Deklaracja zgodności CE

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Deklaracja zgodności CE

Postautor: szalonyrys » 31 paź 2012, 15:02

Witam Panowie po raz kolejny
Pytanie dotyczące elektroniki do drukarek wszelakiej. Sprzedając firmie x moją drukarke muszę wystawić deklaracje zgodności CE. Czy kupujac na allegro czy w UDesign elektronikę mogę liczyć na jakiś dokument stwierdzający zgodność z normami?
Chodzi o normę 2004/108/WE (kompatybilność elektromagnetyczna) i 2006/95/WE (bezpieczeństwo elektryczne)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2012, 15:14 przez szalonyrys, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

wulfnor

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: wulfnor » 31 paź 2012, 15:14

Zadna z elektronik typu teensy, sunbeam, sanguinololu etc nie jest certyfikowana. Musial bys sam taki certyfikat wyrobic, ale bez przeprojektowania elektroniki sie nei obejdzie, bo zadna nie przejdzie przez normy.
Jak sam process certyfikowania wyglada to nie wiem, ale to grubsza kasa i bez profesjonalisty raczej wiele nie zdzialasz.
A wystawiajac sobie sam taki certyfikat mozesz beknac brzydko mowiac.

Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: szalonyrys » 31 paź 2012, 15:23

No właśnie o ile o bezpieczeństwo elektryczne mogę zadbać sam to poziom zakłóceń jest problemem. Kwestia izolacji elektromagnetycznej. Muszę zbadać dokładnie dostępnymi metodami poziom generowanych zakłóceń. Bo na zasilaczu znaczek CE jest. Problemu nie ma dopóki ktoś nie zgłosi problemu :) Bo w przypadku wystąpienia jakichkolwiek ponosimy koszty ekspertyz i kar. Moża iśc na zywioł i wystawić deklarację i modlić się żeby nikt się nie poparzył czy nie zwarł czegoś w celu przypadkowego pożaru.
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

wulfnor

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: wulfnor » 31 paź 2012, 15:42

Sterownii krokowcow sieja zakloceniami, a juz napewno drivery pololu z tymi dlugimi pinami. Musial bys miec elektronike z driverami na plytce bezposrednio. Nie wiem tez cyz nie potrzebna byla by czterowarstwowa plytka aby zapewnik odpowiednia mase. A juz w nocie katalogowej czipor allegro jest ze rekomenduja 4 warstwy, ale to ze wzgledu na chlodzenie.
Pewnie Bogda66 wie w tym temacie wiecej. Ja jestem jesli chodzi o projektowanie lektroniki samoukiem. Wiecej mialem teorii za czasow mojej edukacji niz praktyki, teraz nadrabiam :)

Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: szalonyrys » 31 paź 2012, 16:01

Czy fakt że będzie ona zamknieta w obudowie aluminiowo - stalowej (uziemionej) ma duży wpływ na redukcję zakłóceń?

EDIT
Repcraft jest zgodny z normą rzynajmniej tak piszą. To chyba na drukarkę z ekranowaną obudową można deklaracje podpisywac śmiało.
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

wulfnor

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: wulfnor » 31 paź 2012, 19:24

Rapcraft nie jest zgodny z CE, ot tak tylko mowia, nawet sami sie przyznali do tego na kanale irc :)
Najlepiej skontaktuj sie z kims bardziej kompetentnym w tym temacie.

Awatar użytkownika
bogda66
Posty: 822
Rejestracja: 28 maja 2012, 18:37
Lokalizacja: Szczecin

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: bogda66 » 31 paź 2012, 20:33

Tak na dzieńdobry to nie jest certyfikacja tylko zgodniść z dyrektywą. Na deklaracji zgodności powinno się wymienić z jakimi normami dane urządzenie jest zgodne. No właśnie, nie sprawdza się samej elektroniki tylko całe urządzenie ewentualnie jezeli budowa jest modułowa to mozna badać same moduły ale i tak lepiej jest zbadać jeszcze całe urządzenie.
Badanie całościowe to koszt około 12 tyś netto a w zakres badania wchodzą 3 podstawowe rzeczy:
- bezpieczeństwo
- emisja to dzieli się jeszcze na dwa: przewodzone i radiowe
- odporność to również dzieli się na przewodzone i radiowe
Na samym początku żeby zacząć w ogóle rozmawiać o rozpoczęciu badań trzeba mieć instrukcję obsługi i odpowiednio zakwalifikować co to jest za urządzenie. Wbrew pozorom często nie jest to takie proste, przekładowo czy urządznienie jest biurowe czy przemysłowe, różne są kreteria dla tych urządzeń. Czy urządzenie jest przenośne czy stacjonarne.
Trochę łatwiej jest gdy urządzenie nie ma zasilacza 230V wewnątrz, odpadają badania na przebicia.
Generalnie każdy podchodzi do tego jak do jeża, wiadomo, koszty, ale jak się przejdzie 2-3 badania (oczywiście samemu się nie da) to okazuje się że nie taki diabeł straszny i że pracy przy tym dużo wię cej jakby się wydawało. Samo bezpueczeństwo to koszt około 3,5 tyś ale ja bym się nie podjął tego robić samemu. :)

Nawet spotkałem się z takim stwierdzeniem że urządzenia małoseryjne lub "doświadczalne" nie podlegają dyrektywie ale ja nie jestem pewien czy to nie jest jakieś ominiecie wytycznych.
A tak na marginesie, oczywiście możesz sam wystawić deklarację zgodności (tak jak większość) ale w przypadku gdy urządzenie nie spełnia określonych przez Ciebie norm a ktoś podważy wiarygodność i sam sprawdzi wtedy jesteś udu.......
Na szczęście jeszcze nie spotkałem osobiście takiego przypadku, choć spotkałem się i nawet sam kiedyś popełnilem błąd związany z normami właśnie na bezpieczeństwo ale o takich sprawach generalnie się nie mówi lub nie przyznaje.

Nie wiem czy choć trochę wyjaśniłem sprawę ale starałem się. :git:

Aha, radiowe są bardzo paskudne, przykładowo w moim przypadku nie było żadnej różnicy czy obudowa była zamknięta czy otwarta, pomogłu dopiero filtry na wejściu lutowane na pałę. :bania:
(Oczywiście w pewnym sensie)
RepRap, cel model SU-34 EDF.

Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: szalonyrys » 31 paź 2012, 21:07

No tak z tego co czytam po sieci sam sobie wystawiam deklarację mogę badać lub nie jeśli nie badam ja odpowiadam za wszystko jeśli badam odpowiada labolatorium. Z tego co wiem to nie karają od razu tylko na początek dają termin na usunięcie usterek i badania, głosów jest wiele. Co do musi nie musi,każde urządzenie nawet jedyne w swoim rodzaju sztuk na świecie jeden jeśli jest sprzedawane komukolwiek w UE to CE musi mieć i tyle. Postarm się to zbudowac tak że mucha nie siada oznaczyć hot zony napisać instrukcję jak w Ameryce czyli wzgledy bezpieczeństwa itd itp i wtedy zobaczę czy uda mi się to CE jakoś sfinansować bo kilka tysięcy już poszło i kilka jeszcze pójdzie. Kwestia że nie obejmie mnie polski UOKIK bo firma będzie angielska zresztą ZOO

Edit experymentalne nie eksperymentalne każdy sklep komputerowy składający kompa na zamówienie musi wystawić deklarację CE nikogo nie obchodzi że wszystkie podzespoły mają CE
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/

Awatar użytkownika
bogda66
Posty: 822
Rejestracja: 28 maja 2012, 18:37
Lokalizacja: Szczecin

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: bogda66 » 31 paź 2012, 21:25

szalonyrys pisze:... jeśli nie badam ja odpowiadam za wszystko jeśli badam odpowiada labolatorium. ...


No i tu się mylisz, niezależnie jaki sposób to i tak za całość odpiwoadasz TY. Oczywiście możesz dochodzić roszczeń w stosunku do Laboratorium ale tylko w ramach wykonanej usługi a to przecież nie laboratorium wystawia deklarację tylko TY i tylko TY za to odpowiadasz. Zastosowanie i przypisanie do danej grupy A czy B dokojuje zleceniodawca a laboratorium tylko potwierdza zgodność na określony normy.


A tak przy okazji jeżeli mógłbym doradzić to możesz zrobić tylko te badania przy których się obawiasz że może nie spełniać, przykładowo tylko bezpieczeństwao i emisję, odporność można sobie darować jeżeli jest się pewnym że płytki zostały dobrze zaprojektowane. :D
RepRap, cel model SU-34 EDF.

Awatar użytkownika
szalonyrys
Posty: 484
Rejestracja: 24 maja 2012, 21:27

Re: Deklaracja zgodności CE

Postautor: szalonyrys » 31 paź 2012, 21:42

Pewnym nie można być niczego zamierzam zastosować SunBeam narazie. Zależy mi na solidnych połączeniach, przewodach, zasilaczu. Osłonach na wózek X wraz z ostrzeżeniami. Najłatwiej było by wystawić fakturę na KIT a wysłać całą. I wtedy nie trzeba klepać CE. Ale to taka partyzantka. Postaram się wykonać testy samemu ustawiając kilkugodzinne druki w różnych warunkach. Jedyne czego nie mogę być pewny to czy nie sieje zakłóceń. A żeby zbadac czy mieści się w normach to nie mam sprzętu chyba że takie coś wstępnie wystarczy http://unitor.com.pl/mierniki-pola-elek ... m-191.html

Z tego co wiem to jeśli nikt nic nie zgłosi to tez nikt nie będzie badał ani sprawdzał niczego. Czyli jeśli uda się bez szkodowo dla kogokolwiek lub czegokolwiek pracować to nikt nie powininez zgłaszać no chyba że konkurencja
Pozdrawiam

http://dnidruku3d.pl/ Blog o druku 3d
Projektuje/Konstruuje/Drukuję/Pomagam/


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości