podłączenie silników osi z

Podłączanie silników, elektroniki, krańcówek
chanson
Posty: 7
Rejestracja: 04 sty 2014, 12:00

podłączenie silników osi z

Postautor: chanson » 26 lut 2014, 11:17

Witam wszystkich,

buduję swoją pierwszą drukarkę i nie mogę ogarną podłączenia silników osi Z ..... , jedni pokazują aby podłączyć silniki niezależnie inni aby je razem podłączyć a jeszcze inni piszą aby użyć cewki do podłączenia. Jak mam to zrobić, proszę o pomoc, dodam ze korzystam z silników z odzysku shinano kenshi z 6 przewodami, i wiem ze czarny i biały zostają wolne :)

pozdrawiam ! :)

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 317
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:32
Lokalizacja: Poznań

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: mikun » 26 lut 2014, 13:08

Co oznacza "niezależnie"? Silniki osi Z łączysz razem ja np w M90 mam równolegle a w profabbie szeregowo obydwie drukarki działają :-) . A o co chodzi z cewkami to nie wiem.

chanson
Posty: 7
Rejestracja: 04 sty 2014, 12:00

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: chanson » 26 lut 2014, 14:42

mikun pisze:Co oznacza "niezależnie"


Chodziło mi o to że każdy silnik do innego złącza :P

Czyli mam rozumieć że mogę połączyć kable dwóch silników i wpinać je do gniazda na jeden silnik, ale mogę też ich nie łączyć i wpiąć je każdy do swojego złącza :D ?

a co do cewki to dostałem schemat jak podłączyć silniki z nią, ale z tego co mówisz nie trzeba tego robić :) ?
Załączniki
IMG_20140225_173826.jpg
schemat

Awatar użytkownika
madbarber
Posty: 75
Rejestracja: 21 lis 2012, 23:37
Lokalizacja: Łódź

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: madbarber » 26 lut 2014, 15:53

Ci co piszą o cewkach to mają na myśli uzwojenia silnika. Bez nich raczej silnika krokowego nie dasz rady podłączyć ;) Można podłączyć dwa silniki do jednego drivera (sterownika) silnika równolegle, wtedy po prostu łączysz odpowiednie kabelki ze sobą (jak masz takie same silniki to kabelki w tych samych kolorach) i podłączasz do drivera. Lepiej jest podłączyć szeregowo czyli tak jak na rysunku, który załączyłeś. Można też użyć dwóch sterowników ale to dodatkowe koszty i konieczność modyfikacji ustawień w firmware'rze. Tak jak na rysunku będzie dobrze.
Pozdrawiam
Kasper

chanson
Posty: 7
Rejestracja: 04 sty 2014, 12:00

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: chanson » 26 lut 2014, 16:05

Właśnie oto mi chodziło, już czaję :D
Dziękuję za pomoc :)

cognoste
Posty: 20
Rejestracja: 03 kwie 2015, 19:58
Lokalizacja: Bielsko - Biała

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: cognoste » 10 kwie 2015, 12:35

madbarber pisze: Lepiej jest podłączyć szeregowo czyli tak jak na rysunku, który załączyłeś.

Tez mam ten problem z silnikami. Czy podlaczenie równolegle wpływa na pracę silników, na obciążenie drivera?

Awatar użytkownika
Zoltan
Posty: 459
Rejestracja: 15 sty 2014, 14:44

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: Zoltan » 10 kwie 2015, 13:01

Tak, są słabsze. Więcej info:
viewtopic.php?f=50&t=2069

Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 117
Rejestracja: 09 maja 2015, 14:54
Lokalizacja: Opole

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: Hrumque » 14 maja 2015, 23:56

A ja się zawsze zastanawiam, czemu tak się to kombinuje i komplikuje.

Są dwa silniki i driver "na styk" (bo stepsticki demonem prądu to nie są) - to dajemy albo:

- uzwojenia obu silników szeregowo (płynie prąd przez oba dokładnie taki sam),
A dla zachowania prędkości - dajemy napięcie zasilania drivera odpowiednio wysokie, 12V to trochę mało mi się zdaje, moje sprzęta wszystkie chodzą na zasilaczach 24v albo 36V (skręconych do około 30v)

- dajemy dwa stepsticki połączone na kanapkę jeden na drugi
Czyli tak, że "lewa strona" (tam gdzie jest step, dir) jest 1:1 połączona wszystkie piny ze sobą, górny i dolny stepstick. A prawa strona - 2 pierwsze piny i 2 ostatnie piny połączone z stepstikiem pod spodem (bo to masa, zasilanie, zasilanie silnika), a środkowe 4 piny - to wyjście na drugi silnik. Oba stepsticki dostają to samo sterowanie, to samo ustawienie mikrokroku, to samo zasilanie, a każdy z nich - steruje swoim silnikiem oddzielnie. I każdy może dać pełny prąd.
Jedynie trzeba zadbać o dobre chłodzenie-przewiew, bo stepstick przykryty drugim stepstickiem - grzeje się mocniej.

- łączymy oba powyższe rozwiązania ;)

- w ostateczności, albo gdy tak nam wygodniej (mamy elektronikę przewidzianą na 2 extrudery a mamy tylko 1 extruder) - to w sofcie "dublujemy sterowanie" osi Z (marlin i repetier mają taką opcje) na drugie wyjście, na drugi stepstick. Wtedy każdy sygnał sterujący zostaje "powtórzony" również na portach dla drugiego drivera, i oba mają to samo sterowanie (prawie).
(O tyle prawie, że jeśli sterowanie 2 driverów jest na 2 różnych portach AVRa - to nie da się w jednym cyklu procesora zmienić stany pinów w obu portach na raz, więc sterowanie jednym silnikiem będzie się zawsze opóźniać względem drugiego o bardzo niewielki czas).

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: unitral » 15 maja 2015, 5:57

Da się zmienić stan wszystkich pionów jednocześnie.
Tylko Nasze softy tego nie robią.

Awatar użytkownika
Hrumque
Posty: 117
Rejestracja: 09 maja 2015, 14:54
Lokalizacja: Opole

Re: podłączenie silników osi z

Postautor: Hrumque » 15 maja 2015, 10:40

unitral pisze:Da się zmienić stan wszystkich pionów jednocześnie.

Powiedz mi, jak? Jak na AVR (atmega256 konkretnie) chcesz w jednym cyklu zmienić stan więcej niż jednego portu (nie pinu!)
Pamiętając, że różne wyprowadzenia silników - są na różnych portach procesora.
na przykładzie Rumby (i podobnych)
Xstep, Xdir = PORT H
Xen = PORT L
Zstep, Zdir = PORT F
Zen = PORT K
Ystep, Yen = PORT F
Ydir = PORT L
itd


Wróć do „Elektronika Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość