mnie generalnie żaden dowód na cokolwiek.
Fajnie - życzę żeby działało długo, ale głupio będzie jak przeczyta to jakieś "dziecko" i przez akurat taki egzemplarz który nie wytrzyma puści parę stów do kosza :)

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: pantomas » 28 sie 2013, 22:16

Wg specyfikacji ta dioda pracuje do 200 stopni. To, ze akurat z tej jednej partii wytrzymują 300 nie oznacza, że z innej akurat max 210 a z następnej 400.
Trzymajmy się danych producenta http://www.nxp.com/documents/data_sheet/1N4148_1N4448.pdf

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: SWJ » 28 sie 2013, 22:27

.... do diody nikogo na sile nie bede przekonywal ... :-) ... ale tyle widzialem narzekan na drogie termistory i niedostepne ...

Dwie diody pracujace w jednej glowicy i pomiar redundantny napewno jest dobrym rozwiazaniem ....
Ponadto mozna w programie dopisac wykrywanie awarii termistora i zbyt szybki skok pomiaru traktowac jako awarie i wylonczyc maszyne....

Wracajac do dataszitow.... to jest zakres gwarantowanych parametrow diody ... producent nie podaje wiecej bo nie musi.. :-)..

/// edit >>>>

... jest jeszcze jeden drobny aspekt- odporności sondy pomiarowej na zakłócenia .... jeśli prąd płynący przez diodę wymusimy większy -to ten układ będzie bardziej odporny na zakłócenia.... z termistorem ten motyw nie przejdzie...

ale wracajmy do meritum ... termistor to taka pierdołka - przy całej reszcie problemów... i nie panikował bym że maszyna zaraz skoczy z ceną 3x ....

ot grzybek STOP ... szaleństwo - całe 15 pln....

Obrazek

.... podstawowe sprawy - obudowa ekranowana i przewody ekranowane tez chyba nie zachwieją projektem ???

PYTANIE - czy zdarzało sie wam coś w stylu:
- nagłe zatrzymanie niby bez powody i wykrycie zadziałania jednej z krańcówek ??
- nagłe "zgubienie" kroków i wydruk się trochę "przesuwa" a maszynka drukuje dalej ??

?
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

pantomas
Posty: 214
Rejestracja: 17 maja 2013, 18:41

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: pantomas » 28 sie 2013, 23:23

SWJ pisze:PYTANIE - czy zdarzało sie wam coś w stylu:
- nagłe zatrzymanie niby bez powody i wykrycie zadziałania jednej z krańcówek ??
- nagłe "zgubienie" kroków i wydruk się trochę "przesuwa" a maszynka drukuje dalej ??

?


Zgłaszam brak ww problemów

BigT
Posty: 221
Rejestracja: 24 sie 2013, 11:51

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: BigT » 28 sie 2013, 23:30

Akurat brak grzybka do awaryjnego zatrzymywania to jedna z rzeczy których nie rozumiem ...
Kupowałem gdzieś po 8.60, choć nie tak ładne :)


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości