Drukarka 200x300x300 H-BOT

Tematy dotyczące mechanicznej konstrukcji drukarki
Frycu
Posty: 21
Rejestracja: 20 kwie 2013, 17:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Frycu » 20 gru 2013, 21:04

Powoli do przodu :D Łączniki osi XY gotowe, krańcówka zamontowana. Pozostało dociąć prowadnice na długość, zrobić mocowania silników, rolek i składać układ XY:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Fabrykator.pl » 20 gru 2013, 22:08

Bardzo fajny zestawik powstaje :piwo: 3mam kciuki za powodzenie misji.

Awatar użytkownika
Jaszuk
Posty: 353
Rejestracja: 06 gru 2012, 18:59
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Jaszuk » 21 gru 2013, 0:25

wygląda super...
Stowarzyszenie Innowacyjnych Technologii Polska - SIT Polska dawny FabLab Kielce

Zima
Posty: 10
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:56

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Zima » 11 lut 2014, 22:14

Wygląda czadowo ja postaram się tez coś wrzucić jak uporam się z innym projektem . powoli chce zamawiać podzespoły ale nie umiem znaleźć grzałek 300x200 wiecie gdzie kupić ??


Frycu
Posty: 21
Rejestracja: 20 kwie 2013, 17:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Frycu » 24 mar 2014, 21:37

W końcu znalazłem chwilę, żeby zrobić kilka części do drukarki :) Udało mi się poskładać moduł XY i podłączyć do tego elektronikę. Krótki filmik z pracy można zobaczyć tu:
https://www.youtube.com/watch?v=yLTsglBWRTI&feature=youtu.be

Pojawiły się też pierwsze problemy:
1) Po włączeniu elektroniki i połączeniu z programem pronterface układ próbuje się zachowywać jak jak układ XY (jedzie po skosie - widać na filmiku). Po ręcznym ruszeniu dwiema osiami zaczyna działać poprawnie.
2) Zerowanie osi mogę przeprowadzić tylko każdej osi osobno - gdy kliknę na "domek" obie osie się wyzerują prawidłowo ale nie mogę nimi w ogóle poruszać.
3) Po ręcznym zerowaniu osi, kilku prawidłowych przejazdach jak maszyna sobie trochę postoi bez ruchu dalej zaczyna działać jak układ XY jak w pkt 1. Może wie ktoś co może być przyczyną?
Elektronika to Unique ONE rev A.
Załączniki
H-BOT1 (Kopiowanie).jpg

Awatar użytkownika
MiniK
Posty: 567
Rejestracja: 10 gru 2013, 23:54
Lokalizacja: Kraków

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: MiniK » 24 mar 2014, 22:17

Kawał fachowej maszyny :git:
Jak byś nie kończył i nie wiedział co z tym zrobić - to dawaj znać :roll:

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Fabrykator.pl » 24 mar 2014, 22:51

Po włączeniu elektroniki i połączeniu się z programem musisz nacisnąć HOME dla XY. Od tego momentu, po wyzerowaniu silniki będą "trzymały" i bedzie dobrze pracowało. W momencie połączenia z drukarką i bez zerowania nie są one załączone i dlatego jedzie różnie.

Fajna robota, tylko strasznie to głośne :git:

Frycu
Posty: 21
Rejestracja: 20 kwie 2013, 17:43
Lokalizacja: Lublin

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Frycu » 24 mar 2014, 23:11

Przy tych przejazdach prędkość była ustawiona na 30000mm/min (500mm/s), akceleracja 2000 - dlatego było głośno... Na razie testuję jak się to może poruszać. W osi Y( na prowadnicach liniowych) udało się osiągnąć 750 mm/s ale oś X na wałkach szlifowanych już nie dała rady. Przy normalniejszych prędkościach (rzędu 80-100mm/s) jest całkiem cicho. Zerowanie osi jest z prędkością 50mm/s.

Co do samego zerowania to wiem, że trzeba to zrobić zaraz po połączeniu z programem tylko, że:

1) jeżeli wcisnę "home" dla wszystkich osi to sterownik nie potraktuje napędu jako różnicowego tylko pojedzie do krańcówek po przekątnej - osie się wyzerują ale nie mogę nimi potem ruszyć,
2) to samo dzieje się w przypadku wciśnięcia "home", gdy sterownik załapał, że jednak ma napęd różnicowy - efekt j/w.

Maszyną mogę ruszać tylko jeżeli wyzeruję osie oddzielnie (pierwszy raz, potem działa home dla wszystkich osi).
Najbardziej martwi mnie to, że po kilkuminutowym przestoju maszyna zaczyna jeździć po skosie i trzeba zerować osie jeszcze raz.

Zima
Posty: 10
Rejestracja: 26 paź 2013, 21:56

Re: Drukarka 200x300x300 H-BOT

Postautor: Zima » 27 mar 2014, 19:47

czad wygląd full profeska

mam kilka pytań
gzie można tanio kupić prowadnice liniowe

niestety trafiłem na ścianę .... finansowo czasowo życiowa :P
zakupiłem sunbeam 2.0
grzałkę 200 x 300 stołu 24 v 300W i niestety 12 v grzałki ekstrudera ( chętnie odsprzedam tanio 15 zł szt )
silniki krokowe : http://allegro.pl/silnik-krokowy-do-dru ... 96517.html
teraz murze dobrać zasilacz odpowiedni do tego zadania ( morze ktoś poleci ) 24 v i przetwornice na 12v ( 24v zasilanie grzałek 12v logiki i silników )
szukam tanich prowadnic liniowych i uparłem się na śrubę kulową na osi z ( zaszaleje sobie )
postanowiłem zbudować wpierw sprawną elektronikę i mieć się czym bawić a resztę robić na spokojnie ( w tym tępię do 2080 r :P )

a tak na marginesie byłem w tym tygodniu na automaticon i zaintrygowało mnie to co znalazłem na stoisku firmy festo ... http://www.festo.com/cms/pl_pl/20107.htm h-bot na silnikach krokowych i prowadnicach ... podobno ich zdaniem rozwiązanie budżetowe ale po cenie prawie zemdlałem <hahaha>


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości